A Siker és Bőség fő akadályai: A halogatás és megoldási lehetőségei

Szoktál kellemetlen és "nemszeretem" dolgokat rendszeresen, szisztematikusan elhalasztani? Vagy ami még furább, olyasmit halogatni, amit szívből szeretnél megtanulni, kipróbálni, megtenni? Akkor üdv a klubban. Vajon mi lehet a mögöttes elv, ami a halogatást okozza? A megoldás elméletben: mindössze tudatosítani kell, hogy ez a siker egyik legfőbb akadálya. Akkor a kérdés csupán ennyi: Hogyan lehet túllépni rajta a gyakorlatban?

Szerencsés az, aki teljesen mentes a halogatás mentális szokástól. Érdemes megvizsgálni vajon miért és miként szokik rá az elme, hogy halogasson olyan dolgokat, melyeket úgyis meg kell tenni, el kell végezni, vagy éppen el kell engedni. Több éves tanácsadói és tréneri tapasztalatom során megtanultam, hogy vannak olyan jelenségek az életben, amelyeket nem lehet megmagyarázni. Vagyis mindent meg lehet indokolni, és elméleteket is lehet bármi köré gyártani. Meg lehet találni az okokat. Lehet analizálni a személyiséget. S amikor ezek véget érnek pontosan ott vagyunk ahonnét elindultunk.


Viszont ha hagyjuk, hogy az ítélkezés mentes éberség hatására a válasz magától jelenjen meg bennünk, sokkal mélyebb válaszokat kapunk, mint amire valaha is számítunk. Az életet felfedezésnek tekinteni csodálatos játék. Az élet különféle jelenségei elvesztik súlyukat, komolyságukat, s ekkor sokkal könnyebb megtalálni a megoldást, megérteni egy helyzetet, vagy elengedni egy korlátozó szokást.

A nyitott kérdések megfogalmazása, s a rájuk adott őszinte, intuitív válaszok nyújtják a legtöbbet a fent említett jelenségek esetében. Válaszolj a következő kérdésekre magadnak. Az itt adott válaszok pusztán egyszerű megfigyelések, mindössze iránymutató elvek. Ha érdekesek számodra fontold meg őket, de akkor is hagyatkozz a saját válaszaidra, s engedd,hogy valami benned beismerje a halogatás szokásának a káros voltát.

Mibe kerül nekem a halogatás? (pénzügyileg, érzelmileg és lelkileg)

A nem cselekvés néha a legdrágább mulatság. arról nem beszélve, hogy legtöbbször a halogatás egyfajta belső feszültséggel jár. Gyakran több energiát visz el ennek a feszültségnek a kiegyensúlyozása, mint magának az elhalasztott cselekedetnek a végrehajtása.

Várok az alkalmas pillanatra?

Az idő soha nem lesz tökéletesen alkalmas. Más szemszögből viszont mindig tökéletesen alkalmas. A lényeg mindkét nézőpontnál ugyanaz. Kezdj el cselekedni most!

[kapcsolodo_cikkek] 


Melyek a kedvenc „alibi” indokaim a halogatásra?

Az ismert mondás szerint egy közös dolog van a sikertelen emberekben. Tökéletesen ismerik és tudják az eredménytelenség indokait, s kiváló magyarázataik vannak. Ezek nagy vonalakban fedik a halogatás alibi indokait. Nézzünk néhány jogosnak és logikusnak tűnő magyarázat arra, hogy miért halogatunk. Tedd hozzá a saját kedvenceidet, de kérlek ne azért ne hidd el őket teljesen… Példák:
Ha lenne elég….(időm, pénzem, összeköttetésem, tehetségem, bátorságom, stb.)

Ha nem lenne… (kötelezettségem, hitelem, családom, válság, stb.)

Ha fiatalabb lennék… Ha azt tehetném, amit szeretnék… Ha nem tettek volna keresztbe… stb.

Mikor teszem azt, amit szeretnék?

S talán a legfurcsább dolog a halogatásban az, amikor azt nem teszed meg, amire valóban szívből vágysz. Szeretnél megtanulni, kipróbálni megtenni valamit. Az ilyen esetben nézd meg, hogy meg mered –e engedni magadnak a feltétel nélküli boldogságot, s az önfeledt pillanatokat.


Mire várok?

Bármilyen verbális válasz is jelenik meg az elmédben, tudnod kell, hogy az már a halogatást előkészítő vagy megmagyarázó alibi indok. Tudom, hogy kemény dolog belátni, de nincs más út: Beismerni: a halogatás mögött mindig a félelem van. Szembe kell nézni vele, s úgy tekinteni rá, mint egy gondolatra megjelenő szimpla testi reakció, ami majdnem mindig egy elképzelt jövőhöz kapcsolódik. Mindenkiben megjelenik ez az energia néha. Alakítsd ki magadban azt a szokását a sikeres embereknek, hogy nem lebénulnak és halogatnak a félelem megjelenésekor, hanem áttranszformálják azt az energiát éberséggé és tudatossággá. Vagyis a a tudatos teremtés legfőbb üzemanyagává. Vagy ha ez nem sikerül teljesen, akkor legalább tudnak nevetni emberi gyengeségeiken.

Viszont tudd. A legtöbb ember mindig vár a megfelelő időre, amikor eljön az alkalom. S nem teszik fel a kérdést: „Lehet, hogy el sem jön? Akkor mi lesz?