A meddőség lelki okairól…

Meddőnek orvosi szempontból azokat a párokat nevezik, akiknél egyéves, védekezés nélküli házasélet mellett nem sikerül a gyermekáldás. A párok 20%-a mondható meddőnek, bár, sajnos már ez az arány is növekvőben van. Főleg az életkor előrehaladtával.

Az elmélet
Meddőnek orvosi szempontból azokat a párokat nevezik, akiknél egyéves, védekezés nélküli házasélet mellett nem sikerül a gyermekáldás. A párok 20%-a mondható meddőnek, bár, sajnos már ez az arány is növekvőben van. Főleg az életkor előrehaladtával. Ezen belül is 20%-nál nem találnak az orvosok szervi elváltozást (organikus meddőség), tehát, nagy valószínűséggel lelki okok állnak a meddőség hátterében (funkcionális meddőség). Nagyon érdekes az is – de ez már tyúk-tojás alapú felvetés -, hogy sok szervi elváltozás hátterében is lelki blokkok, gátak állhatnak. Tehát, egyáltalán nem mindegy, egy (házas)pár milyen testi és lelki állapotban áll a gyermekvállalás rajtvonalához.


Samuel K. Wasser amerikai biológus szerint az ok nélküli – azaz orvosilag nem indokolható –meddőség nem betegség. Ellenkezőleg: a test normális válasza a nő éppen aktuális környezeti és szociális helyzetére.
Szervezetünk nagyon intelligens: jelzi, hogy valami nincs rendben, nem áll készen a gyermek befogadására.

Minden orvosi beavatkozás valahol a természet megerőszakolása. Így egy inszemináció vagy egy lombikkezelés is egy természetellenes művelet, a biológiai folyamatokba történő beleszólás.
Nagyon jó, hogy már olyan fejlett az orvostudomány, hogy még a gyermekvállalásba is be tud segíteni, de ezzel kétszer is beleszól a természet rendjébe: egyrészt az adott pillanatban „olt tüzet”, enyhít tüneteket, a meddőséget kiváltható lelki hátteret nyomja el, másrészt még a legenyhébb, legjobb hormonális beavatkozás is megterhelő lehet szervezetünk számára.
Mindemellett azt gondolom, hogy - mivel a gyermekvállalási életkor különböző társadalmi körülmények miatt eléggé kitolódott -, fontos és jó, hogy orvosaink tudnak akkor segíteni, amikor már „nagyon ketyeg a biológia óránk.” De emellett ne feledkezzünk meg lelkünkről, múltunkról és arról, mit adhatunk tovább gyermekünknek. Akár a saját fel nem dolgozott hátterünkből, akár egy lombikkezeléssel járó lelki és fizikai megpróbáltatásokból.

Az élet
Mindig is imádtam a gyerekeket, szerettem volna anya lenni. De valami miatt mégis féltem ettől. Egészen 37 éves koromig. Ekkor viszont nagyon akartam gyereket. Párommal kétévnyi sikertelen próbálkozás után kikötöttünk egy meddőségi klinikán. Tehát, mi is igénybe vettük a lombikkezelést. Szerencsések vagyunk, első körünk sikeres volt. Akkor még én sem akartam hallani semmilyen más megoldásról.

Mindenféle vizsgálat, műtét, megpróbáltatás, sőt a második klinikán egy jó kis megaláztatás után, a harmadik meddőségi klinikán történt meg az első beavatkozás, a lombikkezelés.
A várandósság nagyon nehéz volt, fizikailag és lelkileg egyaránt. A szülés gyors és könnyű volt. De ekkor már 41 éves voltam.


Kislányunk most 5 éves. 2,5 éves koráig minden rendben volt. Ekkor hirtelen „bezárt”. Következett egy komoly fizikai tünetegyüttes: székletvisszatartás, fejtikkelés. Nagyon nehéz időszak volt, egészen 4,5 éves koráig. Csak ekkor került le a pelenka. Ekkor tanulta meg újra elengedni a székletét. Ezalatt a két év alatt nagyon sok minden történt: családterápia, gyerekpszichológus, fizikai beavatkozások a picinél (beöntések, hátha az segít), sok-sok tanulás magunkról, gyerekkorunkról, családjainkról, a háttérről. Lelki blokkok oldása.
Utólag ismertem fel és be, hogy milyen lelki tényezők állhattak a háttérben, miket nyomtam el, amik miatt nem jött össze a baba. Olyannyira, hogy a fizikai elváltozásokat is lehet, hogy lelki okok miatt produkáltam.

Sok jó szakemberrel dolgoztam, akik kísértek és támogattak engem ebben a folyamatban. Feltártunk, szembenéztem, megértettem, elfogadtam és dolgozom tovább, hisz’ még én sem vagyok „kész”. Most már világosan látom a lehetséges összefüggéseket. Sok minden rendeződött bennem és körülöttünk.

Tudom, érzem: nem gyermeket nem akartam, hanem az anyasággal, az elfogadással, a befogadással voltak nehézségeim. A gyermekemet természetesen imádom, mostani tudásomat neki is köszönhetem. Hálás vagyok, hogy jött és tanít. Élvezem az anyaságot.

Szeretném útjukon támogatni sorstársaimat, ezért létrehoztam egy központot, ahol az említett, engem is kísérő szakemberekkel együtt várjuk azokat a párokat, akik készen állnak egy természetes, mélyreható lelki munkára, a meddőség lehetséges lelki okainak feltárására, a továbblépésre, vagy éppen az aktuális állapot elfogadására. Ez az elfogadás önmagában is csodákhoz vezethet.

Nagyon fontosnak tartom, hogy gyermekeink a lehető legkevesebb teherrel és a lehető legjobb lelki állapotban szülessenek. És mi, szülők is a lehető legjobb lelki állapotban kísérjük őket életükben.

www.csillagkucko.hu