10 tipp a testvérféltékenység kezeléséhez

A testvérféltékenységről szóló cikksorozatom utolsó részéhez érkeztünk. A kistestvér születésének, illetve a testvérsorrend hatásainak gyermeklélektani megnyilvánulásainak elemzése után áthelyezzük a fókuszt a szülőre, aki aktív résztvevője, irányítója és harmonizálója tud lenni a testvérféltékenység okozta családi konfliktusnak.

Amikor a testvérek civakodását kívülállóként, az eseményt külső szemlélőként figyeljük meg, azt láthatjuk, hogy a konfliktus leginkább egy tűzijátékhoz hasonlítható, a jelenséget szimbólumként használva megérthetjük, mi történik ilyenkor. A tűzijáték egyszerre lenyűgöző és káprázatos. Színek és fények együttes varázsa, ezernyi hangulat és érzelem rejtőzik minden apró részecskéjében. Együttesen alkotnak csodát, egymás nélkül nem tudnánk mihez viszonyítani az élményt. Mindemellett a látvány és a hatás velejárója a hatalmas robbanás is. A robbanás, mely energiaként szolgál ahhoz, hogy a tapasztalat megszülethessen.

Előző cikkünk ITT és ITT olvashatod el.

A féltékenységi jelenetek, összecsapások, valójában olyanok, mint TŰZ, mivel önérvényesítő, lehengerlő kommunikáció történik, ugyanakkor JÁTÉK, mert az életet, mint játékot képezi le kicsiben. A testvérek ilyenkor felveszik azokat a szerepeket, és mintákat, amik később, felnőttként lesznek rájuk jellemzőek egy – egy életfeladat megoldásakor.
A szülő szerepe ilyenkor a mértékletesség és a kiegyenlítettség megtalálása, mind saját hozzáállásában, mind gyermekei viselkedésmintáinak kialakításában.

Milyen megoldások vannak, hogy a testvérféltékenység - jelenség ne harc, hanem gyermekünk személyiségét, és szociális érettségét, érzékenységét fejlesztő eszköz legyen?


Mit ne tegyünk?
Az egész folyamatban a legfontosabb a szülő hozzáállása. A gyermekek sokszor nekünk, szülőknek mutatják meg, milyenek vagyunk valójában, így próbálnak rávilágítani arra, hogy a családi harmóniában valami kibillent.

Viszont folyamatosan résen vannak, figyelik a szülők reakciót, hogyan kezelik a testvérféltékenység helyzeteit. Így raktározzák el azokat a viselkedésmintákat, és képeket, amelyeket felnőttként automatikusan előhívnak majd magukból, ha Ők is szülők lesznek.

Fehér – Pál Rita
Gyermek – önismereti terapeuta


Kép forrása: 123rf.com