Vészforgatókönyv a családon belüli erőszakra

Két megkeresést is kaptam ezzel a témával kapcsolatban, ezért - rendhagyó módon - megtöröm a tervezett cikksorozatot. Mi a teendő az otthoni erőszak esetén? Ez mindig egy hosszú és bonyolult folyamat, aminek van elő- és utóélete. Ha bármilyen erőszaknak az áldozatai vagyunk otthon, akkor a legelső dolog, amire szükségünk van, az az, hogy azonnal kikerüljünk helyzetből. Vagy egyedül, vagy akár a gyerekekkel. Ugyanakkor szükséges megtenni más intézkedéseket is, de most csak a vészforgatókönyvről fogok írni.

Ha ezt ismeri valaki, mindig tudni fogja használni.

Minden ilyen helyzetben három lépcsőben célszerű gondolkozni.


a. Helyzetfelmérés és az előkészületek:

Itt legyen elhelyezve a szükségcsomag, ami mindenképpen tartalmazza a következőket:


b. Szükségcsomag tartalma:

A szükségcsomagot a figyelem felkeltése nélkül érdemes az felkészülési fázisban apránként feltölteni. Ez tényleg arra kell, hogy ha semmit nem tud felkapni, csak futni van idő. Egyébként pedig érdemes ezeket a dolgokat úgy összekészíteni otthon, hogy két perc alatt össze lehessen szedni egy táskába (eredeti példányok) és azonnal lehessen lépni. Célszerű erre egy közepes méretű hátizsákot kiválasztani.


c. Mi van utána?
Végig kell gondolni az alábbiakat. Van egy támpont, ahová el tudtál menekülni, és a rendelkezésedre áll minden olyan eszköz, minden egészségügyi és  jogi okmány, amelyek birtokában tovább tudsz lépni. De melyek ezek a lépések?

Ezek azok az eszközök és módszerek, amire mindenképp szükség van ahhoz, hogy egy ilyen helyzetből biztonságosan kimenekülhessünk. Ez a vészforgatókönyv.

A vészforgatókönyv sajátossága, hogy nem végleges megoldás. Több lehetőség van a helyzetből való kikerülésre. Az arra vonatkozik, ha a támadó közvetlenül fenyegetheti az életünket. Az elmenekülés nem elköltözés. Az elmenekülés arra vonatkozik, hogy biztonságba helyezzük magunkat és a gyerekeket addig, ameddig  jogi védelmet nem kapunk. Nem hosszú időre szól, hanem arról, hogy biztonságban legyen a veszélyeztetett nő és a gyerek(ek).

Azért kellenek az iratok vagy a másolatok, hogy a rendőrségi eljárást azonnal meg lehessen indítani és a távoltartási végzést be lehessen szerezni, hogy visszatérhessen az otthonába, immár nyugalomban.

Mivel ez egy komplex témakör, itt lehetetlen minden részét kifejteni. Ezért ha ezzel és magával az erőszakkal kapcsolatban többet szeretnél tudni, elérhetsz a www.onvedelem-noknek.hu vagy a www.facebook.com/NeLegyAldozat oldalakon


Papp Zoltán
erőszak elhárítási szakértő

Kékep:
imagerymajestic - FreeDigitalPhotos.net
David Castillo Dominici - FreeDigitalPhotos.net