A nők önbizalmának legnagyobb pusztítója a gyerek?

Folyamatosan küzdesz magaddal amiatt, hogy anyaként elégedett és kiegyensúlyozott legyél? Bizonytalan vagy, hogy elég jó anya vagy-e? Nem tudsz megfelelni annak a képnek, amit magadban kialakítottál az ideális anyaságról? Tele vagy megfelelési kényszerrel? Úgy érzed, nem tudsz megszabadulni az elkeserítő érzéstől, hogy mennyire türelmetlen, ezáltal rossz szülő vagy? Sokáig azt hittem azt, hogy nők többsége ideális családi helyzetben boldogan nevelik gyermekeiket. Sokan ugyanis szívesen tetszelegnek a tökéletes anya képében, miközben belülről szétfeszítik őket a fent említett problémák. A nők többségében én azt látom, hogy saját önbizalmukat módszeresen rombolják a gyermekeikkel kapcsolatos problémákkal. Hajlamosak saját maguknak tulajdonítani a felelősséget, ha a gyerek nem jól tanul, ha az óvónők vagy tanárnők panaszkodnak a magaviseletére, ha nem tud szépen viselkedni az asztalnál. Pedig…

Időnként minden szülőnek elfogy a türelme, vagy éppen elbizonytalanodik egy-egy nevelési kérdés terén. Ha folyamatosan jó anyaként szeretnénk élni a mindennapjainkat, akkor szinte előre garantáljuk magunknak a csalódást, már pedig ez rombolja az önbizalmunkat.

Ha őszinték akarunk lenni magunkkal, be kell vallanunk, senki sem képes a nap huszonnégy órájában kipihent, türelmes, mosolygós, jókedvű, optimista, kedves, egyszóval tökéletes anya lenni. Mindenkinek vannak rosszabb pillanatai. A kérdés sokkal inkább az, hogyan éljük meg és hogyan dolgozzuk fel ezeket a rosszabb pillanatainkat.

A nők azt az alapvető igazságot nehezen veszik figyelembe, hogy a gyereknevelés a világ egyik legnehezebb dolga. Évekig, évtizedekig tesszük, amit szeretettel, a legjobb tudásunk szerint tehetünk, aztán hosszú évek múltán derült ki, hogy az elvetett magból mi fog kikelni.

Megkérdőjelezhetetlen, hogy amennyiben szeretettel, törődéssel, gondoskodással közelítünk gyermekünk neveléséhez, minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy a gyümölcs beérjen. Azonban a gyermekünk egy tőlünk független, különálló lény, saját személyiséggel, saját gondolatvilággal. Amennyiben elfogadtuk ezeket a tényeket, és tudomásul vesszük, hogy csupán csiszolgatni, alakítgatni tudjuk őt, de átformálni, a saját képünkre formálni nem, máris sokat tettünk azért, hogy kevesebb csalódás érjen bennünket a gyermeknevelés terén.

De pontosan tudom, nem is olyan egyszerű abbahagyni, hogy minden apróságért magunkat hibáztassuk.

Apaként bizton állíthatom, hogy az apák és az anyák hozzáállása gyermekeikhez más alapokon nyugszik. Amíg a jó anyák óvó, védő, babusgató szerepet töltenek be a gyerekük életében (sokszor még felnőttkorban is), addig egy jó apa inkább iránymutató, világfelfedező és oktató jelleggel működik a gyerekek életében.


 
A fentiekből természetszerűleg következik, hogy a nőknek sokkal több konfliktusuk van gyerekeikkel, hiszen ők irányítgatják, támogatják és próbálják finoman a helyes irányba terelgetni őket. Ezen feszültséggel teli helyzetek mennyisége és sűrűsége a kamaszkor beköszöntével jobbára nő. Nemhiába mondják az „öregek”, hogy kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond.

A gyermekkel kapcsolatos összes probléma terhét előszeretettel veszik magukra az anyák, miközben folyamatosan az a gondolat motoszkál bennük, mit rontottak el, miként nevelték rosszul a kisfiukat, kislányukat. Az első gondolatuk minden esetben az, hogy az egyetlen ok csakis az lehet, hogy ők rossz anyák voltak.

Tudom, hogy egyszerű ezt mondani, főleg nekem férfiként, de ne emésszék magukat. Legyenek határozottabbak, a gyereknek minden életkorban szüksége van a következetes és magabiztos fellépésre. Ne feledje, a gyerek egy önálló lény, a maga problémáival, a maga hibáival. Tudatosan törekedjenek rá, hogy ne táplálják magukban anyaként azt a gondolatot, hogy minden Önökön múlik a gyerekkel kapcsolatban. Legyenek önmaguk, gondoljanak magukra is! Kezeljék Önöktől külön álló személyként a gyereküket. Szánjanak elég időt önmagukra is, sohase áldozzák fel magukat a gyereknevelés oltárán. Gyermekük, gyermekeik számára is az a jó, ha az anya kiegyensúlyozott, és nem azon rágódik, milyen hibákat követett el a nevelésük során.

[kapcsolodo_cikkek] 
Oldozzák fel magukat, és éljék meg az anyaság minden pillanatát, mert ez a néhány év, amíg nevelhetjük, csiszolhatjuk szemünk fényeit, hamar elillan.

Az én célom, minél több hölgynek tudjak segíteni abban, hogy boldog, kiegyensúlyozott anyák legyenek, ezáltal sikeres és önbizalommal teli gyereket neveljenek.