Van mód kezelni a stresszt?

A nők mindössze 11%-a jellemezhető alacsony aggodalmaskodási hajlammal, a magasabb stressztűrési képesség éppen kétszer annyi férfira jellemző, mint amennyi nőre, 60 %-ban a munka jelenti az első számú stresszfaktort…

Ezek a megdöbbentő adatok derülnek ki a Life.hu és MagneB6 támogatásával megvalósult országos Nagy Stressz Teszt eredményeiből. Az országos online pszichológiai kérdőívet alig egy hónap alatt több mint 90 ezren töltötték ki, az eredmények jelzik, hogy a magyarok jelentős hányada a testet-lelket pusztító stressz állapotában van, amelyből mindenképpen valamilyen kiutat kell keresni egyénileg és közösen egyaránt.

Az életvezetéssel és egészségkultúrával elsősorban nők foglalkoznak, de nem csak a hétköznapokban jelent központi kérdéskört a stressz és annak kezelése. Egyre több cég érzi szükségét hazánkban is, hogy megoldást találjon a stressz miatt leterhelt és gyakran  lebetegedett alkalmazottak teljesítménycsökkenésére.


Hogyan csökkentsük stresszszintünket?
Kihez forduljunk kérdéseinkkel? Van-e a mindennapokban alkalmazható technika?
Horváth Emil, vállalati egészségfejlesztő szerint a probléma ott kezdődik, hogy az egyének elsősorban a stresszfaktorok elkerülésére koncentrálnak és nem pedig a stressz hatásainak kezelésére. Szerinte érdemes feltenni magunknak a kérdést, hogy okolhatjuk-e kizárólag a Magyarországra jellemző alacsony jövedelemszintet és általános bizonytalanságot? Ha a saját egészségünkről van szó, akkor miért várunk mástól megoldást?

Köztudott, hogy minden inger és behatás, ami ér minket, nélkülözhetetlenül fontos ahhoz, hogy talpon tudjunk maradni az életben, vagyis ingerszükséglettel élő lények vagyunk. Egyes kutatási eredmények azt üzenik, hogy, ha háromszor annyi a pozitív stressz az életünkben, mint amennyi a negatív, akkor vagyunk nagyon jó egészségi állapotban. Ha ezt sikerül elérnünk, akkor jól elkerülhetők a negatív stressz hatásai. Tehát nem minden stressz negatív, csak fel kell tudnunk ismerni szervezetünk, stresszorokra adott alapvető jelzéseit, el kell sajátítanunk a lehető legegyszerűbb technikákat.Az elfeledett vagy elbagatelizált módszerek mögötti erőt mindezek tudatában könnyedén energiánk feltöltésére fordíthatjuk.

Horváth Emil - Stresszor Mentor - hitvallása, hogy 14 éves szakmai tapasztalatát, személyes energiáját, valamint a stresszoldás orvosi és alternatív módszereit ötvözve olyan, mindenki számára érthető, gyorsan megtanulható és a hétköznapokban könnyedén alkalmazható módszereket tanítson, amelyek valóban hatásosak a stresszszint csökkentésében. . Az általa kifejlesztett mindössze 6 órás Stresszoldó Villámtréning során a résztvevők megismerkedhetnek különféle testlazító relaxációs technikákkal, szemrelaxációs és látásjavító technikákkal és mindemellett életvezetéséi tanácsadásban is részesülnek.

[kapcsolodo_cikkek] 
A tréningen tanult módszerek használata mérhető életmódjavulással jár, amely a munkahelyen és a magánéletben is kamatozik: megelőzhetőek a pszichés és fizikai megterhelésből fakadó feszültségek és olyan egészségügyi problémák - mozgásszervi (izom, ízületi) panaszok, látási panaszok – melyek egyértelműen a stressz hatására alakulnak ki.

A mi egészségünk, a mi lelkünk, a mi életünk. Tegyünk érte együtt!