A hófehér üzenet

Kérelemmel fordulok minden magyar emberhez. Jön az olvadás, a víz áradása a hegyekből. A víztározók feltöltésére és a gátak mielőbbi megerősítésére van szükség! Első lépésben értsük meg, hogy igenis isteni jel volt a havazás, mert többféle politikai nézetű ember együtt került bajba, és csak egymásra számíthattak...

Most, a friss tapasztalatok birtokában éljünk a prevenció adta lehetőségekkel, vagyis előzzük meg a következő természeti katasztrófát, hogy ne akkor kelljen kapkodni, mikor már az emésztőkből a vízbe kerültek a különféle vírusok és baktériumok. Ne kelljen gyerekek és idős emberek életéért küzdeniük az orvosoknak, az áradásban elszaporodott kórokozók miatt.

Annak idején, és teljesen mindegy, melyik kormányzat működése alatt, a Vasvári-terv nem valósult meg. Mérnöki precizitással kidolgozták az aszály és az áradás problémájának megoldását.

Érdekes a névazonosság, mert Vasvári Pál is a márciusi ifjak közé tartozott, ám Vasvár város rendezési tervéről beszélek, amely 12/2005 (X.28) a Képviselőtestület által jóvá lett hagyva.

A témakör felöleli a külterület-szabályozás, a tájrendezés, a környezetvédelem, a közlekedés és a vízi közművek témakörét. A lényege a víztározós program kialakítása csatornákkal az áradás idejére, amely vízmennyiséget az aszály idejére öntözésre megspórolunk. Sajnos, az elmúlt 8 évben ez spórolásból nem, vagy csak részlegesen valósult meg, amelynek nagyon nagy ára lehet!

A hétvégére már jó idő várható, és meg kéne előzni a minden évben bekövetkező katasztrófát, melyet az olvadás okoz. Nincs sok időnk, a víztározókat sürgősen alkalmassá kell tenni a víz tárolására, és azokon a partszakaszokon, ahol árvíz várható, már most el kéne kezdeni a gátak építését.

Valóban jönni fog az áradás, ahogy jön is ciklusosan minden évben, és nincs megfelelő katasztrófa-elhárítás, ezért már most kezdjék el hordani a homokzsákokat, most nyissák meg a meglévő víztározókat, mert nyáron hasznát vesszük! Sőt, Szarvas környékén megteremne a rizs, csak el kell árasztani vízzel a területet, halakat telepíteni bele, számos embernek munkalehetőséget, és saját részünkre több élelmet termelnénk.

 

Most már nem acsarkodni kéne, hogy ki mit csinált, vagy nem csinált, a lényeg: az emberek, akik arra kiválasztottak, és érzik is a szívükben azt, ne a mocskolódó linkekben gondolkodjanak, és osszák azokat ész nélkül, úgy, hogy sokszor végig se olvassák! Március 15 üzeneteként fogják fel, hogy a magyar a magyarnak nem ellensége, az oszd meg és uralkodj elvet ne rajtunk gyakorolják, ne essünk már a semmiért egymás torkának!

Engem is indulatra gerjeszt, szinte eltörném a kezét annak, aki kiírta, hogy ne dobjuk ki a hólapátokat, mert evezőként hasznát vesszük! Ha mégis beáznának a házak, vajon hová menekítik ki őket, és a háziállataikat, még az árvíz előtt, ezzel megspórolva a pánikot, és a személyes vagyontárgyaikat is biztonságba kell helyezni.

A helyi iskolákat, ha szintén beáznának, időben gondoskodni kell az ott élő emberek szociális igényeinek megfelelő ellátásáról, meg kell szervezni odaszállításukat. Élelmet, tiszta ivóvizet biztosítani számukra.

Ne a katasztrófa-elhárításban nem gyakorlott emberek menjenek oda összegyűjtött kis adományaikkal, a hatóság gondoskodjon a logisztikáról.

Azt is vegyük jelnek, hogy nem lehetett tüntetés. Ki kívánta volna, hogy újra szembekerüljön a nép a saját rendőrségével, ismét beindítsa valaki a kiállított tankot? Az osztrákok jöttek át azonnal menteni. Pont a mi Nemzeti Ünnepünkön, mikor épp róluk szól az 1948/49-es Szabadságharc.

Ennek történelmi jelentősége van, a hófehér üzenet, a békét jelenti, a tiszta érző szívet és elmét, az Aranykor beköszöntét... Hagyjunk fel végre a múlt sérelmeivel.

S aki még mindig nem hisz az üzenetekben, gondoljon csak arra az augusztus 20-i tűzijátékra, mikor a meteorológia nem várt jelzése ellenére jégeső hullott.


Daragó Dóra

Kép: koratmember - FreeDigitalPhotos.net