Hurrá, nyaralunk...

A nyaralás legyen nyaralás és pihenés, ne pedig egy forgatókönyvszerűen összeállított tennivalólista. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a vakrepülés sem vezet eredményre. Tudom, izgalmas és jó bulinak tűnik, hogy kapjuk a hátizsákot és elindulunk portyázni itthon vagy külföldön, de ennek megvan az a veszélye, hogy csak a hírünk ér haza.

Hogyan tegyük felejthetetlen élménnyé a nyaralást?
 
Talán még emlékszel a "Hurrá, nyaralunk" című szovjet vígjátékra, ahol az úttörőtábor -olykor értelmetlen- szabályait szegték meg a vásott lurkók. Valljuk be őszintén: Kicsit ilyenek vagyunk mindannyian.
Én is azt mondom, hogy a nyaralás legyen nyaralás és pihenés, ne pedig egy forgatókönyv szerűen összeállított tennivalólista. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a vakrepülés sem vezet eredményre. Tudom, izgalmas és jó bulinak tűnik, hogy kapjuk a hátizsákot és elindulunk portyázni itthon vagy külföldön, de ennek megvan az a veszélye, hogy csak a hírünk ér haza.

Mi tehát a megoldás?


Tervezz és élvezd a nyaralást.
 
Mit értek tervezés alatt?
 
Nem a percre pontosan beosztott időt, ezt le kell előre szögezni. DE!
- Tudd, hogy hová fogsz menni
- Tudd, hogy kivel fogsz menni
- Tudd, hogy hogyan jutsz oda, és hogyan jutsz haza
- Milyen céllal mész nyaralni
- Mikor mész
- Mit viszel
 
Ezek azok a kérdések amit nagyon meg kell tervezni.
Nem az indulás előtt két nappal, hanem már jóval korábban.

Az, hogy tudd, hogy hová mész az azért fontos, mert korábban fel tudsz készülni. Megismerheted a környéket, kiválaszthatod a megfelelő szállást, megismerheted a segítségedre levő helyeket és nem utolsó sorban ott a lista hogy mivel ütheted el a pihenőidőt. Ha épp azt akarod.

Hogy kivel mész? Család, barátok vagy egyedül? Vannak előnyei és hátrányai. Érdemes végiggondolni mindent, mert a nyaralás  gondtalanságát könnyen pokollá változtathatja a rosszul megválogatott, vagy kényszer társaság.
Tolkient idézve, egy aktuális mozi: "There and back again..." Igen. A nyaralásnak nagyon komoly része az utazás. Oda és vissza... Ezt is meg kell tervezni. NEM csak egy módon... bármi, bárhol közbejöhet. Legyen mindig az oda- és visszaútra is legalább a, b és nem árt egy c terv sem. Tudjuk mindig, hogy biztosan hogy jutunk oda és vissza.

A nyaralás célja...
Sokféle módon töltheti az ember a nyaralást. Fekhet a parton naphosszat, túrázhat a város nevezetességeit bejárva, hegyet mászhat, búvárkodhat, társasutazhat és még folytathatnám a sort napestig. Akármit csinálsz, egy a fontos. Élvezd és kapcsoljon ki, hiszen ezért nyaralás. Ahhoz azonban, hogy ez maradéktalanul megvalósuljon készülj fel arra a tevékenységre, amit csinálni fogsz. Búvárcuccban hegyet mászni (hacsak nem magaslati merülésre mész) nem a legoptimálisabb döntés.

Ezzel pedig el is jutottunk ahhoz, hogy mit vigyél magaddal:
Vannak akik elindulnak egy profi módon összeállított kompakt hátizsákkal, és vannak akik magukkal viszik a fél házat. Mások az igényszintek és mások a célok. Nem török pálcát egyik felett sem, ugyanakkor érdemes egy nyaralásra azt elvinni, amit valóban használ az ember. Az előző cikkben leírtam, hogy egy egyhetes fesztiválhoz mi a szükséges minimum egy embernek. Ez vonatkozik a nyaralásra is, úgyhogy olvasd el amit ott leírtam és nyugodtan tupírozd fel a nyaralásodhoz... Persze ésszel, ha nem akarsz karavánvezető lenni.:)

És hogy mikor mész? Ez függ a szabadságodtól és a helyi adottságoktól... Ennek is érdemes előre utánajárni, hogy az adott időszakban az adott helyen milyen ünnepek, fesztiválok, események vannak... Szíria csodás ország, de nem biztos hogy éppen most ott szeretném a szabadságom tölteni.

És ami még nagyon fontos: Mindig legyen egy b terv... Az utolsó pillanatban is beüthet bármi, ami keresztbe törheti a nyaralást. Ott állunk indulásra készen becsomagolva és kiderül, hogy Görögországban -ahová éppen indulnánk- éppen fegyveres zavargások vannak... Ha nincs b. terv, akkor ugrott a nyaralás. Így, hozzányúlhatunk a másik (szintén megtervezett) programhoz, és Mallorca lesz a nyaralás helyszíne.

Egyszerű? Nem tűnik annak, pedig az. Ha időben tervez az ember, akkor -bár van benne munka és tervezés- sok kényelmetlenségtől és kellemetlenségtől óvhatja meg magát.

Az eredmény? Nyugodt békés és pihentető nyaralás.

 Gondold végig... Lépésről lépésre.

- Képes vagy így megtervezni a nyaralást? Ha a válaszod igen, akkor kezd el. Most!
- Bizonytalan vagy, hogy menni fog? Megnyugtatlak. Ne aggódj. Ez egy módszer, egy szisztéma. Amit ha elsajátítasz, akkor tudod az élet -szinte- minden területén alkalmazni. Ha szeretnéd, segítek abban, hogy ezt a módszert -és persze sok más hasznos dolgot- el tudd sajátítani.

Egy egynapos tréning során megismerheted azokat a technikákat és módszereket, amivel pontosan meg tudod tervezni a nyaralással kapcsolatos teendőket. Mit, hogyan és és miért érdemes számba venni és hogyan kezeld a krízishelyzeteket.

www.onvedelemakademia.com