A dizájner drogok példátlan terjedésére figyelmeztet az ENSZ

A "dizájner drogok" példátlan terjedésére hívta fel a figyelmet az ENSZ nemzetközi kábítószer-ellenőrzési Szervezete (INCB) múlt héten kedden közzétett éves jelentésében. A szervezet egyben összehangolt cselekvésre hívta fel az országokat, hogy megakadályozzák ezeknek az anyagoknak az előállítását, kereskedelmét és használatát. A témával kapcsolatban Gelsei Bernadett addiktológiai konzultánst, a Harmonet szakértőjét is megkérdeztük.

Az új pszichoaktív anyagok, az úgynevezett "legális hangulatjavítók", más néven "dizájner drogok" növekvő veszélyt jelentenek a lakosság egészségügyi állapotára - emelték ki az INCB közleményében. Ezek az új pszichoaktív anyagok könnyen beszerezhetőek az interneten keresztül, a számuk - amely máris több százra tehető - folyamatosan növekszik. Egyedül Európában minden héten legalább egy új szer jelenik meg a piacon. Korábban, 2000 és 2005 között még évente átlagosan öt új pszichoaktív anyagot azonosítottak be a hatóságok - állapította meg az ENSZ ellenőrző szerve.

A receptre kapható gyógyszerekkel való visszaélés is jelentősen megnőtt a világ minden részén. Különösen aggodalomra ad okot például, hogy sok országban változatlanul nő a visszaélés a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD) kezelésére használt szerekkel. A receptre kapható gyógyszerek vénába fecskendezve, kábítószerként való használata különösen Dél-Ázsiában terjed. Egyes kábítószerek csökkenő előfordulása ellenére továbbra is Észak-Amerika a legnagyobb kábítószer-piac a világon, és ott a legmagasabb a kábítószer-fogyasztás okozta halálesetek aránya is. 15 és 60 éves kor között megközelítőleg minden húsz elhalálozásból egy kábítószer-fogyasztásra vezethető vissza.


Európában is magas szinten stabilizálódott a drogfogyasztás. Az új pszichoaktív anyagok terjedése változatlanul nagy kihívást jelent Nyugat- és Közép-Európa országai számára. Az elmúlt két évben megduplázódott az Európai Unió tagállamaiban az ilyen anyagokat forgalmazó internetes oldalak száma. 2012-ban 690 ilyen honlap működött az INCB ismeretei szerint – adta hírül az MTI:

Pálfy M. Katalin, MTI

A témával kapcsolatban Gelsei Bernadett addiktológiai konzultánst kérdeztük.

- Ma már igen gyakran hallhatunk a dizájner drogokról, de mit is takar pontosan ez a kifejezés?
- A Drogriporter, a TASZ drogpolitikai oldalának megfogalmazásában a "dizájner drog olyan szer, amit kimondottan azzal a céllal állítanak elő laboratóriumokban, hogy a már illegális szereknek legális helyettesítőjeként a piacra dobják őket. Molekulaszerkezetük eltérő, hatásmechanizmusuk azonban nagyon hasonló az illegális szerekéhez." Ma már nálunk is elég sok ilyen anyag hozzáférhető, mivel jó részük interneten keresztül is megrendelhető.

- Mit gondolsz, érint-e minket a hírben vázolt nemzetközi tendencia? Mi a helyzet idehaza?
- Sajnos már nálunk is elterjedt ezeknek a szereknek a használata, a 2011-es és a 2012-es évben elsősorban a mefedron és a ghb hódított. Idén eddig az a szakma tapasztalata, hogy a fiatalok visszatérnek a „jól bevett” stimulánsokhoz, vélhetően mert nekik is sok rossz tapasztalatuk volt és kezdik érzékelni a dizájner drogok valódi veszélyeit.

- Nálunk is léteznek ilyen internetes oldalak? Kik a legveszélyeztetettebbek?
- Van néhány kulcsszó – például penta kristály, herbal drog, fürdősó - , amit ha beütünk a keresőbe, akkor ömlenek ezek az oldalak, és természetesen vannak köztük magyar oldalak, hirdetések is. Sajnos a legfiatalabb,  16-22 éves korosztály a legveszélyeztetebb.


- Hogyan lehet kezelni a dizájner drogok veszélyeit?
- Ez egy rendkívül összetett kérdés! Egyrészt a szakmának fel kell készülnie, hiszen a dizájner drogok folyamatosan átalakuló piaca egy teljesen új helyzetet teremt a drogmegelőzés terén is. Az ártalomcsökkentés némileg bonyolultabbá válik, hiszen nagyon gyorsan jönnek ki az új cuccok, mire a használók bekerülnek a rendszerbe, addigra újabb és újabb változatok bukkanak fel.  Az információk későn jutnak el a szakmához is, ezért szükségessé válik egy új, rugalmasabb módszer kialakítása és működtetése. Egy sajátos tendencia az is, hogy a dizájner drogok világába tett kalandozás után a használók visszatérnek a régi, megszokott, „biztonságos” drogokhoz, egyfajta segítség lehet  a szakmai prevenció területén is. Ami a helyzetet tovább nehezíti, az az,hogy amikor a dizájner drogokat használók bekerülnek a kezelésbe, nagyon nehéz velük bánni – egyfajta kemény pszichózisban vannak, tehát mindig szükség van pszichiáter segítségére is, aki a személyiségzavart felismeri és kezeli. Ezzel párhuzamosan kell történnie a függőség kezelésének is – tehát esetenként jóval komplikáltabb lehet a helyzet, mint a korábban megszokott tudatmódosítók esetében.

A dizájner drogok fajtáiról és hatásairól itt is olvashatsz >>Gelsei Bernadett

Képek:
tungphoto - FreeDigitalPhotos.net
marin - FreeDigitalPhotos.net