3 biztos tipp a sikeres önéletrajzhoz

Mindenkivel előfordulhat, hogy új állást kell keresnie. De ne kövesd el azt a hibát, hogy egyszerűen elküldöd a régi életrajzodat a kiszemelt álláshirdetésre. Hiába részletes, az önéletrajzod, amely hatásosan mutatja be a készségeidet, a képességeidet, ha három alapkövetelménynek nem felel meg: 1. legyen érthető, 2. legyen hibátlan, 3. legyen naprakész. Így lehet csak esélyed arra, hogy másodszor is ránézzenek a jelentkezésedre és behívjanak egy interjúra.

Lehet, hogy elvesztetted az állásod, munka nélkül vagy. Esetleg van állásod, de nem szereted, talán új utakra vágysz.

Ilyenkor az egyik első lépés, hogy előveszed az önéletrajzod és elküldöd a kiszemelt álláshirdetésre.

De ne kövesd el azt a hibát, hogy egyszerűen előhúzod a régit és elküldöd a hirdetésre. Ez ugyanis biztos út a kudarcok begyűjtésére.

Az önéletrajz ugyanis a te reklámod, az első benyomás, amit rólad látnak – ezért biztosra kell menned!

Abban nem lehet vita köztünk, hogy a munkakeresés kemény és gyakran főállású munka.
A HR vezetők, álláshírdetők gyakran több száz önéletrajzot is kapnak egy-egy álláshirdetésre.


Hosszan beszélhetünk arról, hogy mi mindent tartalmazzon az önéletrajzod.

Dióhéjban a következőket:

• tanulmányokat,
• célokat,
• eredményeket,
• képességeket,
• tapasztalatokat.


Ahhoz, hogy esélyed legyen, hogy legalább másodszor is ránézzenek a jelentkezésedre ezt a három tippet mindeképp használd.


 
1. Légy egyszerű!

Könnyen elveszhet az ember a jobbnál jobb tanácsok között, amit az interneten találsz vagy szakértőktől hallasz az önéletrajzírás kapcsán, de egyet soha ne veszíts szem elől. A cél az, hogy könnyen és gyorsan megtalálja az olvasó az értékeidet, erősségeidet.

• Az önéletrajzod legyen áttekinthető szellős!
• Használj felsorolásokat!
• Kerüld el a hosszú, cirkalmas mondatokat.
• A legfontosabb információk legyenek az első oldal tetején.

2. Légy hibátlan!

Meglepődnél, hogy hány önéletrajzot kaptam tele helyesírási és nyelvtani hibákkal.
Lehet, hogy a személyes találkozón meg tudnád győzni a HR-est, hogy precíz és alapos vagy. De valójában először papíron találkoznak veled. Ha az önéletrajz hibáktól hemzseg, zavaros, miért is hinnék el, hogy te egy precíz, megbízható munkavállaló vagy.
Első lépésként használd a helyesírás ellenőrzőt! De ez nem elég! Nézd át többször, és kérj meg valakit, hogy ellenőrizze gondosan a jelentkezésedet. A saját hibánkat sajnos gyakran nem vesszük észre, hiába olvassuk át hatszor, de egy külső olvasó könnyen felfedezi.

3. Légy naprakész!

A legtöbb ember jó esetben nagy gonddal elkészít egy önéletrajzot, majd azt hiszi, itt véget ért a feladat. De az álláskeresés folyamatos munkát igényel.
Sokszor hallom az interjún, hogy itt is dolgoztam, ilyen munkát is végeztem, de nem írtam be az önéletrajzomba, mert azt még tavaly írtam. De ha nem írod be a legfontosabb tapasztalataidat, akkor honnan tudja az olvasó, hogy te vagy a legalkalmasabb jelölt.
Minden pályázathoz írj személyre szabott önéletrajzot, ami pont arra annak a vállalatnak, HR-esnek szól. Mást emelj ki az egyik, és mást a másik jelentkezésnél.
A legjobb módszer az, ha írsz egy nagyon részletes, mindenre kiterjedő alap-önéletrajzot, és ezt módosítod minden alkalommal a hirdetés alapján.

Mint HR-es önéletrajzok százait olvastam, amelyek hibásak, zavarosak és elavultak voltak. 10-ből 9 jelentkezésnél találtam valami hibát a fentiek közül.

Legyél te a legjobb 10% között, akiknek az önéletrajzát érdemes kétszer is elolvasni.


Ha valóban hatásos önéletrajzot akarsz, fordulj bátran hozzám.