Mi fán terem a coaching?

Sokan esnek abba a hibába, hogy kéretlenül osztogatják a tanácsokat a környezetükben. A tanácsadó ilyenkor a saját helyzetéből kiindulva értelmezi az eseményeket. Elmondhatja tehát, hogyan látja a problémát, megoszthatja a véleményét arról, ő mit tenne vagy tett már hasonló esetben, a megoldási javaslata azonban mindvégig saját magára lesz érvényes. Vajon mi a teendő akkor, ha a kész válaszok, és kipróbált megoldások nem vezetnek eredményre? Ha többre van szükségünk egy instant módszernél? Ilyen helyzetekben lehet segítségünkre a coaching.

A coaching eredetileg a sportpszichológia világában jelent meg. Az edzés – angolul coaching – során az edző – angolul coach– segítségével a sportoló feltárhatta a céljai elérése útjában álló akadályokat, felszínre hozhatta azok leküzdése érdekében mozgósítható erőforrásait, így képessé válhatott arra, hogy a versenyeken a legjobb teljesítményt hozza ki magából.

A coaching jelenre és jövőre fókuszáló, teljesítményorientált szemlélete rövid időn belül népszerűvé vált a sport világán kívül is. Az 1980-as évektől – főként az Egyesült Államokban - fokozatosan az üzleti életbe szivárogva hódított teret, ahol főképp vezetők fejlesztésére alkalmazták.

Ma már a business coaching mellett egyéb megközelítések is léteznek.Ilyen a life coaching, mely életvezetési kérdésekben támogatja azokat, akik pillanatnyi elakadással küzdenek.

A coaching tehát egy folyamat, melynek során az egyén segítséget kap ahhoz, hogy megfogalmazza a pontos céljait, feltárja az aktuális és vágyott állapot közötti különbséget, megismerje az annak eléréséhez rendelkezésre álló erőforrásait, eszközeit, képességeit, ill. számba vegye az előtte álló lehetséges akadályokat és nehézségeket.
A coach irányított és célzott kérdések által vezeti az ügyfelet a számára legmegfelelőbb megoldás kidolgozásához, segíti őt a megvalósítás során megjelenő korlátok leküzdésében. A cél az, hogy az ügyfél sikeres és tartós változást vigyen véghez, melyet később a coach támogatása nélkül is fenn tud tartani.

A coaching nem baráti beszélgetés, nem tanácsadás, és nem is terápia. A coach nem mentor, nem tréner és nem is szupervízor. Akkor tehát pontosan milyen szerepet tölt be az ügyfél életében?
Vizsgáljuk meg ezt egy konkrét példán keresztül!
Tegyük fel, hogy szeretnénk megszabadulni a súlyfeleslegünktől, de számos meddő próbálkozás után nem tudjuk eldönteni, hogyan kezdjünk ismét hozzá.
Egy barát ilyenkor megadná a személyi edzőjének a számát, esetleg segítene nekünk választani a rendelkezésre álló számos diéta közül.
Egy mentor elmesélné, ő hogyan tudott megszabadulni a plusz kilóitól, és megőrizni a jelenlegi formáját. Kérdéseinket főként a saját tapasztalatai mentén szerzett információk alapján igyekezne megválaszolni.
Egy szaktanácsadó, miután kellő információt kapott rólunk és az elérendő célunkról, felsorakoztatna néhány alternatívát, a választást pedig ránk bízná.
Egy tréner megmutatná, mások hogyan kezdenek neki az életmódváltásnak, aztán rendelkezésünkre bocsátaná az ehhez szükséges eszközöket, majd segítene, amikor elakadunk a folyamat során.
Egy terapeuta igyekezne felismertetni velünk azokat a múltbéli okokat, melyekre visszavezethető az a fajta jelenkori viselkedés, mely a túlsúly kialakulásáért, valamint annak tartós fennmaradásáért felel. Igyekezne megvilágítani, mit kell tennünk ahhoz, hogy változtatni tudjunk az életvezetésünkön.
Egy coach ezzel szemben abban segítene, hogy alaposan feltérképezzük a jelenlegi helyzetünket, valamint pontos képünk legyen arról, hogyan szeretnénk a jövőben kinézni. Tisztázná velünkaz elérendő célt, feltérképezné az eléréséhez szükséges eszközöket, ill. az esetleges akadályokat. Megvizsgáltatná velünk, hogyan és mennyi idő alatt érhető el mindez. Végül pedig segítene az ellenőrzésben, hogy a későbbiekben önállóan is szembenézhessünk az életmódváltás kihívásával.


kép forrása

A coaching problémától függően 4-6 alkalom alatt képes eljuttatni az ügyfelet a probléma megfogalmazásától egészen a megoldás kidolgozásáig, ill. segít az annak fenntartását lehetővé tevő folyamat megvalósításában. Gyors és hatékony alternatívája lehet bármely olyan helyzet kezelésének, melyben sikeres és tartós változás elérésére van szükség ahhoz, hogy elégedettek lehessünk önmagunkkal, és/vagy az aktuális életvezetésünkkel.

Szerző: Vépy Viktória
pszichológus, life coach, mediátor

Ha információra, támogatásra, segítségre volna szükséged a sikeres változás érdekében, kérlek, fordulj hozzám bizalommal.
Telefonszám: 0670/242-63-92
Email cím: info@beautycoaching.hu

Beauty Coaching – Változz át!
www.beautycoaching.hu