Gyógyszerkutatások

Az NVF (Novartis Venture Fund) - azaz a Novartis Kockázati Tőke Alap - tőkét nyújt olyan induló vállalkozásoknak, melyek innovatív és gazdasági potenciált rejtő ötletekkel rendelkeznek az orvostudomány jövőben kiemelt figyelmet érdemlő területeinek fejlesztésére

Az NVF (Novartis Venture Fund) olyan új üzleti projekteknek nyújt pénzügyi támogatást bármely országban, melyek áttörő válaszokat ígérnek a jövő kihívásaira az egészségügyben. Az 1996 óta fennálló NVF olyan vállalkozásoknak nyújt támogatást, melyek új gyógyszerek kifejlesztését vagy már meglévő gyógyszerek továbbfejlesztését célozták meg. A jelenleg támogatást élvező vállalkozások legtöbbje egyetemekről indult ki vagy a Novartis-ról leváló vállalatként alakult meg.

Az NVF 8 éves fennállása óta 132 vállalatba több mint 250 millió dollárt fektetett be 1700 új munkahelyet teremtve. Az NVF csak a tavalyi évben 28 millió dollárt ruházott be, melyből 8,5 millió dollárral hat új vállalatot támogatott.

„Nagyon büszkék vagyunk, hogy az NVF 1996-os létrejötte óta, 1700 munkahely megszületéséhez járult hozzá. – mondta Daniel Vasella, a Novartis ügyvezető igazgatója. „Hiszünk abban, hogy azáltal, hogy pénzforrást biztosítunk induló vállalkozásoknak, serkentjük az innovációt, hozzájárulunk az orvostudomány fejlődéséhez, továbbá segítjük a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést.”

„Néhány az NVF által támogatott vállalatok közül már megegyezést vagy együttműködési egyezséget írt alá jelentős gyógyszeripari vállalatokkal” – mondta Dr. Francois L’Eplattenier, az NVF (Novertis Venture Fund) elnöke. „Nagyon örülünk az ilyen híreknek, mert visszaigazolva látjuk a hitünket, hogy az innovatív, dinamikus, újonnan induló vállalatok és a kiemelkedő gyógyszeripari vállalatok közötti kapcsolat megszületése kulcstényező abban, hogy a meglévő innovációs hiányt legyőzzük.”

Pályázatok értékelése
Az NVF-hez támogatásért fordulók pályázataiban először a pályázatban leírt projektek gazdasági megvalósíthatóságát nézik, és azt, hogy a projekt célok összeegyeztethetők-e az Alap célkitűzéseivel. A pályázatok elbírálásánál az is fontos szempont, hogy a kezdeményezés mennyire innovatív, milyen tudományos szaktudás áll a hátterében, mennyi új munkahelyet teremt, és milyen értéket képvisel a közösség számára.

Ha egy pályázat megfelel a rögzített elvárásoknak, köztük annak, hogy a vállakozás rendelkezik saját tőkével, akkor egy személyes találkozón, a pályázókkal részletesen ismertetik a benyújtott pályamunkájuk értékelését. A végső döntést arról, hogy mely projekt részesülhet pénzügyi támogatásban, az NVF Tanácsadói Testülete hozza meg.

Ha egy pályamunka kivívja az NVF pénzügyi támogatását, akkor szerződés születik az Alap és a támogatási összeget felhasználó vállalkozás között. Fontos megjegyezni, hogy a támogatott vállalatok vállalkozási szabadsága biztosított, és a vállalkozásokat nem köti semmiféle hivatalos kötelék a Novartishoz, mint gyógyszeripari céghez.

Pályázatok benyújtása
A pályázatokat írásban kell benyújtani. A pályázatnak tartalmaznia kell a vállalkozás üzleti tervét, piaci elemzésekkel, stratégia ismertetésével, marketing koncepcióval, infrastruktúra leírásával tudományos, technológiai koncepció felvázolásával, a verseny előnyök kiemelésével és egy pénzügyi áttekintéssel együtt.


A Novartis-ról
A Novartis AG (NYSE:NVS) a világ egyik vezető vállalata a vényköteles és a nem vényköteles gyógyszerek gyártásában. A 2004-es évben a cég forgalma 28,2 milliárd USD, nettó eredménye 5,8 milliárd dollár volt. Kutatás-fejlesztésre az elmúlt évben körülbelül 4,2 milliárd USD-t fordított. A svájci, bázeli székhelyű Novartis a világ 140 országában van jelen, és világszerte mintegy 81 400 főt foglalkoztat.
Open Communications