Meggondolatlan fogadalmaink

Míg a halál el nem választ. Örökké szeretni foglak. Mindig hűséges leszek hozzád. Sorolhatnám még tovább azokat a fogadalmakat, amelyeket nap mint nap teszünk. Közben úgy gondoljuk, ezzel jót teszünk magunknak és a másiknak, és ettől szeretni fognak bennünket. Vajon meddig tart egy örökre szóló fogadalom?

Könnyen kimondunk szavakat. Néha túl könnyen is. Nem érezzük át, hogy szavainknak milyen súlya van, milyen mélyen befolyásolhatják életünket. Hányszor mondjuk, hogy „én soha nem fogok...” Nem leszek szerelmes, nem megyek férjhez, stb.

Az „örökké szeretni foglak” fogadalom milyen gyakran is hangzik el szerelmespárok ajkáról. A „szeretni foglak” részével nincs is semmi baj, az „örökre” az, ami meggondolandó. Rengeteg a kapcsolati problémákkal küszködő pár. Leggyakrabban a se vele se nélküle dinamika működik, amikor bár elmenekülnénk a kapcsolatból, mégis úgy érezzük, nem tudunk élni a másik nélkül. Ennek a helyzetnek a hátterében előfordulhat egy örökre szóló fogadalom, amit nagyon régen tettünk valakinek.

Peter Orbán A rejtett valóság című könyve sokat mesél ezekről a fogadalmakról, mintákról. A történet a „A kis Veronika három lámpása” című ezoterikus-fantasztikus meséje köré íródott, és a bennünk élő rejtett világba kalauzol el bennünket. Elmeséli, hogy minden vágy, ami bennünk van, a régmúltból származik. Hisz csak arra vágyhatunk, ami egyszer már a miénk volt a múltban. A kapcsolataink mindig egy régi minta szerint alakulnak, és ez a minta addig folytatódik, míg magunk ki nem alakítunk egy új mintát. De ahhoz, hogy az új minta kialakuljon, ismerni kell a régit. Tehát fel kell derítenünk, tettünk e valaha örökre szóló fogadalmat, vagy egyszerűen „csak” egy fogadalmat, és ha igen, ezt a fogadalmat fel kell oldani.A fogadalmakkal egyébként sem árt vigyázni. Eljött hozzám egy hölgy, aki gyermekkorában azt a fogadalmat tette, hogy sohasem fog férjhez menni. Ez a régi fogadalom időközben elfelejtődött. Most nem érti, miért nem veszi el senki feleségül. Általában jól alakulnak a kapcsolatai, de amit a házasságkötés szóba kerül, partnerei elmenekülnek.

Egy másik kliens fogadalma az volt, hogy sohasem fog gyermeket szülni, mert nem szeretne olyan anya lenni, mint saját édesanyja volt. Most, 35 éves korában már nagyon szeretne gyermeket, és bár az orvosok szerint nincs akadálya a teherbeesésnek, még sem jön a baba.

A fogadalmak komolyságáról saját történetem is van.

Régebben, életem egy nehezebb időszakában épp kiléptem egy zűrös, és más nehezen fenntartható kapcsolatból. Természetesen úgy éreztem magam, mint a nők többsége egy szakítás után, látni sem akartam férfit a közelemben. Albérletbe költöztem, és kialakítottam saját kis világomat. Amikor berendezkedtem, és elkezdődött új életem a szép kis lakásomban, egy nap kijelentettem, hogy „ide férfi be nem teszi a lábát”. 

Aztán elfeledkeztem a fogadalmamról. Telt múlt az idő, és nem értettem, miért vagyok képtelen az ismerkedésre. Pontosabban ismerkedtem, de a barátság szintjéről egy férfival sem jutottunk tovább. És bizony az ajtónál tovább sem jött senki. Fogadalmam remekül működött. Egészen addig, míg édesanyám fel nem hívta a figyelmemet arra, hogy ideje lenne ezt a fogadalmat feloldani.

Így is történt. Ezután pár nappal megismerkedtem valakivel, akivel kialakult egy „valódi” kapcsolat.

Nos, ennyit a fogadalmainkról. Akár régen tettük, akár mostanában, ezek a fogadalmak működnek. Ha olyan helyzet van az életedben, amiből úgy érzed, hogy nem tudsz kilépni, lehetséges, hogy neked is van egy elfelejtett fogadalmad.