Elvették a jövőnket?!

Testünk sokkal tökéletesebb, mint amit a betegségek végtelen listája sugall. A szervezet fogyatékosságai sokkal kevésbé a velünk született hibákból, mint inkább a szervezetünkkel szemben elkövetett visszaéléseinkből ered - vallja Szent-Györgyi Albert, kinek gondolata mentén megvizsgáltuk a modern élet és a hétköznapi nő hormonháztartása közötti összefüggéseket.

Sajnos Szent-Györgyi Albert gondolataiban nagyon nagy igazság van. Nem csak az jelent problémát, amit mi magunk teszünk a szervezetünk ellen (egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, stb.), hanem amit a profitorientált vegyipari és gyógyszeripari cégek követnek el ellenünk, nők ellen. Ma már bizonyított tény, hogy a második világháború után a vegyipar robbanásszerű fejlődése milyen hatalmas károkat okozott egészségünkben, legfőképpen a női egészségben. Csak egy apró szösszenet ehhez. Míg a második világháború előtt egész Amerikában mindössze 20 endometriózisban (korunk legfájdalmasabb bár nem halálos női betegsége)szenvedő nőt tartottak nyilván, ma a világon több mint 70 millióan vannak és akkor még nem beszéltünk azokról, akiket nem diagnosztizáltak.


Nézzük most a vegyipart. Az általuk előállított bizonyos vegyi anyagok az un. xenoösztrogének, vagy idegen ösztrogének, melyek az emésztőrendszeren, a bőrön, vagy a légutakon keresztül jutnak be szervezetünkbe. Képesek egyszerre jóval több ösztrogén receptort aktiválni, ezáltal egy nagyon erős ösztrogén hatást elérni.  Képesek felborítani egészséges hormonháztartásunkat, így alapot adva különböző nőgyógyászati betegségeknek. Sajnos a xeno-ösztrogének banális, mindennapjainkban előforduló környezeti mérgek, mesterséges vegyszerek. 100.000 olyan anyag van ma forgalomban a világon, melyek agresszíven beleavatkoznak szervezetünk egészséges működésébe. Egyre több bizonyíték kerül elő közvetlen egészségkárosító hatásaikról. Némelyek súlyos légzőszervi megbetegedéseket okoznak, míg másoknak daganatkeltő, embriotoxikus, vagy meddőséget okozó hatásuk van, esetleg a születendő gyermekekben, akár utódnemzési képességükben okozhatnak visszafordíthatatlan károkat.

A teljesség igénye nélkül nézzünk egy pár ilyen anyagot. Az egyik legagresszívebb a DDT (diklór-difenil-triklóretán), mely nagyhatású rovarméreg. Nagyon sok melldaganatos nő eltávolított szövetében megtalálható. Igazán büszkék lehetünk, hogy Magyarországon elsőként a világon 1960-ben betiltották a felhasználását. Ez így nagyon jól hangzik, de a gyártását sajnos tovább folytathatták, és exportálják azóta is a fejlődő országokba. Így mi hiába nem alkalmazzuk, mégis ma többet fogyasztunk belőle, mint korábban, az ezekből az országokból importált gyümölcsökön, zöldségeken keresztül.
Aztán ott van a parabén, mely egy kozmetikai tartósítószer, ezért szinte minden kozmetikumban megtalálható, mellrákos tumorokban mindig kimutatható a jelenléte. Bizonyos mennyiségben a bőrrel való érintkezés során vagy a bőr alá juttatva azonnali sejtburjánzást indíthatnak be például a méh szövetében.


Mosószerek, tisztítószerek. Főleg a klórszármazékok veszélyesek. Nem elegendő kesztyűvel védekezni, hogy a bőrfelületen keresztül ne jusson a szervezetbe; gondoskodni kell arról is (például maszkkal), hogy az orr nyálkahártyáján keresztül se lélegezzük be.
A dioxin, mely tulajdonképpen egy melléktermék, de nagyon erős xenoösztrogén. Például a klórral fehérített tamponokban, betétekben, pelenkákban is megtalálható. Végeztek egy kísérletet különböző korosztályú nőstény resus majmokkal 1992 és 1996 között. 4 évig folyamatosan adagolták nekik a dioxint az ivóvizükben más-más csoportok más-más mennyiségben kapták. A 4 év után kivétel nélkül minden egyes nősténynél kialakult az endometriozis. Minél nagyobb koncentrációban kapta, annál súlyosabb stádiumot diagnosztizáltak. De hatására krónikus anovuláció (ovuláció mentes hónapok) is kialakulhat. Ez az anyag ugyanis a zsírban tározódik, és így a hatása összeadódik.
Iparilag nevelt csirke, marha, disznó: Az iparilag tartott állatoknak rendszeresen adnak xenoösztrogéneket, hogy gyorsabban hízzanak és legyen vízvisszatartásuk. Így az állattartó gyorsabban és nagyobb profithoz jut. Amikor mi elfogyasztjuk, a benne lévő vegyi anyag bekerül a mi szervezetünkbe és ott is kifejti „áldásos” hatását.


A nonifenol-származékokat a műanyaggyártók rendszeresen használják, az élelmiszer-feldolgozó és a csomagolóipar is ilyen anyagokkal dolgozik. Egyik leggyakrabban alkalmazott származéka, a BPA (biszfenol-A), mely a műanyagokban (cumisüveg, műanyag palackok stb) mindig megtalálható rugalmasító hatása miatt. Már alacsony hőmérsékleten kioldódik és könnyedén bejut a szervezetünkbe.

A sor végtelen, csak a legfontosabbakat írtam le. Ezek az anyagok a minket körülvevő világban szinte mindenütt megtalálhatók. Az teljes képtelenség, hogy eltüntessük őket az életünkből, de legalább ha jobban odafigyelünk arra honnan származik az étel, amit megeszünk és a háztartásunkban milyen anyagokat alkalmazunk, akkor már sokat tettünk egészségünkért.

Mire is figyeljünk?

- Ne használjunk klórszármazékokat!
- Üveg- vagy kerámia poharakat használjunk!
- Olyan mosó-, mosogató- és tisztítószereket használjunk, amelyekben a lehető legkevesebb a kemikália.
-  Hormonmentes húsokat vásároljunk, megbízható forrásból.
- Kerüljük a szintetikus hormonkészítményeket!
- Ne használjunk spermicideket! Megbízható síkosítókat, hüvely géleket használjunk (például extra szűz kókuszolaj).
- Kerüljük a műanyag palackok használatát!
- Használjunk nem fehérített termékeket a menstruáció idején