Tavaszi tanítások: a legjobb tanítóid nem az emberek

Tavasz van. Az év egyik legszebb időszaka ez, és a legtöbb energiát, erőt most gyűjtheted össze, ha egy kicsi figyelmet fordítasz magadra és a környezetedre. Mégis sokan panaszkodnak mostanában erőtlenségre, lehangoltságra, depresszióra, és arra, hogy értelmetlennek érzik az életüket. Pedig most, az első tavaszi napsugarak megjelenésével töltheted fel magad igazán lelkileg, fizikailag.

A tél általában az ellustulás időszaka. Nem szeretünk kimozdulni a meleg lakásból, inkább egy forró tea mellett a fotelban időzgetünk. Itt az ideje, hogy felvedd az edzőcipődet, és elindulj. Mindegy, mit csinálsz. Sétálsz, futsz, kondizol, biciklizel, csak mozdulj meg végre!

A mozgás = élet! Ezt mindig tartsd szem előtt. Nem csak a túlsúly megelőzésére találták ki a különféle mozgásformákat, a lelked egészségét is őrzöd vele. Ha mást nem, menj túrázni a barátaiddal. Egy-egy ilyen alkalom után más színben fogod látni a világot.

Menj ki a természetbe! Egy hétvégi kirándulás csodákat művelhet. Ha leülsz egy erdőben, és kicsit befele hallgatózol, az erdő zaján kívül meghallhatod saját belső hangodat is. Olyan gondolatok, új ötletek juthatnak eszedbe, amelyek otthon a négy fal között nem tudnak felszínre törni. Mert ahhoz egy más közeg, más energiák kellenek. És az, hogy meghalld a csendet. Mert a csend beszél hozzád, ha van füled meghallani.Nézz körül a világban! Rengeteg apró csoda vesz körül. Imádok hajnalban kelni, és sétára indulni a kutyámmal. Még ébredezik a világ, csend van, a tavasz illatát érezni a levegőben. Felemelő ez az érzés, és az ilyen pillanatokban tudom, hogy mindenem meg van az életben, amire szükségem van.

Sokan panaszkodnak, hogy értelmetlennek éreznek mindent maguk körül. Nekik van egy ötletem: fogadj be egy gazdátlan kutyát. Ha csak ideiglenesen is fogadod be, az sem baj, meg fogja változtatni az életszemléletedet. Én is ezt tettem. Befogadtam egy kóbor kis jószágot, csak pár napra, míg végleges gazdit találok neki. Aztán kiderült, hogy a kutyus nagyon beteg. Hetekig jártunk az állatorvoshoz, és már tudom, hogy az utolsó esélye voltam ennek a kis léleknek. Ha én is elmegyek mellette, mint a többi ember, akkor már nem él.

Most, hogy az utolsó vérvételen voltunk, hazafele a kis csillogó szemeit nézve elgondolkodtam azon, hogy mire vagyunk képesek, ha akarjuk. A legtöbb embernek egy kóbor kutyus élete nem sokat számít. Ahogy a szemébe néztem, láttam azt a hálát, és azt a szeretetet, amit ő érez irántam. Tudom, hogy tudja, nekem köszönheti az életét. Megható látni, és átérezni azt, hogy most megmenekült egy kicsi élet. Mert minden élet egyformán fontos. Ember vagy állat élete ugyanolyan fontos a világban.

Én rengeteg dolgot tanultam ettől a kis jószágtól. Többet, mint bárkitől az elmúlt években. Magamról, az életről, a szeretetről, a fájdalomról, más emberekről. Megtanított sírni, megmutatta, hogy hogyan tudok felelősséget vállalni, hogyan tudok kiállni magamért és másokért, és olyan érzéseket aktivált a lelkemben, amelyeknek a létezéséről tudomásom sem volt. A legnagyobb tanítása pedig még hátra van: el kell engednem őt, hogy másnál folytathassa feladatát. Az elengedés fájdalmas folyamata van még hátra számunkra.

[kapcsolodo_cikkek]
A tanítás néha nem abban a formában érkezik hozzánk, amilyen formában várjuk.
Bárki, bármi lehet a tanítód. Lehet az egy kutya, egy hajléktalan, a szomszédod, az eladó a sarki közértben, vagy a zöldséges, akinél naponta vásárolsz. A legjobb tanítóid néha nem az emberek. A természetbe járva és állatok közt élve néha többet tanulsz az életről, önmagadról, mint amit bármely tanító megmutathat neked. 

Egyszer hallottam valakitől, hogy az életben sosem tudhatod, mikor találkozol Angyallal. 
Mert ő bárkinek a képében megjelenhet. Akár egy kiskutya képében, de lehet az egy barátod is, vagy egy ismeretlen, aki megszólít. Amikor pedig el kell köszönni egymástól, ne azért sírj, mert elmegy, hanem köszönd meg, hogy itt volt, és olyan dolgot tanulhattál tőle, amit senki mástól a világon.