Korlátok között élünk?

Kevesen vannak manapság azok, akik jól érzik magukat a bőrükben. Ritkán látok az utcán önfeledten nevető embereket. Sokan érzik úgy, hogy kifogytak a lehetőségekből, nincs már merre indulni. Vagy mégis van? Valóban akkora terheket kell cipelnünk, és valóban annyi korlát van körülöttünk? A saját tapasztalatom az, hogy a korlátok nagy részét mi magunk állítjuk fel önmagunk számára.

Nehezen viseljük a változást. És most ne higgyük azt, hogy csak a rossz dolgoktól félünk, ugyanúgy félünk attól, hogy az életünk esetleg jó irányba fog megváltozni. Sőt! Amikor kicsit jobban megy a sorunk, hirtelen hátraarcot csinálunk, és visszamenekülünk a nem annyira jó, de már megszokott régi életünkbe. Szokások rabjai vagyunk. A reggeli felkeléstől kezdve az esti fogmosásig szinte minden nap ugyanazon rend szerint élünk. Ez adja meg nekünk a látszólagos biztonságot. Ezt nevezzük „otthonosságnak”. Pedig változtatni csak akkor lehet, ha elhagytuk a kényelmi zónánkat.


A kezdet kezdetén belevágtunk valami új dologba. Az agyunk kiadta a parancsokat, testünk pedig végrehajtotta azokat. Vegyük példának az autóvezetést. Amikor tanuló vezetők voltunk, mindenre figyelnünk kellett. Az első időben úgy gondoltuk, ez nekünk sosem fog menni, hiszen nem lehet egyszerre a kormányt is fogni, sebességet is váltani, a lábunkra is figyelni a pedálokon, és még közben a visszapillantó tükörben is hátranézni.

Aztán az idő múltával azt vettük észre, hogy nemhogy ezeket a feladatokat egy időben végezzük, hanem közben még csokit enni, beszélgetni is tudunk. Már figyelnünk sem kell, testünk magától teszi a dolgát. Velem is előfordult, hogy elindultam otthonról autóval, útközben elgondolkodtam valamin, és egyszer csak azt vettem észre, hogy megérkeztem az úticélomhoz.

Mi történik tehát?
Már nincs is szükség az elmére, testünk átvette az irányítást. Már nem szükséges figyelnem, a kezem magától mozdul. Robotpilótám átvette az irányítást.

Ebben a robotpilóta állapotban éljük az életünket. Már nem figyelünk arra, hogy hogyan reagálunk dolgokra, emberekre. Pedig ha ismét önmagunkra fordítanánk a figyelmünket, megváltozna az életünk. Vedd vissza az irányítást a tested, az életed felett.  Ha nem a problémákat helyeznénk figyelmünk fókuszába, hanem arra figyelnénk, amit el szeretnénk érni, 50%-ban már sikeresek is lennénk.

Hogyan tudjuk ezt megvalósítani? Az út hosszú. Nem néhány napról van szó. De már néhány hét alatt jelentős sikereket érhetsz el. Öt hét alatt eljuthatsz oda, hogy elmondhatod magadról: „már jobban vagyok, megindultak a változások”.

Tenni Neked kell magadért. Az első lépést Neked kell megtenned. Az első lépés pedig az, hogy teremtsd meg az új létállapotodat. Gondold át, mit szeretnél csinálni, ki vagy Te valójában. És kezdj el úgy élni, mintha ez már megvalósult volna. Tudom, sokan elmondták már ezt előttem is, és az is meglehet, hogy még sosem hallottad, de hidd el, működik.

Ha minden este, mielőtt elalszol, hálát adsz azokért a dolgokért, amivel már rendelkezel, és azokért is, amelyek még ugyan nincsenek a birtokodban, de szeretnéd őket elérni. Így szépen lassan átalakul az életed. Hisz ezzel kifejezted az Univerzum felé a hitedet, és azt, hogy nem kételkedsz a megvalósulásában. A hálának hatalmas ereje van.

Persze ez csak az első lépés, hogy a jelenlegi egy helyben toporgásból tovább tudj lépni.

Egy hölggyel beszélgettem a minap, aki azt mondta nekem, hogy azért nem tud eljönni a családállításra, és ránézni a problémájára, mert az állítás szombatonként van, és ő szombatonként takarítani szokott.

Sok esetben látok párokat, akik nem mernek egymás nélkül egy lépést sem tenni. Ennek általában két oka van. Az egyik, hogy valamelyik fél féltékeny a párjára, ezért egyedül nem engedi el sehová. A másik ok, hogy a társ ugyan nem bánná, ha párja néha elmenne külön utakra is, hisz egy kapcsolatban is kell a saját élettér, de ő azt gondolja, párja megharagudna, ha egy vagy fél napra magára hagyná.  De gondoljunk csak bele: ha együtt élünk valakivel évekig, és még sok-sok év van előttünk, számít az a pár óra? Egy párkapcsolat nem arról szól, hogy megszűnik a saját életünk. Ha megszűnik, annak előbb-utóbb súlyos következményei lesznek a kapcsolat szempontjából.

A fentieket azért osztottam meg Veled, hogy lásd, változtatnod kell az eddig megszokott életeden, ha jobb párkapcsolatot, jobb anyagiakat, jobb egészséget szeretnél, egyáltalán ahhoz, hogy bármilyen kicsi dolog az életedben újra erőre kapjon.

A változtatáshoz bátorság kell. Néha könnyebb a szenvedést választani, mint a változtatást. A változás lépéseket követel majd Tőled, és arra kényszerít, hogy szinte teljesen új emberré válj. Az első lépés nehéz lesz, aztán minden lépéssel egyre könnyebb. És eljön a perc, amikor a következő kihívásra már nem félelemmel, hanem izgatott várakozással nézel.

[kapcsolodo_cikkek]
Az élet gyönyörű. Teli van szépséggel, boldogsággal, vidámsággal, élményekkel. Vedd észre életedben a szépségeket. Az apró örömöket. Az életnek szabadon, akadálytalanul kell áramolnia. Ha problémáid vannak, ez a szabad áramlás megszakadt valahol. Az okot családállítással fel tudjuk deríteni. A családállítás segít eddig ismeretlen utakra lépni.

Ne felejtsd el: minden reggel egy új valóságra ébredhetsz!
 
Kép: Gerhard Gellinger / Pixabay