Az élet nem habostorta? - Rajtunk áll, mi sütjük!

A haverunk beállított a minap félrészegen (na jó, volt az háromnegyed is), de még tudott valamennyire beszélni, és dőlt belőle a panasz, hogy elege van belőle a feleségének. Rá se hederít, nem foglalkozik vele, mert "új pasija van". Ugyanis fiúk született, akire a srác valóban féltékeny lett, mert nem tudta, hogy ilyenkor a nők értékrendje megváltozik, elsősorban csak a gyerekkel tudnak foglalkozni, törődni, és átmenetileg valóban megváltozik a férjükhöz való viszonyuk.

István és Anna igazi álompár volt, minden barátjuk szerint tökéletesen összeillettek. Minden jel arra mutatott, hogy felhőtlen kapcsolatban fognak élni, hiszen az isten is egymásnak teremtette őket. Nem telt el azonban egy év sem, amikor kezdték úgy érezni, mintha eltávolodtak volna egymástól.

A férfi sokat dolgozott, sok munkát vitt haza. Amikor Anna hiányolta az együtt töltött időt, a beszélgetéseket, István átölelte, és a karrierjére hivatkozott. Anna azonban sértődötten eltolta magától. Egyre kevesebb lett az intimitás és több a veszekedés. Nőtt a feszültség, miközben egyre kevesebbet beszélgettek és a szex is egyre ritkább lett közöttük.

Anna teljes elkeseredésében elhatározta, hogy segítséget kér. Párterápiára akart menni, de István nem volt hajlandó vele menni, hiszen nem beteg, minek menjen pszichológushoz? Akkor Anna hallott a párkapcsolati tanácsadásról, a meditációról, ami nem párterápia, de mégis képes arra, hogy rendbe hozzon egy romba dőlt párkapcsolatot. Így talált meg minket.

Kiderült, hogy nincs más baj, csak nagyon rosszul kommunikáltak egymással. Nem beszéltek egymás szeretetnyelvén, nem tudták hogyan fejezzék ki szeretetüket egymás iránt. Annának leginkább arra lett volna szüksége, hogy a férje figyeljen rá, beszélgessen vele, teljes figyelmével forduljon felé. István viszont azt szerette volna, hogy a felesége kényeztesse, simogassa, ölelgesse. Azt mondta Anna érintésének hiánya tette őt visszahúzódóvá. István sohasem mondta Annának, hogy mennyire szeretné, ha hozzábújna, pedig mindennél jobban vágyott az ölelésre, simogatásra. Mióta megtanulták egymás szeretetnyelvét, és még néhány apró kommunikációs „trükköt”, újra álompár lettek, és már a babát tervezgetik.


Tomi és Vicuska 2 éve voltak házasok, mikor megszületett Picuri. Imádták egymást, mindketten akarták, várták a Babát. Büszkén és boldogan tértek haza a kórházból. Otthon kissé tanácstalanul néztek egymásra, Tomi alig merte kézbe venni a babát, de kivett pár nap szabadságot, és mindenben segített. Aztán visszament dolgozni, és Vicuska magára maradt. Még gyakorlatlan anyuka volt, alig tudott megbirkózni tengersok dolgával. Nappal minden percét, gondolatát a kisbaba kötötte le, este semmi másra nem vágyott, mint alvásra. Pedig Tomi már igencsak ki volt éhezve az intimitásra, a szexre. De Vicuska mindig hulla fáradt. Pedig azelőtt olyan jó volt a szex, Vicuska is mindig akarta. Nem lehet, hogy amíg ő nincs otthon van valakije?

Tomi és Vicuska házassága majdnem tönkrement attól a ciklushatár válságtól, ami szinte minden kapcsolatban bekövetkezik, a kisbaba születésekor. Hiszen ekkor válik a fiatal pár családdá. Számos férfi ilyenkor mintegy „rivalizálni” kezd gyermekével. Hiszen úgy érzi – talán nem is teljesen alaptalanul – hogy kiszorították az asszony szívéből, lejjebb került a családi ranglétrán. Mindenesetre – bár az asszony egész nap otthon van – nem várja este tisztes vacsora, az éjszakai intim együttlét helyett is szoptatás, pelenkázás tölti ki az időt. Kibillen tehát az a házastársi egyensúly, amit a pár eddig kialakított.

Azok a párok, akik a megelőző időben megtanulták, hogy szabadon kifejezzék érzéseiket, gondolataikat, azok rendszerint az új feladatokat, problémákat is meg tudják beszélni, meg tudják oldani, és hamarosan kialakul egy új egyensúly. Másoknál elindul a romlás folyamata – és ki tudja hol áll meg. Szerencsére Tomiék párkapcsolati tanácsadóhoz – hozzánk – fordultak, és helyreállt a családi béke és boldogság.


 
Tivadar és Edit egy másik ciklushatár-válság miatt jutott el csaknam a válásig. Tivadar nem tudta elfogadni kamaszodó fiainak önállósági törekvéseit. Zavarta, hogy „állandóan a barátaikkal csavarognak, visszafeleselnek, mindenről megvan a saját véleményük, nem tisztelik az apjukat.” De az még jobban, hogy a felesége a fiúkat védte, mondván: természetes, hogy önállósodnak, szórakoznak, hiszen most fiatalok. Az is baj volt, hogy Edit felszabaduló idejében (hiszen már nem kellett sportra, különórákra hurcolni a fiúkat) tanfolyamokat végzett, és vezető állásba került. Így már ugyanannyit – sőt, a bónuszokkal együtt többet – keresett, mint Tibor, viszont alig maradt ideje a házimunkára. Tibor úgy érezte, hogy a felesége önző, csak a saját karrierjével törődik.

A párkapcsolati tanácsadás során megismerték a párkapcsolatok ciklusait, segítettünk nekik megfogalmazni, kimondani a problémákat. Oldottuk a feszültségeket, felszínre hoztuk a ki nem mondott vágyakat és hiányérzeteket. Nemegyszer „tolmácsolunk” vagyis lefordítottuk a félreértett szavakat. Sikerült visszaidézni a „régi szép napokat”. – Azóta újra „randevúznak”, közös programokat csinálnak, miközben Tibornak a fiaival is sokat javult a kapcsolata.

Ha többet akarsz tudni a párkapcsolatokról, látogasd meg az oldalunkat>>

Néha nincs más oka a kapcsolat elszürkülésének, mint a megszokás. Minden nap rengeteg a munka, felelősség, a rutinfeladat. Viszik a gyerekeket úszni, német órára, hegedű órára, tornászni. Van, hogy hetek telnek el köztük beszélgetés nélkül, és már úgy mennek el egymás mellett a konyhában, mint az idegenek. Nem, nem is mint az idegenek, hanem inkább mint a testvérek. Nem figyelnek oda a másikra, kifogy a lendület, az erő, az energia a kapcsolatból.

Mindez nem más, mint a jóhoz való hozzászokás
(a boldogságkutatás szaknyelve roppant elegánsan hedonikus adaptációnak nevezi). Ez a jelenség annyira általános, hogy rengeteg párkapcsolat, házasság ellaposodásához – sok esetben szakításhoz vagy akár váláshoz – vezet. De ha a párok ennek tudatában lennének, akkor meg lehetne előzni a hanyatlást, vagy ha már bekövetkezett el tudnának indulni a megújulás felé. Mindkettőben segíthet a párkapcsolati tanácsadás.


A fentiekből láthatod, hogy a párkapcsolati tanácsadás hihetetlen javulást hozhat a párok családok életminőségébe. Saját terápiás, mediációs és coaching gyakorlatunk azt mutatja, hogy nő az igény a párkapcsolati tanácsadás iránt. Ezért döntöttünk úgy, hogy sok éves tréneri, tanácsadói és felsőoktatásban eltöltött oktatói tapasztalatunkkal 100 órás Párkapcsolati Tanácsadó Képzést indítunk.

Olyanoknak, akik többet akarnak tudni a párkapcsolatokról, hogy megelőzhessék saját kapcsolatuk hanyatlását, és ezen felül segíteni tudjanak másoknak, hogy azok boldogabb, kiegyensúlyozottabb, sikeresebb kapcsolatban éljék le további életüket.

Mi ketten hiszünk abban, hogy missziónk van, amit egyedül nem tudunk betölteni. Tudásunkat, élettapasztalatunkat, és a szerelmünk adta élményeket felhasználva tovább akarjuk adni mindazt, amit tudunk.

Azt szeretnénk, hogy a párok ne várják meg, amíg menthetetlenné válik, kiürül a kapcsolat, hanem idejében forduljanak szakemberhez segítségért. Ehhez tanácsadók kellenek. Hiteles, jó tanácsadók. Ha akarod, az lehetsz. Tőlünk megtanulhatod.

A képzésről részleteket itt találsz >>

Hogy ezt ne csak mi állítsuk magunkról, álljon itt egy hallgatónk – Wohner Györgyi – véleménye a legutóbbi kurzusról:

Szeretném figyelmetekbe ajánlani az alábbi lehetőséget.
Ha szeretnél többet megtudni a párkapcsolatok működéséről... Ha úgy érzed, néha jól jönne egy kis segítség a mindennapok boldogabb megéléséhez... Ha érezted már úgy a párkapcsolatodban, hogy valami nem olyan jó, mint régen és szeretnéd megérteni az okát és megtanulni megjavítani... Ha úgy érzed, van még mit megtanulnod saját magadról... Ha volt már olyan, hogy épp nem érezted a szeretetet a párod iránt... és módod van minderre pénzt és időt szánni, akkor ezt a 100 órát Neked találták ki.
Én tavasszal részt vettem ezen a képzésen, és ha tehetném, újra csatlakoznék.Néhány téma - csak érdekességképpen, a teljesség igénye nélkül - amiről szó lesz: