Karácsonyi fűszerek

Ilyenkor karácsonykor sokszor eszünkbe jutnak a régi idők illatai. Amikor nagymami sütött nekünk finom mézest, zserbót, mákos kalácsot. Az illatok nagyon hatnak ránk. Ennek egyik oka, hogy az egyes agyideg - a nervus olfactorius - van legközelebb a külvilághoz, a szaglóhámunknál.

Az illatokkal szemben, mondhatnánk, védtelenek vagyunk. Nem tudjuk, hogy miért, de a számunkra idegen, kellemetlen illatok azonnal kiváltanak bennünk egy rossz érzést, míg a számunkra barátságos, kellemes illatok pedig egy jó érzést. A karácsonyi fűszereknek nagyon kellemes az illatuk.

Hatnak egyrészt az illatuk által, de mivel megesszük a fűszereket, a tényleges hatóanyagaik alapján is hatással vannak ránk.


A leggyakrabban használt fűszerek:
A fahéj a trópusokon élő speciális fa kérge, melyet már évszázadok óta használnak fűszerként. Igen sok áldásos hatása van: Használjuk bátran, főleg édességekhez, de mézbe keverve teába is kiváló, és némely pikáns húsfűszerkeverék alapja is lehet.

kép forrása

A szegfűszeg a szegfűszegfa szárított bimbója, mely jellegzetes, enyhén csípős, édeskés ízű fűszernövény. Természetesen a megfelelő ellátás miatt, amint lehetséges –érdemes felkeresni fogorvost! Nem csak a forralt bor ismert fűszere, hanem süteményekben, pikáns mártásokban is használhatjuk.

A gyömbér trópusi növény, melynek gyökerét fogyasztjuk. Mind a kínai, mind az ajurvédikus orvoslás rendszeresen használja a betegségek megelőzésében és kezelésében. Használják frissen, ételekbe reszelve, szárítottan és kandírozva is. A jól ismert gyömbérsör egyik alapanyaga. Használhatjuk süteményekbe, teába, húsételekhez, savanyúságokhoz.

Az ánizs hazánkban is termeszthető, ismert és szívesen használt fűszer. Édességek, húsételek és főzelékek kiváló fűszere lehet.

A vanília a növény termése, melyet szárítva használunk. Felhasználható süteményekbe, mártásokba.

A kömény az elmaradhatatlan töltött káposzta egyik fűszere. Levesek, főzelékek kőrözöttek és savanyúságok előszeretettel használt fűszere.

Fontos, hogy figyeljünk a testünk jelzéseire, mert az ünnepek idején hajlamosak lehetünk egy kicsit túl sokat enni, és kérdezzük meg magunkat, hogy valóban szükségünk van-e az adott ételre, vagy csak a szemünk kívánja?
Ne feledkezzünk meg arról, hogy az ünnepek idején is végezzünk valamilyen testmozgást - olyat melyet örömmel, szívesen végzünk - lehet séta, úszás, kocogás, kerékpározás, tánc.

Minden kedves olvasónak kívánok nagyon kellemes ünnepeket, hogy minél többet megélhessük a teljességet, a szeretetet.