Túl kevés kcalt eszek, azért nem fogyok?

Vagy bármennyi kcal-t ehetek, mert elég a CH-ot számolgatnom? Az anyagcsere gyorsasága határozza meg, milyen gyorsan tudod elégetni a kalóriákat. Az alapanyagcserét növeli pl. a lázas állapotok, ha megemeled a testhőmérsékletedet, a növekedés, edzés /fizikai aktivitás kb. 10-szer annyi kcal-t éget, mint a szellemi/, ill. fontos azt tudni, hogy minél nagyobb az izomtömeged, annál gyorsabb lesz az anyagcseréd.

Éhezésre épülő diéták

Az éhezésre épülő „diéták” – ha lehet ezeket így nevezni, mert a diéta valójában céltudatosan szabályozott étrend bizonyos cél érdekében, leépítik az izmokat is rólad. A tested feszességét, formáját eleve az izmok adják meg. Tehát ha ezeket nem táplálod, akkor lógni fog a bőröd. A fehérjeporra épülő diéták azzal reklámozzák magukat, hogy megadják a szükséges tápanyagot szervezetednek. Valóban, napi 3-szori fehérjepor még mindig jobb, mint a káposztaleves kúra, 90 napos kúra, viszont azt kifelejtik, hogy maximum 600 kcalt engednek fogyasztani mellette. A szervezet a fehérjéből is tud energiát nyerni, azaz szépen fel fogja használni a fehérjeport, és éhezik a szervezeted. Arról nem is szólva, hogy eleve nem nyújtanak megoldást sem cukorbetegek, sem inzulinrezisztenciában szenvedők számára.

A kalória igényedet nagyon leegyszerűsítve úgy tudod meghatározni, hogy az alapanyagcserédhez hozzáadod a napi aktivitásodat. Ennek utána tudsz nézni bármilyen kalkulátorból, a legegyszerűbb dolog a világon. A kcal-val azonban önmagában semmire nem mész, pontosan meg kell lennie a számodra megfelelő tápanyag arányoknak. Mi a számodra megfelelő? Tőled függ, ha állóképességi sportoló vagy, teljesen más, mintha testépítő vagy. Ha IR-os vagy /cukorbetegség előszobája/, akkor is attól függ, hány g CH van meghatározva számodra, 100, vagy 120, akár 180 g?

Általánosságban megfogalmazva:
– a fehérjebevitel: testsúly kg x 2-4 g
– a szénhidrátbevitel: testsúly kg x 2-2,5 g
– a zsírbevitel: testsúly x 0,25-0,3 g

A tested egy összetett egész, minden összefügg mindennel benne! Nem lehet egyes dolgokat kiemelve koncentrálni csak a szénhidrát-csak a kcal számolgatásra, hanem figyelembe kell venni a hormonokat is, az edzettségi állapotodat, zsírszövet-izomszövet arányodat /mivel egységnyi idő alatt zsírszövet 4 kcalt, izomszövet 9 kcalt használ fel/ többek között.

A cukorbeteg-diéta tápanyag-összetevői példának okáért:
1000 kcal esetén: 125 g szénhidrát, 50 g fehérje, 33 g zsír,
1400 kcal esetén: 175 g szénhidrát, 70 g fehérje, 46 g zsír


Túl kevés kcal- tól nem fogyok?

Türelmetlen vagy, nem mozdul a mérleg nyelve.
Kotyó Piri bajnokom fogalmazta meg nagyon jól „Szerintem a legnagyobb ellenségünk a türelmetlenség. Rájöttünk , oké. Elkezdtünk tenni ellene, hol van már az eredmény?
Amit elrontunk, azt sokszor évek kemény munkájával tesszük. A javulásra viszont nincs időnk, max heteket adunk magunknak rá. Most kell, hát nem látod, hogy izzadok, hogy megváltoztam ?Mint a gyerek, aki kéri vissza a játékát , mert lejárt a büntetés ideje. Pedig ha kitartóak vagyunk a természet rendes, gyorsabb a fogyás, mint a hízás volt”.

A kalória igényedet nagyon leegyszerűsítve átlagban fogyasztáskor nőknek 1200—1400 kcal, férfiaknak 1400-1600 kcal. Ebbe a keretbe bele kell férned. Az én általam összeállított étrendek egészséges embereknél általánosságban véve olyan 1400 -1600 kcal körüliek. A program specialitása, hogy nem a fogyásra koncentrálunk, az mellékes, hanem a z erő-és állóképesség fokozásra, test zsír-izom arányának megváltoztatására. Amikor már elértünk i bizonyos testzsírszázalékot, ami kb 14-15%-ot jelent, ha férfi vagy, illetve 20-22%-ot a nők esetében, akkor lehet elkezdeni a CH ingadoztatását, vagy akkor, ha nagyon komoly súlyfelesleggel, olyan 30 kg felettivel indultunk el valakivel, mert akkor már 4-6 hónap tiszta étkezés és edzés áll mögötte.

Tehát ha nem érted el a fenti testzsír százalékot, akkor még a CHot sem érdemes ingadoztatni. Mikor eléred a számodra átlagosnak mondható testzsírszázalékot, vagy hetekig stagnálsz úgy, hogy mindent betartasz, akkor a test elkezd komolyan dolgozni azért, hogy fenntartsa ezt az állapotot. Még egyszer hangsúlyozom, egészséges emberek esetében.
De ha nem érted el a 14-15%-os testzsírszázalékot, hidd el, hogy még az 1200 kcal sem kevés fogyasztási szakaszban. Ezt a teóriát az agyad kibúvóként gyártja, önkéntelenül kifogásokat keres. Mondjak példát?

Hesz Adrienn bajnokom írta nektek: „6 hete kezdtem a programot. Az első 2 hétben rögtön lement 4 kg, utána 3 hétig stagnált!!!! (llletve lement kőkemény 40 dkg). Nagy fordulópont volt a múlt hét (6. hét)! Múlt héten belendült! Nem is kicsit! Múlt héten 1 hét alatt 1,5 kg-ot fogytam!!!
És a tükörben is most kezdem igazán látni a változást. Feszesebb vagyok, narancsbőr csökken, tónusosabb lettem, ruhák másképp állnak. A vállam (amire lássuk be elég sokat edzünk) sokat változott, másképp állnak rajtam az ujjatlan dolgok! Többen jelezték a hét közepén, úgy kb. - 5kg-nál, hogy látszik, hogy fogytam! (nem hirdetem) A teljes fogyásom a 6 hét alatt 5,9 kg!
Stagnálókat tehát arra biztatnám, hogy fel a fejjel, csinálják keményen és meg lesz az eredménye! Türelem”.

Tehát aki nem érte el a fent említett testzsírszázalékot, az napi 1300-1400 kcal, 100- 150 g Ch bevitele mellett ne gondolkodjon azon, hogy azért nem fogy, mert keveset eszik. Csak türelem!
Ha visszájára fordítod a helyzetet, paraszti észjárás alapján egyértelmű, hogy azért, mert számolod a szénhidrátot, nem ehetsz meg akármennyi kcal-t.