Döntésmentor - Helyzetbe hoz

Az első találkozás alkalmával mindig ezt kérdezem: Mi az amiben én ebben a helyzetben a segítségedre tudok lenni? Minden válasz aztán valahogy így szól: Segíteni eljutni a döntésig, aztán pedig annak a megvalósításában támogatást nyújtani.

Döntéseket észből hozunk, logikával. Azonban az érzelmeink kellőképen bezavarnak, ami miatt elveszíthetjük ideiglenesen egy adott területnél a döntésképességünket. Úgymond blokkoljuk azt a területet. Ezt a blokkolást egyedül nehéz feloldani, ilyenkor hasznos egy szakember segítsége, tisztán látása, támogatása, és bizalma.A leggyakoribb döntési blokkok az én területemen a következők:
Szerelmi háromszögek esetében:
 1. Megcsalt fél esetében nagyon nagy dilemmát, szorongást, elfojtást tud okozni, hogy eldöntse, megbocsájtja-e a viszonyt vagy sem. A megbocsátás az egy döntés, de nem könnyű meghozni, mert morális érvek , egyéb egzisztenciális érvek is kötődnek hozzá. Emellett pedig a megcsalás kiderülésénél nagyon erős bizalomvesztés, önértékelés esés, fájdalom, veszteség, megalázottság stb érzések törnek felszínre, elhomályosítva a helyes döntéshez való eljutást. Mert egyszerű eldönteni, hogy mit tegyek például, ha kiderül: a férjem egy konferencián lefeküdt egy kollégájával. De sokkal nehezebb már eldöntenem, mit tegyek, ha az derül ki, hogy a férjem évek óta viszonyt ápol egy kolléganőjével, sőt, ha abból még egy gyerek is származik. Mi az, ami nekem belefér, és ha nem, akkor azt hogy tudom képviselni? Mikor csapom be magam? Ha azt mondom, megbocsátok, mert egységben akarom tartani a gyerekek, vagyon miatt a családom, és mert még mindig szeretem a férjem, és ő meg már bánja az egész történetet, és szakított is a szeretőjével? Azt hiszem, meg tudok bocsátani, de a hétköznapjaimban boldogtalan vagyok, mindig ezen az eseten pörgök, vagy minden vita ide vezet vissza.
   
 2. Hűtlen fél esetében a legnehezebb döntési helyzet az a kérdés, hogy kit válasszon? Honnan tudja, hogy jó döntést hozott? Mi a biztosíték arra, hogy ha (férfi a hűtlen) a feleségével marad, rendeződnek majd a dolgaik, és újból visszaszeret belé? Mi a biztosíték arra, hogy ha a szeretője mellett dönt, mellette marad? Mi lesz a gyerekekkel? Hogy fog tudni elvált apaként funkcionálni? Mekkora károkat okoz a környezetében élőkben? Ezek a kérdések megnehezítik a döntéshozatalt, főleg, ha egy olyan félrelépőről van szó, aki például kifelé egy hétköznapi tisztességes családapa, akinek az önmagáról alkotott képe az, hogy a család mindennél fontosabb, nem való viszonyban lenni stb. Mivel ilyenkor a saját magáról alkotott énképe sérül, és azt a legnehezebb elfogadnia, hogy nem olyan jó ember, mint ahogy azt mutatta eddig és gondolta magáról...
   
 3. A bizonyos harmadik fél: a szerető. Számára a legnagyobb gondot az okozza, hogy mennyi ideig higgyen és bízzon a másikban. Vagyis a "talán majd most meg tudja hozni a döntését és kilép a házasságából" helyzetek eltolódása, a folyamatos bizonytalanság, lebegtetés, fel nem vállalás érzése, megalázottság, magányosság érzése nehezíti és ködösíti a döntéshozás képességében. Érdemes-e várnom rá? De én csakis őt akarom, ezért mindent megtegyek?  Mi van, ha mégis elhagyja a feleségét, de nem biztos, hogy egyből össze szeretnék költözni vele?  Vagy szakítsak inkább én ? stb.

 

Szenvedélybetegségek esetén:
 1. A szenvedélybeteg döntési dilemmái, hogy "Valóban ekkora gondot okoz ez nekem, mint ahogy a környezetem mondja? Félek, hogy nem fog sikerülni leszokni, és akkor inkább el sem kezdem. Akarom én ezt egyáltalán? Valóban mindent meg kell tennem, hogy le tudjam tenni az italt? Miért lesz jobb nekem józanul?" Ezek a kérdések leginkább a félelmekről szólnak, és arról, hogy el kell engedni egy régi rossz mintát, de még nem lehet tudni, mi lesz az új helyette. Ezek a bizonytalanságok, félelmek, és szorongások okozzák a valódi döntés meghozatalának hiányát.
   
 2. Hozzátartozók kétségei, amelyek miatt nem tudnak határozott döntéseket hozni:"Nem bírom nézni, ahogy tönkreteszi magát. Mit csináljak? Mivel segíthetek neki a legjobban? Mi van, ha ezt és ezt megteszem, és közben ártok vele ezzel? Hogy tudnám rávenni, hogy kezeltesse magát? Hogy tudnám elérni azt, hogy leszokjon? Mennyire kell beleavatkoznom?" Ezen kérdések és döntési helyzetek mögött bizonytalanság, ismeretek hiánya, kétségek, félelmek vannak, ami nehezíti a megoldáshoz jutást.
A külső segítség, szakember bevonásával ezek a döntési blokkok feloldhatóak, úgy, hogy a Döntésmentor
Az összes helyzetből egyértelműen kitűnik, hogy külső segítséggel képesek lehetnek eljutni a számukra legjobb döntésekhez, és aztán megoldásokhoz. Emiatt érzem fontosnak, hogy mint döntésmentor támogatást, segítséget tudjak adni úgy, hogy azt hitelesen és számomra is jól identifikálva tehessem.