Zöldülj és csökkentsd a rezsidet is!

Háztartásaink felelnek az összes környezetszennyezés negyedéért. Ezért is fontos, hogy elegendő információval rendelkezzünk arról, hogy saját otthonunkban mit tehetünk ennek megelőzésére. A környezettudatos magatartás dupla haszonnal jár: jót teszünk a környezettel, és a saját rezsinket is csökkenthetjük vele.

2012-2013-ban az ország számos területén összesen több mint 50 háztartászöldítő ÖkoKör csoport indult a Tudatos Vásárlók Egyesületének szervezésében. A résztvevők (több mint 300 fő) megmérték a háztartásuk környezetterhelését, és a különböző praktikák révén jelentős, számszerűsíthető változást értek el több területen is.

Az otthonok átvilágításával induló ÖkoKör víz-, áram- és gázhasználati szokásainkat méri fel, de górcső alá veszi családunk hulladéktermelését is. Hétről-hétre apró vállalásokkal alakítja át szokásainkat. A programban résztvevők saját tapasztalataikon keresztül tanultak: a szelektív hulladékgyűjtés meghonosításával döbbentek rá, hogy míg korábban minden nap megtelt a szemetes, mióta a papír, a műanyag flakon és az üveg a szelektív gyűjtőbe kerül, azóta hetente ha kétszer tölti meg a 4 fős család a szemetest.

Volt, ahol a háztartásban fellelhető kozmetikumok összeszámolása csapta ki a biztosítékot. Érdekes tanulság, hogy miközben úgy gondoljuk, kevés vegyszert vásárolunk, ha a háztartásban található flakonokat egy helyre gyűjtenénk, rádöbbennének, hogy ez közel sem így van.

2010 óta futó ÖkoKör programban résztvevő háztartások (immár összesen több mint 600 háztartás) jelentős környezeti megtakarítást értek el eddig. A háztartások átlagosan

A csoportok lelkesedése, aktivitása, jól lemérhető, ugyanis többen az ÖkoKör mellett hasznos, szakmai programokat is szerveztek maguknak: hulladéklerakó meglátogatása, kozmetikumkészítés, gyógynövénytúra, mini piac, alternatív karácsonyi ajándékkészítés, egészséges ételkészítés. Már csak hab a tortán, hogy ÖkoKör tagok vezetésével több településen is alakulóban van illetve elindult bevásároló közösség vagy dobozrendszer.

A programban együttműködő helyi partnerek:
A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) 2010-től mostanáig több mint 600 háztartás bevonásával próbálta ki, és dolgozta ki a nemzetközi szinten egyik legjobb gyakorlatként számon tartott viselkedésváltoztatási EcoTeam program hazai változatát. A résztvevő háztartások a program végére átlagosan 20%-kal kevesebb élelmiszerhulladékot és 21%-kal kevesebb vegyes háztartási hulladékot termeltek, 13%-kal kevesebb villamos energiát, 23%-kal kevesebb földgázt és 9%-kal kevesebb vezetékes ivóvizet használtak, valamint jó 15%-kal kevesebb vegyszert tartottak otthonaikban, mint korábban.


Bővebb információ az ÖkoKörökről: www.tudatosvasarlo.hu/okokorok

Kép: digitalart - FreeDigitalPhotos.net