Miért van szükség a tavaszi nagytakarításra?

Húsvét közeledtével elkerülhetetlen az évente ismétlődő rituálé, a tavaszi nagytakarítás. A nagytakarítás a megújulás szimbóluma is, amikor a téli hónapok után felkészítjük a lakást a melegebb, világosabb napokra.

Ugyanakkor egészségügyi szempontból is fontos ez, mert ilyenkor a könyvek leporolásával, a szekrények mögötti területek portalanításával olyan munkákat is elvégezzük, amiket a heti takarításnál nem. A portalanítással pedig csökkentjük az asztma és allergia kialakulásának lehetőségét is.

A XXI. században a tavaszi nagytakarítás jelentősen megváltozott az elmúlt évekhez képest a modern készülékek segítségével, melyek igazodtak elfoglalt életmódunkhoz. Mivel az utóbbi tíz évben megduplázódott az asztmások száma Európában, és mivel az átlagember idejének 90 százalékát zárt térben tölti, létfontosságú a tisztán tartása és az allergiát kiváltó anyagok minimális szintre szorítása. A levegőben található részecskék 99,9 százaléka (pollen, dohányfüst, állati hámfoszlányok, penész spórák) szabad szemmel nem látható. Egy alapos takarítás jelentősen csökkenti ezeknek az anyagoknak a mennyiségét.

Hogyan bánjunk el a porral?
- Alaposan porszívózzuk le a tárgyakat és függönyöket is (ha van rá módunk, cseréljük le a téli, sötét függönyöket, ágytakarókat világos, nyárias színekre).

- Alaposan takarítsuk ki a sarkokat és a réseket, mivel ezekre a területekre szorul be a legtöbb por. Használjuk porszívónk kiegészítőit, hogy hatékonyabban tisztíthassuk a nehezen elérhető helyeket, a lámpaburákat, képkereteket stb.

- Porszívónk kefe kiegészítőjével óvatosan poroljuk le a hűtőszekrény hátsó részén lévő port.

- Mielőtt hosszas sikálásba kezdenénk, hogy a szőnyegekben lévő foltokat eltávolítsuk, lazítsuk fel és törjük le a kemény részeket, majd egy nedves fehér ronggyal törölgessük le a maradékot.

- Szakítsunk időt az ágymatrac összes oldalának kiporszívózására. Így kevesebb poratkával kell majd együtt aludnunk.

- Figyeljünk arra, hogy porszívónk kitűnő állapotban legyen; felületének rendszeres tisztítása mellett ekkora takarítás előtt cseréljük ki a porzsákot a készülék teljesítményének növelése érdekében.

- Amikor elővesszük a nyári ruhákat, a mosógépben öblítsük át azokat, hogy megszabaduljunk a tárolás alatt felgyülemlett portól.

Kép: piqs.de Stefano Mortellaro: clean
Mit tegyünk a konyhában?
- Engedjük le fagyasztónkat, mivel a lerakódott jég jelentősen megnöveli a fogyasztást. Egy 5 mm-es jégréteg 30 százalékkal növeli meg az energiafogyasztást.

- Sima ecettel tisztítsuk meg a hűtő belsejét úgy, hogy a rekeszeket egyenként vegyük ki és tisztítsuk le.

- A penészképződés megelőzésére tisztítsuk le azokat a felületeket ecettel, melyek étellel érintkeznek.

- Ha azt szeretnénk, hogy készülékeink metálfénnyel csillogjanak, külsejüket dörzsöljük be autóviasszal. Ez a kisebb karcolásokat is lefedi.

Családi ügy
Bármennyire is nem akaródzik, de próbáljuk meg jó kedvvel végezni a tavaszi nagytakarítást, egy jó tempós zene sokat segíthet a lendületen, és ez a munka testmozgásnak sem utolsó; egy óra alatt ablaktisztítással egy 60 kg testsúlyú nő kb. 208, padlómosással 377, kertészkedéssel 416, kocsimosással 195 kalóriát égetünk el! A takarításba azonban a legjobb, ha bevonjuk az egész családot, így a tavaszi megújulásból ők is kivehetik részüket.

TIPP:
1. Szórjon sütőport a szőnyegre, mielőtt elkezdené porszívózni, így a szagot is eltüntetheti.
2. Babaolajjal eltávolíthatók a tárgyakról az árcímkék után maradt foltok.
3. Fehérítő és víz azonos arányú keverékével könnyen eltüntetheti a makacs penészt, rozsdát. Gyermekektől távol tartandó!
4. Ha kávé filterrel mosunk ablakot, biztos, hogy nem maradnak csíkok.

bzs