A túlsúly, mint védőpajzs

A túlsúlynak, elhízásnak számos oka lehet, a genetikus hajlamtól, a hormonális tényezőkön át az energiaegyensúly felborulásáig, de nem elhanyagolható, sőt talán a leggyakoribb, a lelki tényezők - és köztük a párkapcsolati problémák - szerepe sem. Ennek illusztrálására álljon itt két történet: az egyik egy férfi, a másik egy nő példája. Az ok hasonló, de mégis egész más.

István (48 éves, 177 cm. magas, 112 kg) egy nagyvállalat gazdasági igazgatója. Infarktusát követően keresett fel bennünket. Elmondása szerint a munkájával járó gyakori fogadások, hivatalos vacsorák akadályozták meg mindig abban, hogy fogyókúrába kezdjen. A kalóriaszámolás, étkezési napló, s néhány viselkedés-terápiás tanács hatására a fogyókúra gyorsan beindult, de István egyre feszültebbnek, idegesebbnek érezte magát. A beszélgetések során kiderült, hogy István házaséletében komoly bajok vannak.

Még a gimnáziumban kezdődött a kapcsolat, mindent elsöprő, lángoló diákszerelem volt. Mindketten egymásnak adták a szüzességüket. Később összeházasodtak, már több mint 25 éve. Szeretik, jól megértik egymást, de a szexuális életük sosem volt jó. Úgy néz ki, az asszony frigid, nincsenek szexuális vágyai. Ha néha – ritkán – enged István kívánságainak, akkor is passzív, nem tudja élvez-e egyáltalán. Az első években István többször megcsalta, futó kalandok voltak, jelentőség nélkül. Aztán egyszer beleszeretett a titkárnőjébe. Szerette a feleségét, imádta gyerekeit, de a „másikról” sem tudott lemondani. A dolog kiderült, majdnem válás lett belőle. István azonban nem tudta elképzelni, hogy elveszítse gyerekeit. Szakított a „nővel”, megbékítette az asszonyt, és szentül megígérte, semmi hasonló nem fordulhat elő többé. Ezután kezdett hízni. Abban az időben főleg éjszakánként evett. Mióta így meghízott abbamaradtak az éjszakai falások, a fogadásokon, munkavacsorákon sokat evett, ezért – ha akart is egészsége érdekében, hiszen az orvosok és barátai is mindig mondták, hogy baj lesz belőle – nem tudott lefogyni. Korábban gyakran kikezdtek vele a nők, de a toka, meg a pocak megvédte ettől.


Rengeteg problémánk mögött vannak lelki okok. Ha, akár párkapcsolatotok problémái miatt, akár más okból életetekben olyan fordulat következett be, aminek a feldolgozásához, a tovább lendüléshez jól jönne két tapasztalt szakember segítsége, forduljatok hozzánk bizalommal

A következő történet egy nőről szól. A fő motívum itt is a védelem – csak éppen a veszélyforrás más.

Magdolna (vállalkozó, 32 éves, 174 cm. magas, 98 kg) komoly, intelligens széparcú nő. Saját, jól menő kisáruháza van, ahol játékokat, iskolaszereket, gyerekruhákat, babaápolási cikkeket árul, 8 alkalmazottat foglalkoztat. Mindig szinte kizárólag nők vették körül. Egy gépkocsivezető kivételével alkalmazottai is nők voltak, férfiakkal csak hűvös üzlettársi kapcsolatban állt. Kevés szabadidejében egy jótékonysági szervezetben dolgozott, itt is szinte kizárólag nőkkel találkozott. A férfiakról nem volt túl jó véleménye: önzőnek, megrögzött egoistának tartotta őket, akik becsapják, kijátsszák a nőket, és egyébként is mindig csak „arra” gondolnak. Példáért nem kellett messzire mennie, ott volt apja és bátyja, akiknek az életét a nők és az alkohol töltötték ki.

Magdolna napközben többször, elég sokat evett, nem volt válogatós, nem élvezte az evést, valójában nem is lelte igazán örömét benne. Nem voltak luxus kívánalmai, főképpen a kenyeret szerette. Azt lehet mondani, nem élvezte az evést, hanem táplálkozott.

Amikor találkoztunk, Magdolna már túl volt több – átmenetileg sikeres – fogyókúrás kísérleten. A legkülönbözőbb „csodadiétákat” tartotta, és mindegyik hatásos volt. Rövid idő alatt sikerült 15-20 kg-ot lefogynia, de mindig rövid idő alatt visszaszedte a súlyát. Most elkötelezte magát egy hosszabban tartó, lassabb fogyókúrára, ehhez kérte a segítségünket. Bár látszólag szívesen beszélt magáról, a mélyebb pszichoterápiás munka elől elzárkózott. De úgy tűnt, nincs is rá szükség. A napi 1000 kalóriás diéta néhány viselkedési, magatartási tanáccsal kiegészítve megtette a hatását. Magdolna elszánt volt, kemény jellem, sosem lépte túl az 1000 kalóriát; tornázott, rendszeresen írta naplóját, betartotta a diétát segítő viselkedési útmutatásokat. Heti fél-másfél kg-ot fogyott, eközben derűs volt, kiegyensúlyozott, teli önbizalommal.
Már majdnem elértük a célul kitűzött 80 kg-t, amikor egyszer csak hirtelen eltűnt. A találkozásokat többletmunkára való hivatkozással lemondta. Három hónap múlva láttam újra. 102 kg volt ekkor. „Gyűlölöm őket!” – zokogta nem sokkal azután, hogy átlépte a rendelő küszöbét. „Gyűlölök minden férfit. Mindig csak az jár a fejükben! Kihasználnak bennünket, aztán eldobnak, mint egy megunt játékszert.”

A sikertelen fogyókúrák történetét ezután a sikertelen kapcsolatok története váltotta fel – ha lehet egyáltalán „kapcsolatról” beszélni, hiszen kiderült, hogy életkora dacára Magdolnának még nem volt intim kapcsolata. Anyja – akit apja rendszeresen és folyamatosan megcsalt – megállás nélkül azt sulykolta belé: „A férfiak undorítóak, telhetetlenek, mindig csak azt akarják. Senkinek sem szabad hinned, távolságot kell tartani, egyáltalán nem szabad engedni, hogy közeledjenek hozzád. Különben elbuksz, véged van, kihasználnak, és eldobnak, mint egy kifacsart citromot.” A tanítás olyan sikeres, olyan meggyőző volt, hogy Magdolnát már a gondolat, hogy kapcsolatba kerülhet az ellenkező nem egy képviselőjével, félelemmel, veszélyérzettel töltötte el. Szexuális álmodozásai romantikusak, kislányosak voltak: szőke herceg, fehér lovon, a várfal alatt éneklő trubadúr stb.

Az evés egyrészt a szabadidő agyoncsapásának módja, a kapcsolat-hiány pótléka volt, másrészt eszköz arra, hogy kevéssé vonzó külsejével mindenkit elriasszon. Vagyis védőpajzs és spanyolfal mindenfajta közeledés ellen. Ugyanakkor Magdolna szép nő volt, vonzó, kedves arcvonásokkal. Abban a pillanatban, amikor leadott néhány kilót elriasztó súlyából, a hatás azonnal láthatóvá vált. A férfiak felfigyeltek rá, vonzónak találták, közeledni próbáltak hozzá. Feltételezhető, hogy az ajánlatok között volt néhány otromba, elriasztó is, valószínűbb azonban, hogy a legártatlanabb közeledés is aktiválta a mama által beépített elhárító mechanizmusokat. Azonnal megszakította a kapcsolatot, intimitásról szó sem lehetett. S az elkeseredett, csalódott asszony újra rávetette magát a vigaszt és egyúttal védelmet nyújtó ennivalókra.

Nemcsak magadon, másokon is tudsz segíteni, sőt meg is élhetsz belőle. Ha többet szeretnél tudni a párkapcsolatok működéséről, vagy szeretnél másoknak – akár hivatásos tanácsadóként – segíteni, iratkozz be „Párkapcsolati tanácsadó képzés” kurzusunkra, amelyről itt tudhatod meg a részleteket.