Grillételek mentén szervezett közösség - Egy lakásétterem titkai

Az étel és a gasztronómia mindig is kiemelt szerepet játszott az életemben. Elsőként természetesen az ízek és a finomságok miatt, majd később rájöttem, hogy nincs szebb alkotó munka, mint az ételkészítés. Az e köré szerveződő közösség már csupán ajándék a pillanattól.

Létezik a városban néhány olyan alulról szerveződő kezdeményezés, akik elhatározták, hogy az ételek köré közösséget építenek elkerülvén minden intézményesített formát és áthágván néhány határt is. A jelenség neve: lakásétterem. Ez a Kubából indult gasztroforradalmi megmozdulás hamar elterjedt Európában is, így egy valamirevaló párizsi vagy londoni kozmopolita már járt a titkos lakáséttermek valamelyikében. Természetesen ezt is – mint minden izgalmas és sikeres kezdeményezést – csendesen körbevette a túlzottan lelkesedő, divatból ékeztető tömeg. Így nyílt néhány olyan hely, amely jellegében olyan, lelkületében azonban már hivatalosabb formát ölt, mint az eredeti gondolat.


Budapest egyik legizgalmasabb lakáséttermes kezdeményezése egy kis pesti lakásban üti fel a fejét havonta egy-két alkalommal. Céljuk, hogy összehozzák a gasztronómiát, a lelkiséget, a sprituális gondolkodást és a pszichológiát egy asztalhoz, mindezt úgy, hogy komoly filozófia gondolatok mentén halad egy-egy ilyen vacsora.


Szex, vacsora, kung-fu
– ez a soron következő estük témája, amely sokat sejtet, mégis keveset mond. Az viszont biztos, hogy egy-egy ilyen lakáséttermes est alatt nem mindegy, hogy mi készül és min készül. A többség manapság már nem elégszik meg azzal, hogy tudja, mit eszik egy ilyen típusú közösségszervező akciónál szinte észrevétlen surrannak be a vendégek a konyhába, meglesve milyen eszközök állnak az akkor éppen cheffé avanzsált coach kezébe. Jól körülnézve láthatjuk, hogy egyetlen eszköz sem professzionális konyha gép, egy átlagos jól felszerelt háztartás izgalmas szerkezetei néznek szembe velünk. Némelyik inkább hasonlít designos űrhajóra, mintsem konyhai eszközre, pedig az éppen  vizsgált Russell Hobbs kontakt grill a legegyszerűbb szerkezet, amit konyha kívánhat. Ki ne akarna gyorsabban és egészségesebben főzni?


A költői kérdésre a Russell Hobbs grillek kézzelfogható választ adnak. Az akár 42%-al kevesebb zsírtartalmat egy egyszerű, ugyanakkor egyedülálló újítással érik el. Az alsó és felső sütőlemezek enyhén összenyomják a készülő ételt, ezzel zsírt préselnek ki belőle, a grillsütő lemezeinek ferde szöge pedig lehetővé teszi, hogy a fölöslegeses zsír kicsöpögjön. Ráadásul a tapadásmentes bevonattal készült lemezeket sem kell plusz zsiradékkal megkenni. A mai világban a gyorsaság sem utolsó szempont, a dupla sütőlemezekkel fele annyi idő alatt készül el az étel és az ízek is gazdagabbak maradnak.

Ez tehát az egyik titka egy jó lakáséttermes kezdeményezésnek.