A szexuális bölcsesség taója

Hallottál már az intim tornáról? Igen, igen! Arról, amikor csak feszíted, lazítod a PC izmod és megszűnik a stressz, az inkontinencia és csodálatos lesz a szexuális élet! Tudod-e, hogy ez a módszer, az ősi Kínában élt taoista mesterektől származik?

A taoisták ősi filozófiájának eredetét senki sem ismeri, mert még az írásos emlékezetnél is jóval régebbről származik. Legismertebb bölcsük, Lao-ce elvonultan élt a hegyekben, ő írta meg az Út és Erény Könyvét, mely minden utána következő nemzedék bibliája lett. Benne az egyszerűség és természetesség Útjáról ír, melyen minden embernek járnia kellene, ha hosszú életű és egészséges kíván maradni és a szellem útját végig szeretné járni. Műve és a taoisták filozófiája az ókori Kína egyik támasztó oszlopa lett. Azt tartják, hogy Konfuciusz (Kong Fu Zi) a gazdagoknak írta meg az élet törvényeit, míg Lao-ce könyve a szegények útmutatója és támasza lett évszázadokon keresztül.

A taoista mesterek nem hittek a túlvilági létezésben. Számukra az ember éppúgy a körforgás útját járta, mint minden, ami lett. Nem választották el a világot anyagira és szellemire, hanem úgy gondolták, hogy e kettő egy végső erő megnyilvánulása. Ezt az Életerőt elnevezték Qinek (csinek), és azt gondolták, hogy az egy Végső Igazság kormányozza ezt, a Tao. Elgondolásuk szerint a Qi mozgását az idézi elő, hogy két pólusa van. Egy Yin (negatív) és egy Yang (pozitív) pólus adja a Qi dinamikáját és ezen dinamika szerinti mozgását pedig az Öt Átváltozás szabályai irányítják. Itt nyugaton ez utóbbit az Öt Elem tanaként ismerjük. Téves ez az elnevezés, mert nem Elemekről, hanem az Életenergia minőségeiről, változásairól és mozgásairól van itt szó.

A taoista tudósok, mesterek mindegyre a bölcsek kövét keresték. Ez a ma ismert alkímia alapja. Ám ők nem aranyat kívántak előállítani, hanem a Pirulát, ami örök életet ad. Ha ez nem sikerül, legalább olyan gyógyszereket szerettek volna alkotni, melyek annyira meghosszabbítják az életet, hogy az alatt rálelhetnek az örök élet forrására. Kísérleteik közben nagy találmányok születtek: porcelán, földrengés-előrejelző készülék, mindenféle gyógyszerek és más csodálatos találmányok. Az évszázadok során aztán a taoista mesterek megértették, hogy ha céljukat el kívánják érni, akkor a Halhatatlanság Piruláját nem a testen kívül, hanem azon belül kell keressék. Azért jutottak erre a megállapításra, mert felismerték, hogy minden, amit kívülről visznek a szervezetbe, ellenakciót vált ki, és így a szervezet előbb-utóbb hozzászokik. Kutatni kezdték tehát az emberi test és a természet folyamatait, mesterről tanítványra tovább hagyományozva a tudást – ez lett később a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) alapja. Olyan felismerések követték egymást, melyek elvezettek a taoisták Belső Alkímiájához. Most már a hormonokból, neurotranszmitterekből, őssejtekből, Qiből, és más a testet alkotó összetevőkből kívánták létre hozni a Pirulát. A Pirulát, ami beláthatatlanul hosszú élettel ajándékozza meg a használóját.

Kidolgoztak sokféle gyakorlatot, melyek a testet erőteljes hormon- és őssejttermelésre bírják, lehetővé teszik a test szinte végtelen megújulását. Felismerték, hogy a test öregedését az őssejt-termelés lelassulása, valamint a gerinc- és csontvelő elöregedése, a belső elválasztású mirigyrendszer kimerülése váltja ki. E folyamat ellen vették tehát fel a harcot. Így a gerontológia (öregedéstan), az endokrinológia (a belső elválasztású mirigyek rendszerével foglalkozó tudományág) és az orvoslás mestereivé váltak. Mindent ezen tudományoknak vetettek alá. Így születtek meg sorra a test és szellem egészséges, hosszú életét szolgáló gyakorlatok, többek között a Belső Alkímia, a belső harci művészetek (TaiJiQuan, a BaGua, a XingYi), a taoista gyógynövénytan, a taoista meditációk és QiGong gyakorlatok, az Öt Átváltozás szabályaira épülő konyhaművészet, a taoista filozófia és jóslás, a Yang Sheng (Élet Táplálás) orvoslás is.

A Belső Alkímiának több ága is kifejlődött az idők során. Mindegyik más és más aspektusból vizsgálta a Pirula létrehozásának lehetőségét és más módszerekkel kívánta azt elérni.

Az egyik módszer a szexualitás energiáit használja fel a hosszú élet és egészség elérésének érdekében. Az a felismerés vezetett idáig, hogy a nő a Yin energiák hordozója inkább, a férfi pedig a Yangé. Yin és Yang elegyítése a Belső Alkímia egyik alapja, mely egyesítés férfi és nő között lehetséges szexuális úton. Ez a folyamat az ember legnagyobb teremtő energiáit használja, hiszen így a két ember egy harmadikat képes létrehozni. Semmi mással nem képes az ember ekkora teremtő erőt mozgósítani. Így kézenfekvő, hogy ezen energiák az ember legmagasabb szintű energiái.


Megfigyelték a szexualitás emberre gyakorolt hatásait is. Arra jutottak, hogy a férfi hatalmas teremtő energiákat veszít az ejakuláció során. Ám a férfi nemi öröméhez nem kell a magömlés, így ezen energiák visszafordíthatóak és a test megújításának szolgálatába állíthatóak. Észrevették, hogy a női test a menstruációs folyamattal veszti el teremtő energiáit. Kézenfekvő tehát, hogy ennek visszafordítása a nők számára éppoly áldásos, mint a férfiak számára az ejakuláció visszafogása.

Természetesen nem elég a magfolyadék és a menstruációs vér visszatartása, hanem annak munkába fogása és az Esszencia (Jing) kinyerése a valódi cél.

Az emberi Yin és Yang energiák legerősebb szintézise az orgazmus során történik. Tehát az orgazmus minősége és időtartama befolyásolja a keveredés és alkotás hatékonyságát is. Rájöttek arra is, hogy ezeket a dolgokat tornagyakorlatokkal, QiGonggal, masszázsokkal, gyakorlással és a Hagyományos Kínai Orvoslás eszközeivel miként lehet befolyásolni. Egyes taoista mesterek a szexuális úton való gyógyítás, életmeghosszabbítás és az Élet Táplálás orvoslásának (Yang Sheng) mestereivé váltak. Gyakorlataikat a Szexuális Bölcsességek Taoja összefoglaló névvel írták le. A partner nélkül is végezhető gyakorlatok másik elnevezése a Szexuális Kung fu, vagy Szexuális QiGong.


Ezen technikák némelyike rendkívül ősi gyökerekkel rendelkezik. Külső, tornaszerű gyakorlatok és belső meditatív gyakorlatok alkotják a teljes gyűjteményt. Összefoglalásuk a Nyolc Archaikus Gyakorlat Könyve, melyet Sárkány Palota Gyakorlatok néven is ismerünk.


Külső gyakorlatok közé tartoznak még a különféle hüvelyi torna gyakorlatok és a genitális súlyemelés, illetve a nemi szervi masszázsok is. A legismertebb ilyen gyakorlat a Vas Ágyék Képesség, avagy Yin Diao Gong. Ezek a gyakorlatok a nemi szervek és energiák művelését, alakítását szolgálják. Feladatuk továbbá a nemi szervek fiziológiájának, formájának javítása, ideálishoz közelítése, illetve a gerincvelő, csontvelő és a belső elválasztású mirigyek működésének serkentése.

A belső gyakorlatok olyan elmélyült művelést kívánnak és feltételeznek, hogy ezek csak nagyon szűk körben terjedtek el, csak nagyon kevés ember igazán beavatott ebben a művészetben. Ha rosszul végzik a gyakorlatokat, annak korai halál is lehet a vége. A belső gyakorlatok teljes összefoglalója és végső formája a Velő Tisztítás Könyvének része. (Ez a könyv, bár sokat emlegetett, mégis kevés beavatott számára ismert igazán.)

Vannak belső gyakorlatok, amelyek nem veszélyesek akkor sem, ha esetleg a gyakorlás nem teljesen helyes. Ezek közé tartozik a Kis Égi Kör meditáció, a Belső Mosoly Gyakorlat, a szerv meditációs gyakorlatok, a Páncéling QiGong belső gyakorlatai, az Aranynektár Felemelése, a Hét Mirigy Meditáció is (a teljesség igénye nélkül).

A témában íródott könyvekről további információ itt >>

A Szexuális Bölcsességek Taójának azon technikáit, melyeket a gyakorló nők és férfiak együtt végeznek, az Együtt Gyakorlás Útjának nevezzük. Ezek a nemi aktus és szexuális kultúra hihetetlen magas szintre emelését célozzák meg. A szexualitás így új, szellemi és gyógyító aspektust nyer, ami amellett, hogy végtelenül kielégítő testileg a pár számára, ráadásul még szellemi-lelki képességeik megsokszorozását is eredményezi.

A taoista Szexuális Bölcsességek Taója tehát az egyik legsokrétűbb művészet, melyet az emberiség valaha is alkotott. Akár az egyes részeinek megtanulása és alkalmazása is elképesztő áldásokat hozhat.

A teljes művészet gyakorlása pedig új szexuális, testi, lelki és szellemi dimenziókat nyit a gyakorlók életében.Wlacsil Zoltán
taoista életmód tanácsadó
www.taotorna.5mp.eu

Kép: imagerymajestic - FreeDigitalPhotos.net