A legmodernebb eljárások a lyukas fogak kezelésére

A lézerfény fogászati alkalmazása csupán pár évtizede kezdett elterjedni, de mára az egyik legkedveltebb technológia mind a fogorvok, mind a páciensek körében. A lézer egy energiában gazdag fényköteg, a fényhullámok frekvenciája és a lézer teljesítménye alapján különböző fajtáit különíthetjük el.

A mai modern fogászat területén a lézeres fogkezelés, mint fájdalommentes, érzéstelenítő injekció nélkül is elvégezhető eljárás van jelen, előnyeit mind a fogmentő, mind az esztétikai fogászat, mind a szájsebészeti beavatkozások terén hasznosítani tudjuk.

A lézerfény olyan helyeket is képes elérni, melyeket a hagyományos fogorvosi eszközökkel nem tudunk megközelíteni. Cikkünkben áttekintjük, hogyan van segítségünkre a lézeres fogászat szájüregi és fogbetegségek esetén, valamint kitérünk a szuvas fogak lézeres tömésére is.

A fogszuvasodás a fog kemény szöveteinek roncsolódása, mely folyamatot időben meg kell állítani, különben a folyamat a fogfelszínről a fogbél felé haladva foggyulladást okozhat, s akár a fogak elvesztéséhez is vezethet. Időben történt beavatkozással a folyamat visszafordítható. A legapróbb fogszuvasodást is el kell távolítani, mert ezek az apró lyukak szabad utat nyitnak a fog további roncsolódásának. Ha a szuvas terület tovább növekszik, eléri a fog belsejét, a dentint, akár gyökérkezelés, vagy ha a fog már nem menthető meg, akkor foghúzás is szükségessé válhat. A fogszuvasodás szabad szemmel is látható, apró barna, sötét foltként a fog felszínén. Nagymértékű szuvasodás akár nyelvvel is érezhető.

A fogszuvasodás mértékétől függően többféle eljárás létezik a fog eredeti állapotának helyreállítására. A leggyakoribb a fogtömés, amikor különböző tömő anyagokat a fogba helyezve állítjuk helyre a sérült fog integritását. Ha túl nagyfokú a fog sérülése és fogtöméssel már nem állítható vissza a fog struktúrája, fogművek készítéséhez folyamodik a fogorvos.


A fogszuvasodás kezelésére a legmodernebb eljárás a lézerfogászat. A lézeres fogászat gyors, fájdalommentes, a klasszikus fogfúrót nélkülöző, mi több érzéstelenítő injekció nélkül is elvégezhető beavatkozás. Nagyon hatásos a lézeres fogászati beavatkozás a fogszuvasodás olyan eseteiben, amikor a szuvasodás eléri az ideget, de még él az ideg. Ilyenkor a lézerrel életben tartható az ideg, és gyógyszeres kezeléssel kiegészítve a fog betömhetővé válik.

A lézeres fogfúrás során ép foganyag vesztése nélkül kizárólag a szuvas terület eltávolítása is megoldható. Ez a hagyományos fúróval történő fogfúrásnál nem garantálható. A hagyományos fúró hőt termel és rezgést kelt, mikrorepedéseket okoz a fogzománcon, mely a baktériumok bejutásának melegágyává válhat. Ezzel szemben a lézeres fogfúrás nem okoz sérülést az ép foganyagban, nincsenek láthatatlan repedések, azaz maximálisan védve van az ép foganyag. További előnyként említhető a lézeres fogfúrás javára, hogy a lézer vegyi anyagok használata nélkül a tömésre előkészített üreg kialakításakor egyúttal fertőtleníti a foganyagot és az üreget, ezáltal szervezetbarátabb is az eljárás.

Megemlítenénk, hogy a lézeres fogtömésen túl a lézer használata a fogászatban egyéb betegségek kezelésére is alkalmazható, mint nyálkahártya felszíni betegségei, szájfekélyek, afták, szájbetegségek, mint pl. herpesz, fogágybetegségek stb. De hasznos a lézer használata gyökérhártya-gyulladás esetén, valamint foghúzást követően a sebgyógyulás elősegítésére. A lézerfény tehát számos jótékony tulajdonsággal bír, melyek nagyon jól kihasználhatók a fogászatban is. Lézeres fogászat