6 mókás ötlet, hogy izgalmas legyen nagycsaládi összejövetel

Íme, néhány igazán vicces megoldás. Még otthon is hónapokig fogják a srácok emlegetni.

Ki vagy te?
Ha a rokonságban sok a testvér, unokatestvér, akkor a család különböző ágai kapjanak eltérő színű pólót/inget, vagy akár csak egy kendőt. Még könnyebb – és olcsóbb – lesz a beazonosítás, ha mindenki egy megfelelő színű kitűzőt kap (esetleg fényképpel) a legidősebb felmenőjének megnevezésével, így születhetnek például „Ilona, Margit lánya”, „Zsuzsi, Margit unokája”, „Tamás, Béla fia”, „Tibor, Rózsika dédunokája” feliratú kártyák.

Fotócsere
Jó ötlet, ha mindenki visz az összejövetelre régi fotókat – a hátoldalukon felcímkézve: ki van rajta, hol és mikor készült a kép. Fantasztikus dolgokra derülhet fény ilyenkor. Nagyobb kedvvel hozzák el a többiek is a családi képeket, ha egy önkéntes a helyszínen beszkenneli a fotókat, és végül mindenki kaphat egy-egy cédét a képekkel.

Családi csillagvadászat
Minden korosztály számára jó móka lehet, ráadásul új kapcsolatok születhetnek a különböző korosztályok, generációk között. Persze előkészületre is szükség van a vetélkedő kérdéseihez, mint: melyik nagynéninek volt ikertestvére? Mi volt „Momó” dédmama keresztneve? Vagy éppen mi volt a foglalkozása Balogh dédpapának?

Örökségünk szakácskönyve
A családi találkozó igazi sztárja lesz az, aki az összejövetelt megelőző hetekben összegyűjti a rokonságtól a régi recepteket. Ha van kreatív a családban, aki szívesen párosítja a recepteket az alkotó nagyik, dédik fotóival, különleges szakácskönyve lesz a famíliának.

„Családfa ültetés”
A gyerekek szívesen segítenek egy hatalmas csomagolópapírra rajzolni egy családfát. A nagyobbak – vagy akár a felnőttek – támogatásával színes papírból kivágott leveleket ragaszthatnak az ágakra. A levelekre pedig írjuk fel a neveket, születési dátumokat, és a szülők nevét. Később, egy komoly családfaállításhoz nagy segítség lehet. (Közben űrlapokat is töltethetünk a felnőttekkel.)

Storytime
Nem csak az indiánfilmekben érdekes, amikor a nagyfőnök történeteket mesél a tábortűz mellett. Egy családi találkozó ritka lehetőség a gyerekeknek, hogy érdekes és vicces történeteket halljanak például a szüleik gyerekkoráról.  Ha mindenki egyetért, érdemes megörökíteni videón a sztorizásokat. Meglepő, hogy az emberek milyen különbözően emlékeznek ugyanarra a helyre vagy eseményre.

S, hogy miért fontos, hogy ismerjük bővebb családunk tagjait, múltját, történelmét? „Az ember sohasem dolgokat vagy eseményeket fojt el, hanem személyeket. Mégpedig olyan személyeket, akik a belső színpadom színdarabjához, azaz a lelkemhez tartoznak” írja Peter Orban: A családból fakadó erő című könyv szerzője. „Így tehát minden emberből kettő van: egyszer a külvilágban él, mint valóságos ember, és egyszer ott él a családja valamennyi tagjának a belső világában is, mint a lélek belső világának a lakója. Ezáltal része a külső és a belső világomnak is. A külső világban természetesen elveszíthetem: kivándorol, elhagy, meghal, vagy egyszerűen eltűnik. A lelkem belső világában azonban tovább él. Addig, amíg csak élek (vagy talán azután is?).”