Gőzgombóc nem ajánlott! - téli üdülési tippek cukorbetegeknek

A következő hónapokban sokan indulnak a környező országok síterepeire, hogy kedvenc télisportjuknak hódoljanak. Az olyan hétköznapokétól eltérő fizikai aktivitás, mint a síelés, vagy a sífutás azonban a megszokottól is nagyobb figyelmet igényel a cukorbetegségben érintettektől, ezért érdemes előre felkészülni az utazásra.

 „Elsőre bonyolultnak tűnhetnek az utazással összefüggő pluszfeladatok, de ezek miatt senkinek nem kell lemondania a téli sportok nyújtotta élményekről. Ha a cukorbeteg rendelkezik a megfelelő eszközökkel, naponta többször ellenőrzi a vércukorszintjét, illetve hallgat az orvosi tanácsokra, gondtalanul pihenhet és sportolhat”- hívja fel a figyelmet dr. Hosszúfalusi Nóra diabetológus.

„Az előkészületeket nagyban befolyásolja, hogy mennyi időre és milyen körülmények közé utazik a diabéteszes egyén, bizonyos alapszabályok betartására azonban mindenkinek figyelnie kell. A legfontosabb szem előtt tartani azt, hogy a téli üdülés alatt sem feledkezhetünk el a cukorbetegségről; de minél inkább odafigyelünk, annál szabadabban tölthetjük a szabadságot. Érdemes indulás előtt konzultálni a kezelőorvossal az utazás előtti teendőkről, a nélkülözhetetlen gyógyszereket, vércukormérőt, tesztcsíkokat pedig többször is ellenőrizni a csomagban”- tanácsolja a diabetológus.


Hasznos tippek téli üdüléshez: