Szülés, szabadság, szerelem

Várhatóan szülésznő is végezhet az ősztől terhesgondozást, választhatunk a szüléshez intézményt és orvost, valamint törvény rendelkezik az otthonszülésről. Szerencsére szabad választásuk van a szülés előtt álló nőknek, ráadásul nem is gondoltam volna, mennyi mindenben dönthetek még életem egyik legfontosabb dolgával kapcsolatban.

Tavaly, miután megtudtam, hogy babát várok, lázasan vetettem bele magam az információözönbe. Elsőként a lakóhelyem szerinti terhesgondozásról mondtam le. Nem tetszett, ahogy megvizsgáltak, maga az intézmény is túlterhelt volt. Választottam tehát egy orvost, (én speciel egy nőt) akiben megbízok, és aki nagyjából azonosulni tud az elveimmel. Például már az elején úgy gondoltam, hogy nem feltétlen kérek fájdalomcsillapítót, vagy hogy gátmetszést sem szeretnék.


Természetesen az orvos választásához a kórházakat kellett összehasonlítanom. Nekem a bababarát intézmények jöhettek csak számításba, ahol az anya-csecsemő kapcsolatot a születés pillanatától fontosnak tekintik és segítik a szoptatást. Budapesten a Szent István mellett döntöttem, ezután kértem fel fiatal dokimat, ő végezte a kötelező vizsgálatokat is innentől.
Közben olyan közösségekbe is ellátogattam, ahol szülésznők, dúlák, szoptatási tanácsadók és egyéb szakemberek osztják meg tapasztalataikat az érdeklődőkkel. Megtudtam például, hogy a Jahn Ferenc Dél-pesti kórházba a szülő nő vihet magával választott dúlát, pedig ezt az intézmény honlapja fel sem tünteti. Vagy kiderült az is, hogy elvileg a kórházak honlapján megtalálhatók azok a formanyomtatványok, amiket a szülésre érkező nővel iratnak alá. Ezek arról szólnak, hogy a leendő anya hozzájárul a császármetszéshez, az epidurális érzéstelenítéshez, ha az orvosa szükségesnek ítéli meg. Ezeket a formanyomtatványokat célszerű még a kórházba érkezés előtt elolvasni, mert két fájás közben nem biztos, hogy menni fog a „matek”. Ha a nyomtatványok nincsenek feltüntetve, el lehet kérni azokat az intézményben.


A kötelező vizsgálatok egyike a vércukorszint mérés, amikor éhgyomorra cukros vizet itatnak a kismamával, és két óra múltán ismét megvizsgálják a vérét. Ennek van egy alternatív és kíméletesebb változata, amikor nem kell éheztetni igénybevett szervezetünket, hanem elfogyaszthatunk egy zsemlét és egy pohár tejet. Nekem a dokinőm alapból az utóbbi változatot javasolta.

Közeledve a 40. héthez felkértem egy az orvosom által ajánlott szülésznőt. Barbiban szintén meg tudtam bízni. Nagyon örülök, hogy egy pörgős, mosolygós, dinamikus nőci volt a szülésznőm, mert az orvosomnál ő több időt töltött velem a szülőszobán. Természetesen az orvos- és a szülésznőválasztás nem kötelező, de nem is csak a gazdagok privilégiuma. Ismerjük a rendszert, meg azt a fránya hálapénzt is, de vannak, akik a kért összegért cserébe számlát adnak, míg mások azt mondják, ők nem kérnek pénzt. Persze sok esetben nyitva hagynak egy zárójelet, amibe belefér az a mondat, hogy „fizess, amennyit gondolsz”.
A jövőben egyébként vélhetően érdemes lesz minél jobban körülnézni a szülésznők háza táján. Egy törvénytervezet értelmében már az ősztől szülésznő is végezhet terhesgondozást.

Mindenképpen hasznos volt szülésfelkészítésre járnom, amit a választott kórházam szervezett. Nagyon jó előadók járták körül a legfontosabb témákat, ráadásul az alkalmak végén lehetőség volt megnézni a szülőszobákat. Én kétszer is végigmentem az egész emeleten, így pontosan tudtam, mi fogad majd, ha beindul a szülés és megérkezünk az intézménybe.


Fontos az is, hogy az anya ragaszkodhat ahhoz, hogy a kisbabája mellett legyen (természetesen, ha a két fél egészsége ezt lehetővé teszi). Azt gondoltam, ebből az én esetemben nem is lesz hiány, mivel a Szent Istvánban tényleg egy ágyban alszik anyuka és kisbabája. Igen ám, de a szülést követően a fiamat oxigénsátorba tették, mert az orvos szerint nagyon kimerült volt. Engem viszont pont a folyosó másik végén helyeztek el, és mivel én is kimerült voltam, nem tudtam elmenni a babámig. A párom vele volt, de miután a babánk elaludt, hazament aludni. Sajnos amire én a hat órája megszületett fiamhoz értem, ő már felkelt és sírt. Ekkor szoptattam meg először, és kértem, hogy az ágyamhoz vihessem. Sajnálom, hogy így történt, mert hiszek a gyöngéd születés elvében, és amikor a kisfiunk a pocakomban volt, rengetegszer elmeséltem neki, hogyan fog megszületni. Nagyon vártam vele a testkontaktust is, de erre nálunk csak bukkanóval került sor, pedig azt mondják, az első órák nagyon meghatározóak. Persze fontos a pocakban eltöltött idő is, meg maga a születés is, nem is akarok senkit okolni a történtekért. Tény azonban, hogy a fiam mind a mai napig sírva vagy ordítva ébred fel az alvásokból, pedig már 9 hónapos. Nem tudom, hogy összefüggésben van-e ezzel a legelső élményével, de már nyomon vagyok, hogy kiderítsem, és ha okosabb lettem, arról beszámolok.

Visszatérve a jogokhoz, a kórházakban általában azt közlik az anyukákkal, hogy három napig kötelezően bent tartják, de ha nem minden stimmel, akkor tovább is maradni kell. Saját felelősségre azonban el lehet hagyni a kórházat, ha azzal mások testi épségét, egészségét nem veszélyeztetjük. Persze az a három kórházban töltött nap számomra nagyon jól jött, mert rengeteg segítséget kaptam a szoptatásban és a szobatársaimtól is tanultam. A kórházak azért hangoztatják a kötelező három napot, mert finanszírozást csak így kapnak.

Persze magát a szülés folyamatát nem lehet elképzelni, mert a fájdalom jön, aztán megy, a csoda pedig velünk marad: kisbabánkat láthatjuk napról-napra fejlődni. A szülésem szép volt, az ideje átlagosnak mondható. Hét órát vajúdtam, és az utolsó óra környékén oxitocint kaptam, ami a méhösszehúzódásokat gyorsította. Erre azért volt szükség, mert valójában már jóval a kórházba érkezés előtt megkezdődött a szülésem, így kifáradt a méhem. A leírtaktól eltekintve beavatkozás nélkül hoztam világra várva-várt kisfiunkat.

És aki még kevesebb beavatkozást, még kevesebb intézményesített rendszert akar, az otthon is szülhet a törvények értelmében. Hamarosan újabb születésház nyílik az országban, de erről majd egy másik cikkben írok.  

Kedves leendő anyukák! Remélem, tudtam segíteni életetek egyik legnagyobb kalandjához. Ha minél inkább szeretnétek háborítatlanul megszülni gyermeketeket, éljetek a jogaitokkal! Válasszatok a szívetekhez közelálló helyet és embereket, akik elkísérnek titeket erre a félelmetes-csodálatos útra!