Jót enni jó, jót tenni jó!

Amikor először hallottam a Magyar Élelmiszerbankról, én azt hittem, állami szervezet, ám hatalmasat tévedtem. Egyesület, mely fantasztikus dolgot tesz: Ételt ad annak aki éhes - abból, ami még fogyasztható, de valami miatt kidobnák. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület nem bank, hanem egy non-profit szervezet, amelynek célja, hogy minél több olyan élelmiszert gyűjtsön össze, ami még jó és ehető, de valamilyen okból kifolyólag a kukába kerülne. Sczígel Andreától, az egyesület külső kapcsolatokért felelős igazgatójától most egy olyan kezdeményezésről értesülhetünk, ami sokunknak tetszeni fog, sőt még be is kapcsolódhatunk egyszerűen jót evőként, vagy jótevőként. A döntés rajtunk áll.

Egy olyan bank vagyunk, - mondja Andrea - ahol felkutatjuk és összegyűjtjük a hipermarketekben, gyárakban és feldolgozóüzemekben fölöslegessé vált és megsemmisítés előtt álló élelmiszereket, amelyek kereskedelmi forgalomba valamiért nem hozhatók, de minőségileg fogyaszthatók, majd adomány formájában eljuttatjuk a karitatív szervezetekhez, akik ingyenesen szétosztják ezen termékeket a rászoruló emberek között. Bár közvetlenül magán személyeket nem tudunk kiszolgálni, partnereinken keresztül közel 3 - 400 000 embert látunk el.


Azon dolgozunk nap mint nap, hogy a szegénység, az éhezés és az alultápláltság csökkenjen Magyarországon.

Egy átlagos fogyasztó 40 kg élelmiszert dob ki évente a kukába, míg azok száma, akik nélkülöznek Magyarországon több százezerre tehető. Miért dobjuk, ki ha abból más még jóllakhat?

Adja magát a cél: mentsük meg a kidobásra szánt élelmiszert és juttassuk oda, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Az Élelmiszerbank indulása óta összesen több mint 33 ezer tonnányi élelmiszert osztott szét az országban, a szállítmányok értéke összességében meghaladta az 13 milliárd(!) forintot. Gondolta volna, hogy ennyi menne a kukába?

Október az Élelmezési világnap hónapja. Szeretnénk, ha célunkat minél több ember megismerné, és ha megtetszik, támogatná, mert:

Jót enni jó, jót tenni jó!

Októberben éttermek és önkéntesek fognak össze a rászorulókért.

Az Élelmezési Világnaphoz kapcsolódóan már harmadjára tartjuk meg Együnk Egymásért Adománygyűjtő Akciónkat.

A program célja, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét az éhezés elleni küzdelemre, megmutassuk hogy összefogással, közösségi szellemben is lehet másokon segíteni.

Sőt! Ha október folyamán a programban részt vevő éttermek valamelyikében szeretne étkezni, másokon segít: egy átlagos étteremben elköltött pár ezer forint egy része most mások élelmezését támogatja. Az Együnk Egymásért akcióhoz csatlakozott vendéglátóhelyet listáját itt találhatja meg az érdeklődő:

http://elelmiszerbank.hu/hu/egyunk_egymasert/akik_mar_csatlakoztak.html


A programnak két ága van:

Az egyik ágon éttermek, menzák vesznek részt a programban, az ő vendégeik októberben az Együnk Egymásért fogást, menüt választva az Élelmiszerbankot és rajtuk keresztül a rászorulók élelmezését támogathatják.

A program másik ágához azok a magánszemélyek, önkéntesek tudnak csatlakozni, akik szeretnek sütni-főzni és szívesen szerveznek baráti körükben vagy munkahelyükön (akár céges keretek között) egy süteményvásárt, jótékonysági ebédet vagy vacsorát az Élelmiszerbank javára. A befolyt adomány itt szintén az Egyesület működését támogatja, hogy minél több nélkülözőn tudjon a jövőben is segíteni.

A programhoz már több mint harmincan csatlakoztak, a vendéglátóhelyek és egyéni események az Egyesület weboldalán érhetők el:
http://elelmiszerbank.hu/hu/egyunk_egymasert/akik_mar_csatlakoztak.html

Szeretnének még több szervezőt, csatlakozó éttermet, magánszemélyt meghívni a programba, mert Jót enni jó, Jót tenni jó!
Én csatlakozom - és te?