A betömött rések 3 esete

A fogszuvasodás megelőzésének hatékony módja, különösképpen gyermekkorban az un. barázdazárás. Célja a szuvasodásra hajlamos fogfelszín bevonása, gátolva a fogszuvasodás kialakulását. Elsősorban a kis és nagy őrlőfogak tekintetében jön számításba a barázdazárás, mint fogszuvasodást megelőző lehetőség, hiszen ezen fogaink rágófelszínén találhatók mélyedések, ezen fogaink barázdázottak.

Őrlőfogaink rágófelülete nagyon apró barázdákkal tűzdelt, melyek tisztán tartása még fogkefével is nehézkes. Ennek nyoma a barázdák mentén kicsit sötétebb csíkok, melyek már a fogszuvasodást vetítik elő. Barázdás őrlőfogaink szuvasodását elsősorban a rágófelszín mély barázdáinak aljára bejutott baktériumok elszaporodása okozza.

A barázdazárás által a barázdás fogfelszínt barázdazáró anyaggal vonjuk be, megakadályozván az ételmaradékok barázdába jutását és ottrekedését. Egyéni eltérések figyelhetők meg az őrlőfogak barázdáinak mélysége tekintetében. A barázdák mélyén mikroszkopikus repedések figyelhetők meg, melyeket még fogkefével sem lehet hatékonyan megtisztítani. A barázdába szorult ételmaradékon felszaporodó baktériumok indítják el a fog szuvasodását, ezért kell megakadályozni, hogy a barázda táptalaja lehessen a fogszuvasodásnak.

A bezárt barázda sima felületet biztosít az őrlőfog felszínén, ezáltal könnyen tisztítható és tisztán tarthatóvá válik a fog. Barázdazárás által tehát elérhetetlenné válik a baktériumok, szennyeződések számára azok fogban rekedése, megelőzhető a fog szuvasodása.


Gyermekek esetében mind tejfogakon, mind maradandó fogakon alkalmazható a barázdazárás. Mivel a foganyagot teljesen kímélő, fúrásmentes eljárásról van szó, kisgyermekek számára is barátságosabb megoldást kínál a fogszuvasodás megelőzésére, mintsem a már szuvas fog tömése.

A barázdazárás fájdalommentes, rövid ideig tartó beavatkozás. A megtisztított folyékony savval előkezelt, így kissé érdesebbé váló fogfelszínt híg, folyékony barázdazáró anyaggal kenjük be, mely a barázdákban szétfolyik, eljut a legkisebb mélyedésekbe is, majd egy-két percen belül megszilárdul. Hatása 2-3 évig megmarad, védve a fogat a fogszuvasodástól. Jó tudni, hogy a barázdazáró folyadék fluorleadó képességgel is bír, így folyamatosan fluort bocsát ki, mely erősíti a fogat, valamint segíti, hogy a baktériumok ne sokasodjanak, ugyanis a baktériumok fluoros környezetben nem tudnak szaporodni.

Ne felejtsük el azonban, hogy a barázdazárás a fog oldalsó részét nem védi, így a fogak tisztítására barázdazárás után éppúgy oda kell figyelni, mint előtte. A barázdazárás nem helyettesíti sem a fogmosást, sem egyéb szájhigiéniai eljárások alkalmazását, csupán egy plusz védelem fogaink megőrzéséhez.

Felmerül a kérdés, hogy mely életkorban hatékony a barázdazárás? Elsősorban kisgyermekek esetében, a maradandó 6-os és 7-es fog kibújását követően, de fiatal felnőttkorban is megfontolandó, ha fogaink összetettebb barázdákkal rendelkeznek. Mondhatni mindenkinek, akik szeretné, hogy foga rágófelület felőli szuvasodását megelőzze. Azonban, ha a barázdák mélyén már elkezdődött a fogszuvasodás, akkor sok esetben már csak a fúrást követő fogtöméssel menthető meg a fog. Barázdazárás