Milyen lehet szülők nélkül, kolostorban felnőni?

Hogyan kapcsolódik össze a színek világa, a rajzolás és az önismeret a Dévai gyermekotthonban? Van egy team, aki megfordultunk már pszichiátrián, Indiában, Tibeti menekült otthonban és a Szegedi fegyházban is. Elképesztő eredményeket érnek el. Most után Déván alkalmazták a rajzolás és a képi kifejezés terápia színes és változatos módszerét! Ismerjük meg őket! Akit Csaba testvér érdemesnek tart, azokat biztosan érdemes …

A Színesebb Világért Önkifejezést Támogató Nemzetközi Egyesület beszámolója

Két éve Szegeden volt lehetőségünk személyesen is találkozni Böjte Csabával. Ott, akkor jött azonnal a döntés, hogy Déván is van helyünk.

Érkezésünkkor, csillogó szemek, ölelések, kedves-mosolygós gyermek arcok fogadtak. Két perc alatt közvetlen kapcsolódtak a gyerekek, mire feleszméltem már az ölemben ült egy aprócska kisfiú. Ölelt és bújt. Úgy éreztem álomvilágba csöppentem. Nem, ez a dévai valóság. Szeretet és bizalom. Talán ez a két legmeghatározóbb kifejezés, amit ott első nap tapasztalhattam.

Aztán reggel kezdődött a rajztanfolyam

Többen elmondták bemutatkozáskor, hogy nem tudnak rajzolni és nem is tudják, hogy mi fog itt történni, de ők nem hiszik, hogy képesek megtanulni.
A nap folyamán, ahogy haladtunk a gyakorlatokkal néhányan úgy gondolták, ha túl nagy kihívás egy feladat, akkor abba hagyják és akár nem csak a feladatot, hanem a folyamatot is. Egy éppen távozni készülő lánykát megkértünk egy játékban való részvételre. A játék lényege az volt, hogy mindenki mondjon valamit a lánynak távozása előtt. A fiatalokból áramlott a bölcsesség és a soron következő egyik nevelő ezt mondta: Ti azért vagytok tt Déván, mert a szüleitek valamit feladtak. Ezt a hibát Ti ne kövessétek el!
Ez a mondat nagyon betalált a résztvevőknél és persze megérintett bennünket is. A lányka maradt. Végig velünk volt.


Mélyen megérintett a mondat igazsága, hogy minden döntésünknek következménye van!
Az ő szüleiknek volt egy döntése, amelynek következményeként a gyermekek életük első 18 évét a szülők közelsége helyett, mások gondoskodó szeretetében élik meg.
Az a hit és szeretet, amit Csaba testvér sugárzik a környezetébe, természetesen nagy hatással van a fiatalok gondolkodására is.
Nagy szeretettel és tisztelettel beszélnek és cselekednek egymással és a felnőttek irányába.
A szüleiket elfogadják úgy, ahogy vannak, úgy, ahogy cselekedtek, hisz érzik, hogy pont azt tették és pont azt teszik szülőként, amit az adott helyzetben képesek/vagy képesek voltak tenni. Hálásak is azért, hogy itt, Csaba testvér biztonságot adó otthonában nevelkedhetnek fel.

A Dévai gyermekotthonnak sok szereplője van, de kettőt kiemelnék: a gyerekeket és a nevelőket. Két szobás lakásban 10 gyermeket nevelnek, gondoskodnak róluk, ez igazán napi 24 órás szolgálat, az év minden napján. A nevelők maguk is szeretnének új élményeket megélni és szeretnének folyamatosan fejlődni. Így aztán együtt töltődött az ifjúság és néhány nevelő a képzések alkalmával.


Az alkotás csendje beköszöntött hozzánk a terembe és a negyedik nap végére megszülettek a Csodák! Felismerhető portrék!
Jó volt látni, ámulatukat, ahogy kinyílik a világuk önmaguk számára és belátnak a saját magukhoz vezető ajtón, hogy ott még olyan tudások, képességek vannak, melyeket maguk sem hittek el. A rajzolás élmény számukra, úgyis hogy nyugalmat, csendes elvonulási lehetőséget és alkotó élményt ad nekik.

Néhány visszajelzés a résztvevőktől:

“Nekem ez a tanfolyam nagyon nagy szükségemre fog lenni majd az életben, mivel nem csak rajzolni vagy másképpen látni a dolgokat, hanem magamban is megtanultam nagyon mélyre ásni és tudjam, hogy mire vagyok képes. Megtanultam bízni magamban. Köszönöm szépen.” L. (16)

“Újra úgy érzem, tudom, hogy képes vagyok rá! Nem csak rajzolni, hanem mindenre! Úgy érzem magam, mintha újraszülettem volna egy olyan ésszel, akarattal, ami erős és mindent legyőz! Csodálatosak vagytok! Köszönöm!” A. (16)

Most néhány hét múlva, november 19.-én ismét megyünk Dévára tanfolyamot tartani az ifjaknak. A gyermekotthonban, a családoknál a segítség mindig jól jön! Amennyiben bárki szeretne tanfolyami részvételével vagy egyéb módon hozzájárulni a gyerekek teljesebb életéhez, most itt a közvetlen lehetőség.

Bővebb információ 
www.rajztanfolyam.com
info@rajztanfolyam.com
06-30-280-90-90

Színesebb Világért Önkifejezést Támogató Nemzetközi Egyesületünk célkitűzése, hogy speciális helyszíneken, speciális életkörülmények között élőknek vigyük el az önismeret élményalapú, alkotó formáját.

Bajczi Marianna és Zabó Kitti