Gyermektípusok

Sokan ösztönösen is nagyon jó szülőkké válnak, másoknak kell egy kis segítség, tanács. Bármelyik típushoz is tartozunk, ahhoz, hogy gyermekünk fejlődését józanul, elfogulatlanul tudjuk megítélni, érdemes nyitott szemmel járni a környezetünkben lévő hasonló korú gyermekeket figyelve, vagy szakemberek tanácsait olvasva, hiszen csak akkor tudunk neki segíteni, ha objektíven, elfogulatlanul tudjuk őt szemlélni a korának megfelelően.

Segíteni is akkor tudjuk gyermekünk fejlődését, ha tisztában vagyunk vele, milyen folyamatok zajlanak a gyermek fejlődésében, milyen funkciók érnek abban az időszakban. Milyen érési folyamatok történnek.

 

Sokat segít, ha nem csak az életkori sajátosságokkal vagyunk tisztában, hanem ezen kívül azt is megfigyeljük, hogy gyermekünk milyen típusba tartozik.
• A taktilis gyermekek nagyon szeretnek odabújni hozzánk, szeretik, ha megérintjük, megsimogatjuk, ölelgetjük. Inkább csendesebbek, bújósabbak.
• A verbális típusoknak szóbeli dicséretnek sokkal jobban örülnek, vagy ha az a jutalom, hogy most ők beszélhetnek, ők mesélhetnek el valamit. Szeretnek sokat beszélni.
• A vizuális típusnak elég sokszor, ha összenézünk, rámosolygunk. Mesét nézni jobban szeret, mint hallgatni.
• Az auditív pedig jobban örül annak, ha szóban megdicsérjük, vagy mesét hallgathat.

Ennek függvényében tudjuk segíteni a tapasztalatszerzésben, tanulásban is, s a jutalmazás is annál hatásosabb, minél jobban figyelembe vesszük, hogy minek örül.

Tanulási módszer kiválasztásánál a különböző típusú gyermekeknek különböző módszerekkel könnyebb a tanulás is.

Az auditívnak elég meghallgatni, a vizuális szereti látni is amit hall, a taktilis pedig kipróbálni, a verbális pedig szereti maga megfogalmazni, elmondani a leckét.


 
De természetesen minél több csatornán jut be egy információ, annál jobban működik, annál könnyebben tanulja meg a gyermek.
Ezért szerencsések azok a gyermekek, akik olyan iskolában tanulnak, ahol lehetőségük van egy-egy tananyagot a lehető legtöbbféleképpen feldolgozni.

Például történelem órán beöltözni görögöknek, megeleveníteni egy-egy ókori eseményt, görög ételeket kóstolni. Biztosan sokkal maradandóbban fognak emlékezni az anyagra.

Ha eddig nem tettük meg, figyeljük meg gyermekünket, s próbáljuk ezzel is segíteni őt a tapasztalatszerzéseiben, s a tanulásban.