Kovászos cipó

Házilag, sütőben is készíthetsz finom kenyeret, csak ajánlani tudom!

Kovászos cipó

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tk. só, langyos víz, 1 dkg élesztő, a kovász 1/3 része

A kovászhoz: 30 dkg liszt, 5 dkg élesztő, langyos víz

A kovászhoz valókat összekeverjük annyi langyos vízzel, hogy galuska lágyságú tésztát kapjunk. Ezután letakarjuk és két órát letakarva hagyom állni. Ez a mennyiség 3 kis cipóhoz elengendő!

Ezután a lisztet a sóval, a kovásszal, a belemorzsolt élesztővel és annyi langyos vízzel összegyúrom,hogy jól gyúrható de ne lágy tészta legyen. Cipót formálok belőle és letakarva 1 órán át pihentetem. Ezután átgyúrom, beleteszem egy kerek formába vagy jénai tálba, keresztet vágok a tetejére és letakarom. A sütőt 250 fokra kapcsolom, beteszek egy kis fém edényben vizet és 10-15 percig hagyom bemelegedni. Ezután mehet bele a cipó! 250 fokon 10 percig majd visszavéve 180 fokra még 30 percig sütöm. Ezután kiveszem a formából és még a rácson kicsit sütöm - per percig.

Ezután rácsra téve hagyom kihúlni!

Megjegyzés:A friss, meleg kenyeret egy kevés vízzel lehet megkenni,hogy szép fényes legyen a teteje!