Tökéletesen könnyű rizsfelfújt, rizskoch

Ki ne ismerné a rizsfelfújtat, avagy a rizskokochot? Szerintem a madártejhez hasonlóan nincs olyan felnőtt vagy gyermek, aki ne szeretné.

Hozzávalók:

330 gramm rizs
450 ml víz
550 ml tej
1 kanálka vaj
leheletnyi só
150 gramm cukor
5 tojás
3 vaníliás cukor
300 gramm vaj

Elkészítése:

A vizet odateszem melegedni, közben egy kanál vajon megmelegítem a rizst. Amikor már a rizs átmelegedett hozzáadom a meleg vizet. Amint a vizet elfőtte, hozzátöltöm a meleg tejet, egy leheletnyi sót, és gyakori kavargatás mellett krémesre főzöm. Gömbölyű rizst használok, és nem mosom meg. Szerintem, így krémesebb lesz.

A megfőtt rizst hagyom kihűlni. Nem kell, hogy hideg legyen, csak addig, hogy langyossá hűljön. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a vajjal, cukorral, vaníliás cukorral kikavarom, éppen csak addig, hogy majdnem habosodni kezdjen. A fehérjét kemény habbá verem. A kikavart sárgáját elkavarom a rizzsel, majd a keményre vert tojás fehérjét is hozzáadom, apránként, óvatosan kevergetve.

Az előre kivajazott, zsemlemorzsával hintett tepsibe borítom. Előre melegített sütőben, 150 fokon 45 perc alatt készre sütöm. Csináljunk tűpróbát.

Tálaláskor lekvárral, vanília sodóval, fahéjas cukorral, ízlés szerint bármivel tálalhatom.