Felké-szülés? Hogyan? Minek?

Egy gyermek érkezése nagy csoda egy család életében. Sok-sok apró kérdés, öröm, aggodalom, szépség, szorongás, nevetés, feszültség, egység és kétség forrása. Rengeteg olyan kérdés merül fel az anyára menendőben, amire addig sosem gondolt, sőt, olyan átalakuláson megy át a teste, a lelke, az érzelmei, amire gondolni sem mert sosem.

 Az anyaság egy hihetetlenül nagy transzformációs erő, ami kirepít egy másik világba, felemel a csillagok közé, családi galaxis őrzővé válsz, vagy anyatigrissé, időnkét visszazuhansz, elbizonytalanodsz, de mindenképp egy életre szóló kalandban részesülsz.

Szüléstámogatóként rengeteg kisbaba érkezésénél lehettem jelen. Ez egy olyan kegy, amiért nagyon hálás vagyok az Életnek, mert leírhatatlan élmény az élet kapujában tisztelegni. Láttam gyors és maratoni szülést, támogattam hagyományos, négykézlábas spontán szülést, ikreket, farost, császármetszést. Fogtam anyák kezést és tettem rájuk borogatást kórházban, születésházban és otthon egyaránt. Volt olyan szülés, ami nekem a non plusz ultra érzését hozta, az anyát viszont elbizonytalanította és olyat is láttam, hogy az anya megérkezett, kivirult, megérett egy szülés alatt. Megtanultam egy nagyon fontos szabályt. A szülés minden szülő nő és család életében megismételhetetlen élmény, aminek élethosszig tartó eredményei vannak. Legyen az pozitív vagy akár negatív. Mennyivel könnyebb lenne az anyaság, ha azt pozitív élmények indítanák útjára és nem félelmek, kiszolgáltatottság esetleg traumák. Nem mindegy, hogy a szülés útjára mit pakolunk be a hátizsákunkba. Rengeteg az elvárás, ilyen-olyan-mindenféle szülésről olvashatunk, hallhatunk, mindenki megmondja számunkra a tutit és kevesen kérdezik meg, hogy mi, anyák, várandósok mit is szeretnénk? Hogyan? Merre? Mikor?


Hogyan lehet megfelelő csapatot találni, akiben megbízhatunk, akire rábízhatjuk gyermekünk érkezését, aki méltó alázattal fordul az átgondolt érveink és óhajaink felé. Aki személyreszabottan ránk és gyermekünkre figyel és nem a rutin vezérli döntéseit. Mennyire nézzünk körül a kórházválasztáskor? Lehet-e bababarát vagy jó a sima? Vagy van-e olyan egészségügyi javaslat, amit megfontolva utaznunk kell, hogy a baba ellátása megtörténhessen? Meg tudjuk-e tenni az első lépéseink a felnőtté válás folyamatában, ahol magunk és gyermekünk egységét fókuszba helyezve elmondjuk vágyainkat, elképzeléseinket és információt gyűjtünk a döntéseink megalapozásához?

Szerintem egy szülésfelkészítő az anatómiai ismeretek mellett az anyát érzelmileg segíti olyan állapotba kerülni, amiben megélheti az egységet, a leválást és rápillanthat az anyaság első pár hetére. Segít olyan testhelyzeteket, mozgásokat tanulni, amik a pocak kényelmetlenségeit ellensúlyozzák, segít abban, hogy kapcsolódjon babájához és párjához. Megmutatja azokat a nélkülözhetetlen hozzávalókat, amik a kisbaba ellátásához eszközként szolgálhatnak és azokat is, amire sosem lesz szüksége. Felészíti azokra a pillanatokra, amikor szülés után otthon, egyedül váratlan helyzetekre kell egy csecsemővel megoldást találnia. Megtanulja a vajúdás, szülés, gyermekágy és szoptatás alapelveit, működési mechanizmusait és ráérez arra a dinamikára, ami összeköti őt az ösztöneivel, hogy megtalálja a saját, belsőjében megfoganó megoldásokat. Rámutat arra, hogy az anyaság örömforrás és nevetés, ha megtanul lazítani a kereteken és beleolvad szíve szeretetébe.

Ez az általam összerakott tematika váza. Ha csak benéznél valamikor, jöhetsz egy-egy alkalommal is, ha mindenhéten csatlakozol, 6 héten át, egyedül vagy pároddal, úgy is jó. Ahogy te szeretnéd, a Te szülésedért, a Te anyaságodért, a Te élményedért.

Bejelentkezés: 06306404061 vagy reka@dezsireka.hu. Csoportjaink folyamatosan Budapesten és Szombathelyen, alkalmanként 1,5 órásak.