A férfi mar, a nő tűr s közben éhesen kerülgetik egymást

Karinthy azt mondta, a férfi és nő soha nem fogja megérteni egymást, mert mindegyik mást akar: a férfi a nőt, s a nő a férfit. Ha megérteni nem is, de megérinteni tudjuk egymást?

Érinteni könnyű. Én itt, te ott, s közben lendül a mozdulat, s utána megszületik egy érzés. Innentől kezdődik a bonyodalom. Mert a kéz ugyanaz, ugyanúgy  mozog, talán a bőr is ugyanaz amit megérint, mint mindig, s az eredmény?? Tollpihe sóhajok és medveszerű morgások, vicsorgás gyötrő közöny és undor, égő szenvedély: mind-mind egy lehetőség....

A férfi keres, kutat, sokszor később veszi észre, hogy hol a keze. A nő vár, gondolkodik és tervez. Aztán gyakran csalódik. Hiszen a férfi tapasztal, azért nyúl, hogy tudja mi van ott. A mozdulata is ilyen. Réveteg, analizáló, néha bizonytalan, néha erőszakos. A nő, bármilyen érintéssel találkozik (még akkor is, ha adja!), befogadja azt, amit az érintés kelt benne. A jövőben él, mindig egy lépéssel előrébb jár, a következményeket latolgatja....


Bármit teszünk, a nemünk meghatároz. Vannak, lehetnek ugyan semleges érintések, de azért meg kell küzdeni, tanulni kell; s akkor is ritka ajándék, amikor meglátogat. A tudatos érintés nem a hétköznapok eszköze, az már a terápiás, gyógyító folyamatra tartozik  Talán nem is baj. Tudjuk, hogy ez van, hát ismerjük meg, s éljünk vele. Ilyenek vagyunk, fordítsuk a hasznunkra.

Amikor egy nő elfogadja, hogy nehezen tapasztal, a mozdulataiban nehezen ragadható meg a jelen, akkor máris tett egy lépést afelé, hogy elvárások nélkül éljen. Többször lesz lehetősége megérinteni valakit, hiszen nem kell attól félnie, mit gondol róla a másik? Sokkal jobban megengedi magának az érintést, csak azért mert jó, és felfedezheti hogy a megengedett tapasztalatoktól gazdagabbá válik. A céltalanná vált érintés az önismeret taoisztikus útjává válhat számára.

A férfi a látszat ellenére gyakran fél. Retteg, hogy elég férfi -e, meg kell küzdenie a prédáért, az örömért és el kell kergetnie a vetélytársakat is. Nehéz feladat, hiszen közben nem lehet gyenge, nem hullhatnak a könnyek és az se hasznos ha szép. Óvatos mozdulatokkal közeledik mindenhez, az ismeretekhez, a hivatásához ugyanúgy, mint az asszonyi testhez. Annyira próbál finom lenni, hogy gyakran addig vár, amíg a mozdulat végén csattan az ostor. Nehezen elinduló érintések után nem érti, hogy mi a baj?! Nem ezt akarta, nem így, s most ott az üres-haragos csend. Érdemes megtanulni a férfinak, hogy az óvatosság, a következmények figyelembe vétele nem gyengeség, és egy félresikerült mozdulat után is lehet kommunikálni.

Az érintés minőségének ereje van. Szelídíthet, gyógyíthat, de fogva is tarthat. A hangunk, a beszédünk ritmusa mindig a kezünk mozdulatait - gyakran elrejtett tónusait-, követi. Beszéddel is megérinthetünk valakit, jól, s rosszul is. S az érintésnek vannak következményei is. Vannak érintések, melyeket elfelejtünk, s a fájdalom ütlegei mélyen az izmainkba süllyednek. S vannak erőteljes, sorsdöntő mozdulatok, szavak, melyek hangtalanul is beleégnek a tudatunkba, s egész sorsunkra, jövőnkre s választásainkra hatással lesznek.


Egy ilyen személyes találkozásról szól ez a néhány sor egy novellából:

"A szentimentális hangulat nyomai is felszáradtak, amikor odafeküdtem a kanapéra, hogy aludjak. A szobában nem volt több hely, csak mellette. Azt hittem alszik, de rám nézett, és jó volt csöndben lenni a szemeiben. Nem nézni sehova, nem gondolni semmivel, csak eldorombolódni az időben a többiek hangjaival körülvéve. A nézés, vagy a látás, eltartott néhány óráig. Persze, közben megfogta a kezem, és abban a csöndben - mely még most is tart bennem -, megcsókolt. Ilyenkor szokták azt mondani, hogy csak hosszú időnek tűnt, hogy perceknél nem lehetett több, de az volt: hajnallá szelídült az éjszaka.

Vége a történetnek. Nem volt folytatás, nem lett belőle szerelem és házasság, gyerekekkel mást ajándékoztam meg. A békét mással kötöttük, a harcokat máshol vívtuk meg, s a csaták nem egymásért folytak. Nem találkoztunk csak kétszer - a lehető leglehetetlenebb és legkiábrándítóbb viszonyok között -, de annak a csóknak az íze gyakran ért a számhoz. Néha fogmosás közben, vagy a buszmegállóban megéreztem a tarkóm mögött a tenyerének a melegét. Amikor azt hittem,nem emlékszem a nevére sem, arra figyeltem fel, hogy a járásának a ritmusát hallom magam mellett. A Föld nincs tekintettel senkire, csak forog és forog tovább a maga útján, s az idő csak halad. S egy reggel arra ébredtem, hogy jaj nekem, elvesztettem valamit, ami hozzám tartozott. Nem álmodom többé Vele, a tekintetével, a hangjával. és azzal az éjszakával, ott, a kanapén.....

Ünnepelhetnénk az élet diadalát, hogy megajándékozott bennünket a puszták ámbra illatú mannájával, amiért sorvezetőt adott a kezünkbe az élet keszekusza zárt osztályán. A fájdalom között, amikor megalázott az élet, sokszor eszembe jutott az az éjszaka. Amikor boldog voltam, megkérdeztem magamtól, mennyire simul bele abba, a csöndes emlékezés biztonságába? Melyik érzés vigyáz vajon a másikra? Tisztelni tudja majd az új élet az én régi, szent történetemet? Ha esetleg a most megtagadni kéri tőlem a korai sötétség mozdulatait, akkor inkább hallgatok a hangok mögé, de nem engedem el azt, ami a mostig vezette az érzékeimet. Honnan tudhatnánk mindannyian hogy egy pillantás, egy érintés, egy mozdulat nem a hosszú életspirál lezárása? Nem kezdete, hanem befejezése volt hajdani világok illatának, s azért nem léphettünk tovább mert féltünk elengedni, s ünneplés helyett aranykalitkába zártuk és rituális emléket építettünk belőle..."

Az férfi és női érintés adja az egészet, az Élet érintését. Hagyjuk magunkat megérinteni, és érintsünk bátran. S nyugodtan hibázzunk, az is hozzánk tartozik.


Tömör Erzsébet
www.metterapia.hu