A finomfizikai test és a 7 csakra

Életünk átalakításának egyik legjobb módja a finomfizikai testtel, a csakrákkal való munka. Hogyan használhatod az önismeretben, a régi mintáid megváltoztatásában a csakrák által tárolt információkat?

Az ősi védikus iratok is megemlítik a finomfizikai test felépítésének leírásaiban az elme rétegeit, az ember energiaközpontjait, a csakrákat, valamint az energiavezetékeket, a nádikat. Ezek az ősi írások is leírják már az emberi test finomenergetikai rendszerét és folyamatait, kitérve számos olyan részletere, melyek létezését az utóbbi időben laboratóriumi kísérletekkel, tudományos igénnyel is sikerült bizonyítani és mérni. A meditáció (amely szintén befolyásolja a csakrák működését és az energiáinkat) jótékony hatásairól is egyre több cikk jelenik meg és sok kutatási eredmény olvasható. Létezik az aurafotó (amelyen láthatók is ezek az energiaközpontok), fejlődik a kvantumfizika és kvantumelmélet (amelyek segítenek megmagyarázni a korábban megmagyarázhatatlannak tartott jelenségeket), s egyúttal az emberi lelket vizsgáló pszichológia is egyre szélesebb távlatok felé tekint.Mik is azok a „finomenergiák”, hogy néz ki az ember „finomfizikai teste”?
Finomfizikai testnek nevezem a minket körülölelő elmemezőt, ami olyan információkat és energiákat tárol és hordoz, melyek kihatással vannak életünk folyására, egészségünkre, környezetünkre, de még a velünk történő eseményekre is. A saját finomfizikai mezőnk kapcsolatban áll a kvantummezővel vagy morfogenetikus mezővel.

A jóga tudománya évszázadok óta tanulmányozza ezt a mezőt. Ez idő alatt folyamatosan megfigyelte, változásait rögzítették a hagyományokban, így az ezzel kapcsolatos megfigyelések köre egyre bővült.  A jóga rendszerének alapjait az embernek és környezetének megfigyelései jelentették. Beleértve a születés-halál körforgásának megértését, a fizikailag létező világ kialakulását, a folyamatos változásokat a külső és belső térben, az ember elméjében. Ezen megfigyelések talaján alakultak ki a különböző vallási és jógairányzatok, a tudományok és a manapság jógának nevezett ászana gyakorlatok is (bár ez utóbbiak csak később kerültek a jóga rendszerébe).

Ezen értelmező rész után visszatérve a csakrákhoz, mik is a csakrák?
Tulajdonképpen generátorok a szervezetünkben, melyek különféle rezgéssel és információval rendelkező energiákat alakítanak át, tárolnak és adnak át. Ezen energiák között lehetnek emlékek, illatemlékek, érzésemlékek gondolatfoszlányok traumák, sérülések, tervek, megoldandó feladatok, rég elhangzott mondatok, melyek egy-egy lenyomatot képeznek így elménkben, és melyek különböző mintázatban rendeződnek el. Ezek hatására viselkedésünkben szokásainkban létrejönnek berögzült minták, formák, melyek személyiségünk állandó és változó részeit is áthatják. A pszichológia nyelvén szólva ezek az úgynevezett kondicionáltságaink, viselkedésmintáink őrzői, tároló és alakító egységei. 

A jóga nézetei szerint az elme – vagyis a korábban említett elmemező - nem korlátozódik az agyműködésre, hanem kiterjed az egész testre. Úgy tartják, hogy az elmében vagy elmemezőben van a testünk is és még sok minden más is. Elménken belül helyezkedik el a fizikai és szemmel látható test, valamint a szemmel nem látható, az öt érzékszervvel nem tapasztalható részeink is .  Ahogy a tudatunk tágul, különböző tudatállapotokat tapasztalunk,  egyre több információt szerzünk mindezen részekről, így az energetikai felépítésünkről és csakráinkról is.
Általában 7 fő csakráról beszélünk, de ennél sokkal több mellékcsakra tartozik a finomfizikai rendszerhez, melyeken áthaladnak a nádik, azok az energiavezetékek, melyek számos különféle rezgési mintájú, így különböző minőségű energiát szállítanak. Ilyen például a reiki által használt energia vagy a prána, apána, udána stb.
 
[kapcsolodo_cikkek]
Ahhoz, hogy az életedben változtatni tudj a berögzült mintákon, hogy ne ess bele mindig ugyanabba a hibába, vagy egészségesebb légy, fejlődj személyiségedben, önismeretedben, használhatod a csakrákban rejlő információs gócpontokat, transzformátorokat segítségként. Minden fő csakrához tartoznak ugyanis bizonyos életterülethez rendelhető érzések, testrészek, viselkedésminták, melyekkel  - a jóga eszközeivel és más technikákkal is -  dolgozni tudunk.