Tojásfestés természetes festőanyagokkal

Sokféle tojásfesték kapható, de érdemes kipróbálni a hagyományos, természetes festékanyagokat, már csak azért is, mert így nem kell attól tartani, hogy a főtt tojás, amit elfogyasztunk, ártalmas az egészségre. Kék, piros, barna, lila és sárga színt is kinyerhetünk zöldségekből, minél tovább hagyjuk állni a tojásokat a festőlében, annál erősebb, élénkebb színt kapunk.

A színes tojásokra mintát is felvihetünk; készíthetünk levélnyomatos tojásokat, vagy csíkosakat; utóbbihoz használjunk vékony madzagot, spárgát, esetleg szalagot, ezeket tekerjük szorosan a főtt tojásokra, majd bújtassuk vékony harisnyába, és így helyezzük a festőlébe. (Régimódi tojásfestés c. cikkünkben bemutattuk a készítés menetét.)
 

Az írókázást is ki lehet próbálni: gyertyaviaszba mártott, kihegyezett hurkapálcával vagy fogvájóval különböző mintákat rajzolhatunk a tojásra, majd ha a viasz megdermedt, tegyük a festőlébe a tojást. A színes tojásokról óvatosan távolítsuk el a viaszt, és megjelenik a minta a tojáson.

 

Természetes festékanyagok
Sárga: 4-5 piros alma héját főzzünk 15-20 percig, a víz egy idő után elszíneződik, sárga festőlevet kapunk. A kihűlt festőlébe helyezzük a főtt tojásokat! Sáfrány- és körömvirágfőzet is megfelelő!
Piros, mályva: kockára vágott céklát főzzünk meg kevés ecettel. Ha hosszabb ideig hagyjuk a kihűlt festőlében a tojásokat, erőteljes piros színt kapunk, ha rövidebb ideig tartjuk benne, pasztell színeket - rózsaszín, mályva - kapunk.
Barna: 4-5 megtisztított vöröshagyma külső héját főzzük kb. fél óráig; a langyos, kihűlt festőlében 20-30 percig hagyjuk állni a tojásokat.
Kék: az apróra vágott vörös káposztát főzzük fél kb. fél óráig, miután kihűlt, tehetjük bele a főtt tojásokat.
Lila: 4-5 megtisztított lilahagyma külső héját főzzük kb. fél óráig; a langyos, kihűlt festőlében 20-30 percig hagyjuk állni a főtt tojásokat.
Zöld: Friss csalánlevelekből is készíthető forralással halványzöld színű festőlé; 20-30 percig hagyjuk állni a tojásokat a kihűlt lében. Érdemes kipróbálni a spenót forralásával nyert festőlevet is!

Húsvéti asztali dísz – egyszerűen szép
Ez a könnyen elkészíthető egyszerű húsvéti asztali dekor, éppen az egyszerűsége miatt vonzó.
Egy agyag minicserepet béleljünk ki apróra vágott natúr raffiával! A cserépre és a natúr tojásra ragasszunk húsvéti matricát - a tojásfestékek csomagolásában általában megtalálhatók hasonló matricák. A tojást és a minicserepet dekortapasszal is díszíthetjük.

Mesterházy Mónika
Életszépítők