Hogyan szeretsz?

Alapvető emberi szükségletünk, hogy szeressenek és elfogadjanak minket. A szeretetnek azonban sokféle nyelve van. Minden emberi kapcsolatban meg kell tanulnunk, hogyan fejezhetjük ki az érzéseinket a másik számára érthető formában, s kommunikálnunk kell azt, hogy nekünk mire van szükségünk. Különösen fontos ez egy párkapcsolatban, melyben sokan a féltékenységet is a szeretet egyik nyelvének tekintik - tévesen.

SZERELEMI FOKMÉRŐ
Egyes nézetek szerint, ha nem vagyunk féltékenyek a partnerünkre, akkor nem is szeretjük őt igazán. A féltékenység azonban nem fokmérője a szerelemnek.
Ha valakit szeretünk, akkor féltjük, és óvjuk őt. A féltékenység azonban nem a féltésről szól.
A féltékenység alapja a félelem. Annak a félelme, hogy elveszítjük a párunkat.
Míg a féltés lehet pozitív tartalmú, egészséges jelenség, addig a féltékenység mindig negatív pólusú, és rombolóan hat a kapcsolatra.
A féltékeny ember nem a párját félti, hanem saját magát, a saját pozícióját, melyet elveszíthet a szeretett társ mellett. Az ilyen személy tehát valójában önbizalomhiánnyal küzd.

A MEGOSZTHATÓ SZERETET
Az anya-gyermek kapcsolat által mindannyian megtapasztalhattuk, milyen egy másik személy teljes szeretetét élvezni. A kisgyermek ki akarja sajátítani magának azt, akit szeret, így aztán féltékeny mindenki másra, akivel osztoznia kell a szeretett személy pozitív érzésein.
Pedig a szeretet nem lesz kevesebb, ha megosztjuk másokkal, ahogyan több sem keletkezik belőle pusztán azáltal, hogy valakitől megvonjuk azt.
A féltékenység alapja a birtoklási vágy, egy olyan személy birtoklási vágya, akinek túl sok elutasításban, kudarcban volt része gyermekkorában, ezért képtelen leküzdeni magában a gyermeki féltékenységet.


HOGYAN SZERESSÜNK?
Azt, hogy kinek mit jelent a szeretet nyelve, egyénileg változhat. A birtoklás és korlátozás azonban nem lehet helyes eszköze a szeretetünk kimutatásának.
Nem kérhetjük mindenkori partnerünktől, hogy bizonyos eseményeken ne vegyen részt, vagy bizonyos személyekkel ne találkozzon, ne beszéljen. Nem korlátozhatjuk őt az emberi kapcsolataiban.
Nem ellenőrizhetjük őt, vagy számoltathatjuk el a szabadidejével. Nem írhatjuk elő,mit csinálhat, mit viselhet, vagy hogyan viselkedhet.
Nem köthetjük a szeretetünket feltételekhez.
Ha valakit igazán szeretünk, akkor tiszteljük az autonómiáját, és elfogadjuk a döntéseit. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ha a viselkedésével megbánt bennünket, akkor azt nem kommunikáljuk felé.
A szeretet alapja a kölcsönösség. A mi felelősségünk pedig az, hogy megtanítsuk a párunknak, hogyan fejezheti ki felénk jól a szeretetét.

[kapcsolodo_cikkek] 
Mire van szükséged a párkapcsolatban?
Hogyan kommunikálod ezt a párodnak?
Honnan tudod, neki mire van szüksége?
Hogyan fejezed ki felé a szeretetedet?