QR-kóddal a gyerekek biztonságáért!

Minden anyuka rémálma, hogy egyszer, egy zsúfolt pláza forgatagában, vagy mondjuk egy emberekkel teli szabadtéri rendezvényen elkóborolt gyermekét nem találja sehol. A baj még nagyobb, ha a kicsi csak járni tud, de beszélni nem, vagy ha beszél is, még nem tudja megmondani, hogy hívják vagy hogy hol lakik.

Mit tehet ilyenkor a szülő? Pánikba eshet, körbe-körbe rohangálva szólongathatja gyermekét, megkeresheti a helyi hangosbemondót (ha van), hátha oda adták le szegény kis manót, vagy ha nagyon megijedt, elszaladhat a rendőrségre. De tulajdonképpen hathatós segítséget nem tud nyújtani sem gyermekének, sem annak, aki megtalálta őt.

Ám beszéljünk múlt időben, hisz most már elébe mehet a bajnak.


A megoldás
Egy babakendőket gyártó magyar cég tulajdonosai gondoltak egy nagyot, és kifejlesztették a “Babakódos” sálakat, melyekkel tökéletesen megoldják ezt a problémát. Hogyan? Miután a szülő kiválasztotta a neki tetsző mintát, még a vásárláskor megadhat egy szöveges üzenetet vagy adatot, amelyet gyermeke jövőbeni megtalálójának kíván eljuttatni szükség esetén. A cég a név és telefonszám megadását javasolja, de a szülő bármilyen más adatot is megadhat, amit jónak ítél. Ezt az információit egy speciális QR-kódba rejtik, amelyet a kiválasztott mintával együtt rányomtatnak a kisgyermek sáljára. Így egy olyan abszolút perszonalizált terméket adnak az aggódó szülő kezébe, amely azon túl, hogy eredeti funkcióját is betölti, ha úgy adódik, segít visszajuttatni az elkóborolt gyermeket szüleihez. Ehhez csak egy okostelefonra van szükség, amelybe beolvasva a kódot, a gyermeket megtaláló felnőtt azonnal hozzájut a szülő által megadott adatokhoz, és rögtön gondoskodhat a kicsi hazajuttatásáról.

Miért pont QR-kód?
Nyilván egyszerűbb lenne simán kiírni a szülő telefonszámát a babasálra, de ki szeretné az adatait ilyen nyíltan kiteregetni ország-világ előtt, ha nem muszáj? Míg a gyermek a szülővel vagy őt felügyelő felnőttel van, a QR-kód védi az adatokat, hiszen lehetetlen titokban, az engedélyünk nélkül beolvasni egy mobiltelefonba. Ám, ha ne adj Isten megtörtént a baj, a QR-kód jóval több információt tud közölni a gyermek megtalálójával, mint amennyi az általa elfoglalt helyre fizikailag elférne. Az okostelefonok rohamos elterjedésének köszönhetően pedig az elkóborolt csöppség nagy valószínűséggel botlik olyan felnőttbe, aki egyetlen kattintással, helyesebben kódszkenneléssel hozzáfér az adatokhoz, így könnyedén előkeríti a szüleit és juttatja vissza hozzájuk.ó