Másvalaki problémája (?)

Nagyon sokszor másvalakié. Sokszor azonban akkor is az enyém, ha azt hiszem, hogy ez bizony másé volna. Mikor az enyém, vitathatatlanul, tagadhatatlanul? A probléma sajátja, hogy megérint, hogy felforgat, hogy hallatán felháborodsz, esetleg elfog a tettvágy, vagy a düh: miért nem csinál már végre valaki valamit? Lehet, hogy épp úgy érzed, hogy ha te ott lennél, szétcsapnád az egész bandát. Vagy kétségbeesett tehetetlenség lesz rajtad úrrá, vagy éppen úgy letörsz tőle, mint az éjjeliedény hallószerve. Na ilyenkor van az, hogy a valaki, akinek csinálnia kell valamit az éppen Te vagy. Sok probléma van a világban. Emberenként is ezrével akad. Mégsem kap el minden egyes gondtól téged az a bizonyos harci ideg. Egyes ügyekre erősen reagálsz, mások meg sem pöccintik az ingerküszöbödet.

Ez így van jól. Épp ezért nem kell ekézni azokat akiket nem érdekel éppen a bálnák nemi életével kapcsolatos problémakör – inkább keresd meg azokat, akikkel hasonló ügyön dolgozattok. Sőt olyanok is vannak szép számmal – bár kevesen olvassák ezt a cikket, mert ők el sem érnek érdeklődésükkel idáig, - akik mindenről az égadta világon azt gondolják, hogy bárki megoldhatja őket, akik nem ők. (Ha csak ilyen emberek vesznek körül és ők nem a segítettjeid körébe tartoznak, lehet, hogy ideje elgondolkodnod, hogy jó helyen vagy-e?) 
 
Gáll Gregor, az ismert szobrászművész mondását idézem, talán nem szó szerint, inkább lényegében. Az ügy, ami mélyen megérint téged valahogy a te ügyed. Ha már felháborodtál, tenned is kell, különben ott marad a lelkedben. Ha tudod, segítsd azokat, akik az ügy megoldásán fáradoznak. Ha pedig úgy érzed, hogy az ügy mellé egészen oda kell állnod, gyűjtsd magad köré azokat akikkel meg tudjátok oldani a felmerült problémát. 
 
 

Az egy-ügyűek köre
Az is hiba, ha valaki minden ügyön kívülre helyezi saját magát. Úgy gondolja, hogy őt nem érinti meg a világon semmi. Az is hiba, amit „terézanyaságnak” hív a köznyelv, vagyis amikor valaki mindeninek és mindenben segíteni próbál. Pedig ha megnézitek Teréz anyát, nagyon is keményen tudta, melyik az ő ügye. Nagyon pontosan fel tudta térképezni, kik tudnak neki segíteni és oda mert állni és mert szólni, mert kérni, ki merte mondani. Nem foglalkozott olyan dolgokkal amik nem az ő szolgálatához tartoztak, elintézte őket egy áldással (bár én kaptam volna!), de nem ment bele mélyebben az ügyükbe. Bizony ő nagyon is tudta, hogy mi az ami valóban fontos a számára, s mint ilyen igazán jó példa. De nem a végletekre, hanem arra, amitől egy segítő szándék valóban jó lesz. 
 
Mi a te ügyed? 
Nem baj, ha még nem tudod. Ha valóban érdekel, ha valóban hajt téged a vágy, hogy segíts másoknak, erre számtalan mód adódik. Önkénteskedhetsz akár több alapítványnál is, hogy megismerd a valódi problémákat és valódi válaszokat adhass. Nagyon sok helyen fogadnak örömmel. Igazi spirituális élmény lehet ez is, nem csak a zarándoklat, vagy egy távoli utazás. Néha nem időben, térben, hanem státuszban távolra menni ugyanakkora tanítást hoz. 
Idővel megérik, megértődik, vérré válik az a téma, ami igazán a tied. Ami valóban megérint, ami egészen neked szól. Állatok? Emberek? Gyermekek? Természet? Hit? Szinte mindegy, mert minden embernek megvan a maga hívása. Mindenhová jutnak elegendően. Te elég, ha a saját ügyed elkötelezettjeivel békés együttműködést tudsz kialakítani. Ez sem könnyű dolog. (Valamiért rengeteg acsarkodást látok az azonos területen működő szervezetek közt.) 
 
Ahhoz, hogy tegyél egy jót valakivel, nem is fontos közösséghez csatlakozni. Kedves szó, apró érintés, simogatás, egy megemelt nehéz szatyor, egy tárgy amiért kedvesen lehajoltál és visszaadtad, egy elismerő tekintet mindenhol jó. Ez is lehet szolgálat, életforma. Megszépíti a hétköznapjaidat. Ahogy a Erdős Virág költő mondja: 
 
Ha neki jó, neked is,
örül a te szíved is, mert
ebben a bizonyos
„szeretet-dologban”
közben egy egészen
rafinált titok van:
Annak is egy csomót segít,
aki per pillanat
segít.