Pisztráng vajban sütve, gombával

Be kell vallanom, hogy amint elkészültem a vajban sült pisztrángommal, szépen előkészítettem, tálaltam a fotózáshoz, annyira rápörögtem az illatokra, a látványra, hogy elfelejtettem a végeredményt lefotózni. Itt vannak az előkészület fotói. Hétvégén kénytelen leszek újra elkészíteni, hogy a tálalásról is legyen kép. Nem bánom, mert a pisztráng az egyik kedvenc halam.

Hozzávalók:

• személyenként egy pisztráng
• 2 citrom
• 1 kisebb fej fokhagyma
• 1 marék kakukkfű
• 10 dkg vaj
• só
• bors
• 2 dl tejszín

Elkészítése:

A megtisztított pisztrángokat ferdén beirdalom, de úgy, hogy a szálkákat ne vágjam el. A vajat sóval, borssal és a kakukkfű felével, amit elmorzsoltam, vagy aprítottam, sima, krémes állagúra keverem. Egy hőálló edény aljába teszem a maradék kakukkfüvet, rá az egyik citrom 2-3 mm-esre szelt karikáit arra a késlapjával összenyomott fokhagyma gerezdeket.

A pisztráng egyik oldalát és a belsejét bekenem a fűszeres vajjal, majd beleteszem az edénybe a citromszeletekre. A halacskáim belsejébe is rakok egy egy fokhagyma gerezdet, amit félbe vágtam. Mellé 2-2 citrom karikát. majd bekenem a kimaradt oldalát is a fűszeres vajjal. A megtisztított gombákat rárétegezem, majd megkenem, megtöltöm a maradék fűszeres vajjal. A gomba lesz a köret. Kb. 25 perc alatt készre sütöm előmelegített sütőben.
A keletkező fűszeres szaftot leszűröm egy serpenyőbe, tejszínnel sűrítem, és ez lesz a mártás.