Töltött kellevelek cseh módra

Sóval és őrölt borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a tojás sárgákat, jól össze-dolgozzuk és hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét. A leforrázott kelkáposztaleveleket tiszta asztalkendőre sorban lerakjuk és rákenjük a hústöltelék egyik felét.

sertéshús
50 dkg
füstölt szalonna 10 dkg
zsír 5 dkg
vöröshagyma 5 dkg
zöldpetrezselyem 1 cs.
zsemlemorzsa 5 dkg
tojás 3 db
kelkáposzta 1 kg
sárgarépa 10 dkg
fehérrépa 10 dkg
fokhagyma 2 gerezd
Karaván sajt 20 dkg
köménymag
őrölt bors, só

Elkészítése:
A sovány sertéshúst enyhén sós vízben puhára pároljuk, kihűtjük és a füstölt szalonnával együtt ledaráljuk. Kevés zsírban finomra vágott vöröshagymát pirítunk és az apróra vágott zöldpetrezselyemmel együtt a ledarált húshoz keverjük. Sóval és őrölt borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a tojás sárgákat, jól össze-dolgozzuk és hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét. A leforrázott kelkáposztaleveleket tiszta asztalkendőre sorban lerakjuk és rákenjük a hústöltelék egyik felét. Ismét kelkáposzta leveleket rétegezünk, amelyre rákenjük a hústöltelék másik felét. Az asztalkendő segítségével rúd alakúra összecsavarjuk és zsineggel rögzítjük. A sertéshús párolásából visszamaradt lébe karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, fokhagymát és köménymagot teszünk, felforraljuk és beletesszük a kelkáposztagöngyöléket. Mérsékelt tűzön, letakarva egy órán át pároljuk. Ezután az asztalkendőből kibontjuk, felszeleteljük és gazdagon meghintjük reszelt Karaván sajttal. Külön tál-ban tejfölös gombamártást adunk hozzá.