Jó munkatárs: álom és valóság

Napi szinten tapasztalom, hogy a munkaadóknak rengeteg problémával kell szembe néznie. Alapvető dolog lenne, hogy a cégen belül mindenki tudja a maga dolgát és megfelelően végezze azt, azonban ez az esetek háromnegyedében nem valósul meg. Kire hárul a végén minden? Általában kis és középvállalkozásoknál a főnökre, vagyis Rád!

Tudod kell, hogy van más megoldás! Mit is kell tenned ahhoz, hogy mostantól olajozottan működjön a gép? Kezdjük a legelején: „MUNKATÁRSAT FELVESZÜNK!” De hol hirdessek? Mennyi időt várjak még megérkeznek az önéletrajzok? Miről tájékoztassam őket? Hogyan is kezdjek ehhez az egészhez?

„már nem bírom a sok munkát”
Sok vállalat csak akkor kezd új munkatárs felkutatásába, ha a meglévő alkalmazottak már többet betegek, mint amennyit egészségesek. Ez a lehető legrosszabb megoldás! Tudom, sok az adó meg a járulék és nincs időd betanítani. Azonban gondold csak végig, milyen lehetőségeid vannak most: ha a túlterhelt vagy fejlődő munkakörhöz felveszel egy új embert, akkor új ötletek, új ismeretségek, új szemléletmód csöppenhet hozzád. Nincs az a pénz, amivel meglehetne fizetni egy olyan embert akinek az ötletei segítenek a versenyszférában! Neked is mindig fenntartásaid vannak az új alkalmazottakkal? Hidd el, meg lehet tanulni, hogyan válogass a jelentkezők között!

Hol hirdessünk?
Akár hány főt foglalkoztatsz én első körben mindig az ismerősök ismerőseit, a munkavállalóid ismeretségi körét ajánlom. Nyugodtan készíts egy egyszerű, mutatós felhívást és rakd ki a személyes facebook oldaladra, küld körbe e-mailen és az alkalmazottaidnak is továbbítsd. Miért jó ez neked?
Ha az első kör nem sikerülne -az esetek 40%-ban sikerül- akkor jöhet a többi portál. Én kifejezetten azokat szeretem és használom, amik csakis főprofilban foglalkoznak az álláshirdetéssel, álláskereséssel. Ne hirdessetek olyan oldalakon ahol 40-50 kategóriából csak az egyik az álláshirdetés, mellette lehet kisállatot is eladni és hűtőt is venni. Ez rombolja a te céged és ezáltal a jelentkezők színvonalát is. Most már abszolút reális áron lehet hirdetni! Erre ne sajnáld a pénzt, hiszen neked is az éri meg, ha minél hamarabb megtalálod a legjobb, legigényesebb munkavállalót!

Menyi ideig lehessen jelentkezni?

Van egy két speciális eset, azonban nagy többségben elmondható, hogy 30 naptári napot kell megadni a jelentkezési határidőnek. Fontos, hogy a határidő lejárta után érkezőket tényleg ne vegyük figyelembe! Ugye nem akarsz olyan munkatársat, aki folyton átszabja a határokat a saját maga ideje/lehetősége szerint? Az a legjobb, ha megadod, hogy a jelentkezés határideje például: 2013.07.18. 23 óra 59 perc. Itt el kell döntened, hogy ez a feladási vagy a beérkezési határideje.  Feladási határidőről ugye akkor beszélhetünk, ha van lehetőségük postai úton is benyújtani a pályázatukat. Én általában beérkezési határidőt adok meg, mert ekkor nincs szükség további várakozásra!

Ritkán, de előfordulhat, hogy nem érkezik be megfelelő önéletrajz. Ebben az esetben és persze semmikor máskor sem ajánlom a meghosszabbított beérkezési határidőket. Ez ugyan olyan mint az akció után akció…Komolytalan! Ha nem sikeres a hirdetés, akkor ki kell írni egy újat és egy új kört futni a leendő munkavállalókkal!

A másik dátum, amit meg kell adni a hirdetésben, az az, hogy mikorra várható a második forduló és annak a formáját. Formáját tekintve a leggyakoribb még mindig a személyes állásinterjú. Ezen kívül van lehetőség telefonos interjúra, Skype-n lebonyolított interjúra és még van pár alternatív megoldás. Találd ki, hogy melyik számodra a leginkább megfelelő, hogyan tudod a legjobban megszűrni azokat az embereket akire neked van szükséged. Ha te egy telefonos ügyfélszolgálatist keresel, akkor neked sokkal jobb ha a második forduló telefonon zajlik. Ekkor ugyanis meg tudod azt figyelni, hogy érthetően beszél ez az illető, nincs-e valami zavaró a beszédében. Ha viszont egy üzletkötőt keresel, akkor a személyes interjú fog számodra több információval szolgálni.

A leghatékonyabb megoldás szerintem a három fordulós felvételi. Én is ezt szoktam alkalmazni. A harmadik fordulóra már csak azt a 4-5 embert hívom vissza, akiket a legesélyesebbnek látok az addigi eredményei és szereplése alapján. A harmadik forduló időpontjáról, már csak azokat kell tájékozta akik továbbjutottak. Azt viszont feltétlenül a hirdetésben is le kell írni, hogy a felvétel három fordulós. A részletekről viszont már csak e-mail tájékoztatást kell adni a jelentkezőknek.

Neked milyen pozitív vagy negatív tapasztalataid vannak? van olyan történeted, ami megdöbbentett? Van olyan történeted, ami tanulságos? Várom a hozzászólásaitokat!


Jó munkát kívánok:
Balogh Orsi
www.varamunkad.hu
www.facebook.com/varamunkad

Képek: Ambro - FreeDigitalPhotos.net