Amikor kiborul a bili

Amikor látunk kacagni egy három éves gyermeket, akkor szinte elképzelhetetlennek tartjuk, hogy egy pillanat alatt kihozhat bennünket a sodrunkból.

Ugye mégis ismerősek ezek a mondatok?
“Hányszor mondjam még?"
“Neked beszélek!"
“Figyelj már ide!"
“Kértem valamit!"


Az összes szituáció olyan helyzetre utal, amikor nagyon közel vagyunk ahhoz a ponthoz, hogy kiborul a bili, elszakad a cérna, ideg összeroppanást vagy hisztirohamot kapunk.

Minden ilyen helyzet azon túl, hogy egy kényelmetlen szituáció, arra is utal, hogy épp valamiért nem harmonikus a gyermekünkkel való kapcsolódásunk.
Ezekben a helyzetekben a figyelmünk gyakran másfelé irányul, mint a gyermeké, párhuzamosan más tevékenységet végzünk, nem vele vagyunk, csak mellette.

Nem az a cél, hogy ráerőszakoljuk az akaratunkat a gyermekre, hanem az, hogy felépítsünk egy bizalmi kapcsolatot, ami alapján a gyerek tudja, hogy amit kérünk, az neki jó.
 
S ezt csak egyetlen módon lehet elérni, ha a szülő-gyermek kapcsolatba sok energiát teszünk.

Nagyon fontos a szülői következetesség ahhoz, hogy a gyermekben kialakuljon a bizalom a szülője iránt. Ez csak akkor lehetséges, ha nem élünk vissza ezzel.

Ha a kéréseink, szabályok arra irányulnak, hogy a gyermeknek legyen jó, vagy hogy biztonságban legyen, s nem arra, hogy épp nekünk mi a jó, a bizalom megerősödik, s később a gyerek nem csak azért teljesíti a kérésünk, mert jelen vagyunk, tehát külső kényszer miatt, hanem belső motivációból.

[kapcsolodo_cikkek] 
El is mondhatjuk a gyermekünknek, hogy egy-egy dolgot miért kérünk tőle, miért tartjuk fontosnak?
Persze ezt mindig az ő szintjén tegyük. Ebből is látja, hogy nem azért kérünk tőle valamit, mert épp úgy tartja kedvünk, hanem mert az neki jó, esetleg őt védi.

Ha azt érezzük, hogy kezd elszakadni a cérnánk, akkor vegyünk egy nagy levegőt, próbáljuk megérteni épp miben van a gyermekünk, közeledjünk hozzá.
Sose cselekedjünk, utasítsunk indulatból.

Ha ezt tesszük, azzal leromboljuk az addig befektetett munkánkat.