Te is kerülöd a stresszt? Rosszul teszed!

A stresszt legtöbben károsnak tartjuk, ezért igyekszünk a lehető legjobban csökkenteni előfordulási valószínűségét az életünkben. Kerüljük azokat a helyzeteket, melyek feszültséget, szorongást, vagy a kudarc lehetőségét rejtik magukban. Csakhogy a fejlődés kulcsa önmagunk meghaladásában rejlik. Az a személy, aki kerüli a stresszt, sosem fog előrelépni, legyen szó szellemi, vagy fizikai síkú fejlődésről.

Fogyasztásközpontú társadalmunk folyamatosan a boldogság ígéretével kecsegtet. Látszólag több örömmel, és kevesebb problémával kitüntetett életet kínál egy-egy termék vagy szolgáltatás megvásárlásával. Valójában azonban könnyű, erőfeszítések nélküli világot teremt, melyben a szükségletek gyors kielégítése éppen attól a fajta stressztől foszt meg, mely kihívásként a fejlődés lehetőségét rejti magában.


A stressz nem minden formája káros. Amikor az edzések során mindig egy kicsit nagyobb terhelésnek tesszük ki az izomzatot, az stresszt jelent a szervezet számára, mely ugyanakkor a fizikai erőnlét növekedését vonja maga után. Amikor tanulmányaink során folyamatosan egyre összetettebb, nehezebb feladatok megoldását várták tőlünk a tanáraink, akkor is egyfajta stressznek tettek ki, mely szellemi síkon megtanított arra, hogyan tudjuk kiaknázni a képességeinket. Az eustressz tehát ösztönzőleg hat ránk, és fokozza a teljesítményt.

[kapcsolodo_cikkek] 
A nyugat-európai lakosság többsége elmondhatja magáról, hogy - főként elődeihez képest - kényelmes életet él. Egészségügyi, és szociális szempontból nagyobb biztonságot élvez, melynek révén a mindennapokban könnyen a passzivitás mókuskerekében találhatja magát.
Az örömöt különböző javak vagy szolgáltatások megvásárlása révén kívánja megélni. Gyors, könnyű módját keresi a boldogság átélésének. Ez azonban csupán pillanatnyi kielégülést jelent, így folyamatosan egyfajta hiányérzet gyötri. Keres valamit, miközben a stresszt jelentő helyzeteket kerüli. A fejlődés lehetősége, a sikerélmény átélésének esélye azonban éppen a kihívások leküzdésében rejlik.