Halloween töklámpás

Mielőtt elkezdenénk a rémesen egyszerű töklámpás elkészítését, szeretném, ha megismernétek a töklámpás történetét.

"Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer Írországban egy Jack nevű patkolókovács. Fösvény és részeges ember volt. Mindenszentek előestéjén is a kocsmában üldögélt, amikor megjelent előtte az ördög, hogy magával vigye. Jack meg elkezdte kérlelni, hogy ha már elviszi, előbb fizessen még neki egy utolsó italt. Az ördög nem bánta, rendelt neki egy italt, ám akkor vette észre, hogy nincs egy árva fityingje sem. Ezért aztán önmagát változtatta át egy hat pennys érmévé, hogy kifizesse a kocsmárost. Jack erre gyorsan felkapta a pénzt és a bugyellárisába zárta. És mivel ezüst keresztet hordott magánál, az ördög nem tudott visszaváltozni.

Jack ekkor üzletet kötött vele. Szabadon engedi, ha az ördög megígéri, hogy még tíz évig szabadon hagyja Jack lelkét. Így is lett. Amikor letelt a tíz év, az ördög újra megjelent Mindenszentek előestéjén, hogy magával vigye Jacket. A kovács megint kicsikart tőle egy végső szívességet. Utolsó vacsorának egy almára vágyott, amit az ördög maga szedne le a fáról. Az ördög talált is egy almafát, felmászott rá, Jack pedig fogta a kését, és villámgyorsan egy keresztet vésett a fa kérgébe. Így aztán az ördög a fa fogjává vált. Jack ismét alkut kötött vele.


Kivéste a fából a keresztet, az ördög pedig megígérte, hogy mindörökre békén hagyja a lelkét. Amikor Jack sok évvel később meghalt, bebocsáttatást kért a mennyországba. De mivel éltében sosem volt rendes ember, nem fogadták be, hanem elküldték a pokol kapujához.
Csakhogy oda sem engedték be, mivelhogy az ördög egyszer már megígérte neki, hogy sosem viszi magával a lelkét.

Így aztán az ördög visszaküldte oda, ahonnét jött. És miután sötét volt és hideg, fújt a szél, és az út nagyon hosszú volt, az ördög megsajnálta, és adott neki egy izzó parazsat egyenesen a pokol tüzéből. Jack egy kivájt marharépába rejtette a parazsat, hogy magával vigye az útra. Elátkozott lelke azóta lámpásként világít az éjszakában Mindenszentek előestéjén.” 

Ugye milyen izgalmas, nem is gondoltuk volna. :)


No, de nézzük miről is beszélünk. TÖKRE FEL!

Hozzávalók
1 db tök
1 db tea mécses
1 db alma magozó
kanál
kés vagy snitzer
alkoholos filc

Ha kiválasztottad a tökéletes darabot számodra és gyermekednek is megfelel, akkor neki is láthatsz a tök kifaragásának. Készítsd az asztal mellé a szemetest is, mert a tök belsejét, illetve a tökforgácsokat rögtön oda lehet majd pakolni.

Vedd magad elé a tököt és skalpold meg. :)
Nem muszáj ugyanígy csillag formában kivágni, ha nem vagy biztos benne, nyugodtan csak egy sima körbevágással is próbálkozhatsz,menni fog, én tudom. :)
A lényeg, hogy legalább akkora legyen a lyuk rajta, hogy a kezed beférjen. :)


A tök belseje elég nyálkás, így javaslom, hogy kanállal, vagy valami kaparóeszközzel (pl: karalábé kaparó) szedd ki a belsejét és a tetejét is kapard le. A 2. képen azt látod, hogy amikor kiemeled a tetejét azon is van anyag bőven. :)Ha megnézed az első képet akkor láthatod, hogy én rögtön megrajzoltam az egész tököt, hiszen ez lesz a minta ami alapján én majd ki fogom faragni. Ne feledd, hogy úgy rajzolj, hogy amit kivágsz majd. Látnod kell magad előtt azt is, hogy hogy fog kinézni, és utána nekiállni kivágni a késsel. Vigyázz a kezedre, mert egy jó kés vagy snitzer olyan a tökön, mintha vajba vágnál, NEHOGY beleszaladjon a kezedbe. Ez nagyon aprólékos munka. Óvatos legyél!!


A képen láthatod ahogy a kisfiam dagonyász a tökben. Nagyon élvezte. Ha megvagy a tetejével, a kibelezéssel, akkor kezdd el kivágni a szemeket az orrot, a száját. Szerintem fantasztikus ahogy kialakul. Nem hittem, hogy ennyire fogja élvezni minden egyes pillanatát a gyerkőc is, de hidd el mindent megér, amikor a végén beleteszed a teamécsest és meggyújtod és látod az a gyermeked arcán, hogy ezt ő készítette. Büszke, és boldog!

Kell ennél több?? Itt már csak a fantázia szabhat határt a számotokra!