Mi a shiatsu?

Az érintés önmagában is gyógyító hatású. A Shiatsu (ejtsd: siacu) masszázs során az érintés ezen felül a KÍ (életenergia) áramlását befolyásolja a testben. A kezelés során a Shiatsu masszőr az akupresszúrás pontokat érinti különböző módokon. Így az érintés mesterien gyógyítóvá válik.


E különleges módszer alapjai a Hagyományos Kínai Gyógyászatban gyökereznek. Ez az ősi tudás került át Japánba, ahol a modern mesterek nagymértékben továbbfejlesztették. Tokujiro Namikoshi (1905-2000) megalapította 1940-ben a Shiatsu College-t Tokióban. Amerikában és Európában Shizuto Masunaga (1925-1981), és a ma is élő Wataru Ohashi tanító mester munkássága nyomán terjedt el. Fejlődéséhez hozzájárult a nyugati anatómia és élettan modern szemlélete, valamint a makrobiotika, ami a hagyományos keleti felfogást kombinálja a modern tudományos ismeretekkel.

Keleti szemléletmódja alapján a Shiatsu kezelő teljes egészében látja az embert, a test, a lélek, a szellem egyfajta energia egységeként. Holisztikusan és intuitívan gondolkodik, a kezelés során a kezelő energetikailag egy lesz páciensével.

A munkám során, a kezeléseken mindig arra törekszem, hogy a páciens (a Shiatsus szemléletben a partner) öngyógyító erejét szólítsam meg, a Belső Gyógyítót, ami mindenkiben jelen van. Őt kérem fel együttműködésre, ennek eredményeként a partner önerőből gyógyul, nem én, a kezelő gyógyítom.

Célom mindenekelőtt az egészség megőrzése, így nagy hangsúlyt teszek a preventív kezelésre is. Az ősi Kínában az orvost azért fizették, hogy megtartsa az emberek egészségét. Ha valaki megbetegedett, az orvos nem kapott fizetséget. Még az is megtörtént, hogy ha a király betegedett meg, akkor az orvost lefejezték. Akkor még tudták az emberek, hogy mi az igazi feladata egy gyógyítónak: a betegség megelőzése, az egészség megőrzése.

A Shiatsu kezelés lágy, cseppet sem tolakodó és figyelmes. Célja, hogy a jelentkező tünetek mögött feltárja a teljes állapotot. Közös áramlás jön létre a partner és köztem, így érhetem el, hogy nem csak a testet, hanem a teljes embert kezeljem. Végső soron a testi jelzések mindig a lélek hangját követik. Így üzen a lélek, hiszen nem ismer más nyelvet, csak a testi jeleket. A betegség jelei tehát nem is betegséget jelentenek, hanem a lélek állapotát. Egy egészséges állapot jellemzője, hogy nincs se energia hiány, se energia többlet. Egy nyugvópontot jelent ez, ami pont középen áll a kettő között. Az energia mindig vándorol, örök változásban van. A Shiatsu kezelés során az a célom, hogy a közepet segítsem megtalálni, azt az állapotot, ahol a mérleg nyelve nem billen semerre, az energia jelenléte kiegyensúlyozott.

Teszem mindezt ujjnyomással, tenyérnyomással, dinamikus ringatásokkal, lágy oldásokkal, nyújtásokkal. Használom a Cranio-Sacralis terápia eszközeit is, és úgyszintén beépítem az Oszteopátia elemeit. Csontokkal, izmokkal, inakkal, izompólyákkal, akupresszúrás pontokkal, és kicsit az aurával is dolgozom. A partner és én figyelünk, csendben vagyunk.


Orsolyák Györgyi
http://balancesiacu.blogspot.hu/