Ihlet, inspiráció és megvalósítás

Valószínűleg mindenki megtapasztalta már azt a csodát, amikor valami nagyon újszerű gondolat vagy ötlet megjelent a tudatában. Lehet ez megoldás egy problémára, előremutató konklúzió egy helyzetben, egy művészi alkotás kezdeti lépése, egy új dallam, kép, vagy egy tudományos kérdésre való válasz megjelenése. Ez a jelenség mindig egy csodálatos élmény. Azonban a megvalósítás és a világ felé való kommunikáció nem mindig könnyű. Melyek lehetnek azok a tulajdonságok és képességek, melyek elősegítik az alkotó folyamatok megértését, és mesteri alkalmazását?

Az új tudomány, mely már nem a materiális elveken nyugszik, rámutatott arra, hogy a látható, érzékelhető, mérhető valóságdimenzió mögött létezik egy sokkal finomabb mező, mely túlmutat még magán az energián is, mely tiszta információból és lehetőségekből áll.
Egyre több ember ismeri fel napjainkban azt, amelyet az évszázadok során nagyon sok neves gondolkodó, bölcs és tanító magyarázott, hogy az ember elraktározott információja nem korlátozódik a saját emlékeire, tapasztalataira, és az általa tanultakra. Tehát minden ember tudatosan képes az Elme és Tudat megfelelő használatának segítségével hozzáférni ahhoz az információból és fényből álló mezőhöz, amelyből minden születik, és amiben minden eltűnik.

A híres feltaláló, Edison például többször leírta visszaemlékezéseiben, hogy ötletei egy rajta kívül álló forrásból származnak. Egy alkalommal, amikor gratuláltak neki a találmányához, azt mondta, hogy az ötletek és megoldások már eleve ott vannak körülöttünk, csak nyitottá kell válni rájuk, ha ő nem, akkor valaki más kitalálta volna helyette.

A történelem már valóban sokszor bizonyította, hogy amikor egy, az emberiség számára fontos találmány, tudás, ismeret szükségessé vált, egyszerre akár több kutató tudatában is megjelent, egymástól teljesen függetlenül. Az ihlet és az inspiráció végül azoknak az életében teljesedett ki, akik képesek voltak a racionális elméjükkel megszerzett tudást kiegészíteni az intuitív tudással, és megfelelő hittel és szándékkal cselekedni. Azt követően pedig bátorság kell a világban való megnyilvánulást felvállalni. Ez ugyanolyan fontos része a folyamatnak, mint a kreatív pillanat.

Az ember elérhet olyan ismereteket, tényeket, és gondolatokat, amelyek teljesen eltérhetnek az egyéni, személyes emlékeitől és tapasztalataitól. Azt lehet mondani, hogy az ismeretszerzésnek létezik egy olyan formája, amely túl van az érzékszervi benyomásokon és az ahhoz kapcsolódó automatikus, asszociatív értelmezésen. A híres zeneszerző, Schubert azt mondta egyszer a barátainak, hogy az ő munkássága mindössze abból áll, hogy emlékszik olyan dallamokra, amelyekre sem ő, sem más korábban nem gondolt, de ettől még létezik.


Hasonló ez ahhoz a szituációhoz, hogy amikor választ keresünk egy kérdésre, vagy amikor egy elfelejtett nevet próbálunk megkeresni az emlékezetünkben. Tudjuk, hogy a név ott van, különben nem is keresnénk. Agyunk egyszerűen megpróbálja végigpásztázni a tárolt adatokat, amíg fel nem ismeri a megfelelő információmintát. Ha pillanatnyilag nem is jut eszünkbe a megoldás, attól még nem adjuk fel. Tehát a bátorság mellett a másik lényeges tulajdonság, amelyet erősítenünk kell magunkban, az a Bizalom. Nem szabad engedni, hogy az első kisebb vagy nagyobb kritika, nehézség, vagy kudarc eltántorítson célunktól.

Amikor egy új megoldás, válasz vagy ötlet után kutatunk, egyszerűen tudnunk kell, hogy a megoldás már létezik valahol és nekünk egyszerűen annyi a feladatunk, hogy megtaláljuk. Dr. Norbert Wiener, a zseniális tudós a kibernetika atyja, saját tapasztalatát elmondva így fogalmazott: „Amikor a tudós egy problémán dolgozik, amelyre tudja, hogy van megoldás, teljesen megváltozik a hozzáállása. Rájön, hogy a táv 50 % - át már megtette és a megoldás közelébe került.”

Bármilyen alkotó munkával kezdjünk is foglalkozni, akkor leszünk igazán sikeresek, ha már a kezdetektől képesek vagyunk átérezni a cél elérésének fontosságát, örömét, hasznát, amit kitűztük magunk elé. Lehet, hogy ez kezdetben talán bizonytalan és elmosódott, de ahogy gondolkozunk, beszélünk, és cselekszünk, úgy kap egyre határozottabb formát és egy ponton teljesen valóságos és egyértelmű lesz.

Ha a dolgot elég komolyan gondoljuk és vágyunk őszinte, szívből jövő, ez nagyon nagy intenzitást ad a cselekedeteinknek, és az elme automatikus folyamata akcióba lendül. Ekkor észrevesszük azokat a visszajelzéseket a kvantummezőből - ami létrehoz, fenntart és körülvesz minket -, amelyek egyre inkább a célunk vagy a vágyunk megvalósításához vezetnek. Tehát összefoglalva három tulajdonságot kell jól elsajátítani az ihletettség utáni szakaszban: [kapcsolodo_cikkek] 
Ezek mindenki számára elérhető képességek, átélésük nem igényel különleges képességet. Csupán Éberséget és Tudatosságot, melyek segítségével átlátjuk az elme folyamatainak általános, és a saját karakterre jellemző mechanizmusait. Tehát ismét az ősi bölcsességre kell utalni: „Ismerd meg Önmagad!” Azok, akik ezt a tanácsot megfogadják, azokat a világ is elkezdi segíteni, s egyre könnyedebben és örömtelibben képesek céljaikat elérni és vágyaikat megvalósítani. Kívánom mindenkinek a folyamat rendszeres átélését.